2016 ÖSYS Kontenjanları artı

Karatay

2016 ÖSYS Üniversite tercihi yapacak öğrencilerin kontenjanları arttı.

2016 ÖSYS tercihlerinde değişiklikler: Tercih sayısı 24, Kontenjanlarda artış ve Açıköğretim kontenjanlarında düşüş, başarı sıralaması şartı devam ediyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu yılki üniversite kontenjanlarının geçen yıla oranla yüzde 5’in üzerinde bir artışla 867 bin 191 olarak belirlendiğini söyledi. Saraç, açıköğretim programlarında kademeli olarak kontenjan azaltıldığını, ayrıca tercih sayısının da 30’dan 24’e çekildiğini belirtti.

YÖK Başkanı Saraç:

“2015 yılı yerleştirme sonuçlarına göre, üniversitelerimiz için belirlenen 823 bin 739 kontenjandan sadece 38 bin 789 kontenjana yerleşme olmadı. Bir önceki sene bu rakam 59 bindi. Bu, yeni YÖK yönetiminin ilk yılında kaydettiği büyük bir başarı. Bunun sebebi sistematik bir şekilde konuya yaklaşmamız ve kontenjan politikasını rasyonel bir zemine oturtmamız. Kontenjan artışlarına rağmen elde edilen bu değer, yükseköğretim tarihinde elde edilen en iyi kaydolma oranlarından. Geçen yıllarda ise bu rakamlar sürekli kayıt yaptırmayan sayısının artışı şeklinde gerçekleşiyordu. YÖK’ün planlamasının daha baskın olduğu devlet üniversitelerinde gerçekçi ve kalite odaklı yaklaşımın sonuçları rakamlara yansımıştır.”

“Dünyada öğrenci sayısı itibarıyla ikinci büyük üniversite olan Anadolu Üniversitesi ile işbirliği içerisinde bu sayısal büyüklüğün yanında alınan bir dizi kararla kalite açısından da ülkemizin uluslararası bir markası olmasını arzu ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.

BAŞARI SIRALAMASI ŞARTI 

YÖK Başkanı Saraç, geçen sene başarı sırası şartı getirilen programlar olduğunu hatırlatarak, başarı sıralamasında aralarındaki fark yüz binleri bulan öğrencilerin aynı sınıfta, aynı öğretim üyesinden, aynı müfredatı takip etmesinin eğitim bilimi açısından doğru olmadığına işaret etti. Bunun için ilk olarak tıpta 40 bin, hukukta 150 bin, mühendislikte 240 bin, mimarlıkta 200 bin taban başarı sırası şartı getirdiklerini anımsatan Saraç, “Önümüzdeki dönem eğitim, eczacılık ile diş hekimliği fakülteleri için de başarı sırası getirmeyi düşünüyoruz” dedi.

Bu programlar için başarı sıralaması sınırının bütün paydaşlarca ve alanının uzmanlarınca talep edildiğinin altını çizen Saraç, “Bu rakamları belirlerken talepleri dikkate almakla birlikte diğer taraftan sınırlamanın yıkıcı olmaması da gözetilmiştir” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 53 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları