2018 PYBS Bursluluk Sınav Sonuçları Açıklandı
İlk ve ortaöğretim kurumları bursluluk sınavı sonuçları açıklandı.Bu yıl İOKBS ismini alan bursluluk sonuçları günler öncesinden de duyurulduğu gibi 18 Temmuz’da (bugün) açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığınca 5, 6, 7, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11’inci sınıflara yönelik uygulanan İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) sonuçları bakanlığa bağlı olan ‘http://www.meb.gov.tr’ ve ‘http://odsgm.meb.gov.tr’ adresleri üzerinden açıklandı.
Millî Eğitim Bakanlığınca 5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı ile 9, 10 ve 11. sınıflara yönelik ilk ve ortaöğretim kurumları bursluluk sınav sonuçları açıklandı. Bu sonuçlara göre kontenjan ve sınıf dağılımları farklı toplam 70 bin öğrenci burs almaya hak kazandı.
Bursluluk hakkını kazanan öğrencilerin bursluluk işlemleri okul müdürlüğü tarafından ilgili burs döneminde e-Burs Modülü üzerinden gerçekleştirilecek. Belirtilen süreler arasında kaydını yaptırmayan öğrenciler tüm haklarından vazgeçmiş sayılacaktır.
Sonuçları öğrenmek için TIKLAYINIZ
Yıllara Göre Burs Ücretleri;
2013 yılında burs ücreti: 398,72 TL
2014 yılında burs ücreti: 438,89 TL
2015 yılında burs ücreti: 473,47 TL
2016 yılında burs ücreti: 530,24 TL
2017 yılında burs ücreti: 613.15 TL
2018 yılında burs ücreti: 648.04 TL
DAHA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ
SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ NASIL YAPILDI?
Sınava katılan öğrencilerin İOKBS puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre hesaplandı. Buna göre, işlemler şu şekilde gerçekleştirildi:
a. Her adayın cevap kâğıdı, optik okuyucu tarafından okutulur.
b. İOKBS’de soru sorulan derslere ait testlerin her biri için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.
c. Her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunur. Böylece her aday için dört ayrı ham puan hesaplanır.
ç. Tüm öğrencilerin ham puanları toplamı, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek her bir testin ortalaması bulunur.
d. Ham puanlar, test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapması hesaplanır.
e. Öğrencilerin her bir teste ait Standart Puanı (SP); o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adayların ham puanlarının ortalamasını 50’ye, standart sapmasını 10’a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.
f. Her test için hesaplanan standart puanlar, aşağıdaki tabloda verilen katsayılar ile çarpılarak her bir testin ağırlıklı standart puanları bulunur.
g. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.
ğ. Değerlendirme sırasında Merkez Sınav Kurulu kararı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.
h. Sınava girdiği hâlde, cevap kâğıdında hiç işaretleme yapmayan öğrencilerin sınavları değerlendirmeye alınmayacağı gibi herhangi bir kontenjandan yerleştirme veya bursluluk hakkından da yararlanamayacaklardır.