2020 Ales Konuları ve Soru Dağılımı (ÖSYM-YÖK)
2020 Yılında ÖSYM tarafından yapılacak olan Ales Konuları belli oldu! Sizlere bu yazımızda Ales konuları hakkında bilgi vereceğiz. Yeni bir sınav dönemine girmiş bulunmaktayız. Konu ve soru dağılımları ÖSYM’in hazırlamış olduğu konu dağılımları ve yayın evleri ile irtibata geçilerek hazırlanmıştır.
Kısaca Ales Hakkında Bilgi vermek gerekirse;
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES),
-78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında
öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda,
– Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,
-Yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde,
– Teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programlarında (“Teknik Öğretmenler İçin Düzenlenecek Mühendislik Programlarının Uygulama Esas ve Usulleri Yönetmeliği” uyarınca Mühendislik Tamamlama yerleştirme işlemleri için ALES-Sayısal puanının en az 50 olması gerekmektedir. Adaylar, ALES puanlarını geçerlilik süresi içinde kullanabileceklerdir.) ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır. Sınavda alınan puanlar, istenildiğinde yukarıda sayılan amaçlar için ilgili kurumlara adaylar tarafından verilir.
Sınava başvuru, sınavın uygulanması ve sınav sonuçlarının değerlendirilmesi ;
– Sınava; bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.
– Sınavda sayısal ve sözel testler uygulanacaktır. Sınav, saat 10.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2,5 saat) olacaktır.
-Bu sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. Geçmiş yıllarda söz konusu sınavdan alınan puanların geçerlilik süresi de sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 3 yıldan 5 yıla uzatılmıştır.
SINAVIN KAPSAMI
Sınavda adaylara sayısal ve sözel testler uygulanacaktır. Sayısal Testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan; Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşacaktır. Sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak, farklı alanlardan gelenyükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır. Sınav Türkçe olacaktır.
2020 Ales Konuları ve Soru dağılımları;
- Ales Matematik Konuları
- Ales Geometri Konuları
- Ales Sayısal Mantık Konuları
- Ales Türkçe Konuları
- Ales Mantıksal Akıl Yürütme Konuları
Ales Matematik Konuları;
1. Temel Kavramlar
2. Çözümleme
3. Bölme ve Bölünebilme
4. Asal Çarpanlar, Ebob-Ekok
5. Rasyonel Sayılar
6. Sıralama, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer
7. Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma
8. Üslü Sayılar
9. Köklü Sayılar
10. Denklemler
11. Oran-Orantı
12. Sayı ve Kesir Problemleri
13. Yaş Problemleri
14. İşçi ve Havuz Problemleri
15. Hareket Problemleri
16. Yüzde, Kar-Zarar ve Faiz Problemleri
17. Karışım Problemleri
18. Kümeler
19. İşlem
20. Saymanın Temel İlkesi ve Olasılık
Ales Geometri Konuları;
1. Doğruda Açılar
2. Üçgende Açılar
3. Üçgende Uzunluk ve Alan
4. Üçgende Açıortay, Kenarortay ve Benzerlik
5. Dörtgenler
6. Çember ve Daire
7. Analitik Geometri
8. Katı Cisimler
Ales Sayısal Mantık Konuları;
1. Grafik Yorumlama ve Tablo Okuma
2. Şekil Yetenek ve Sayı Dizileri
3. Mantıksal Muhakeme Problemleri
Ales Türkçe Konuları;
1. Sözcükte Anlam
2. Cümlede Anlama
3. Anlatım Biçimleri
4. Paragraf
5. Anlatım Bozuklukları
Ales Mantıksal Akıl Yürütme Konuları;
1. Şifreleme, Şifre Çözümleme
2. Sözel Akıl Yürütme ve Sözel Zekaya Dayalı Problem Çözme
Hocalarım neden kavga edercesine cevaplar veriyorsunuz ? Okurken mahalle kavgası eden kimseler gördüm sanki ,yakışıyor mu , birbirinize karşı üstünlük taslarcasına neyin egosu bu ,hiç hoş değil açıkçası. Herkesin bir farkındalığı var elbet bu sınava yönelik. Kiminin sözel yeteneği baskındır. Kimi bildiğini sınavda göremez. Sınavdaki ruh halini de göz önünde bulundurmak sağlıklı olacaktır. lütfen ,yemeyin birbirimizi zira her beyin tektir.
Eğitim sistemiz muhakkak ki bazı sorunlara sahiptir. Bu konuda haklı olarak eleştiren arkadaşlar var. Fakat ALES için konuşursak zor bir sınav olmadığı gibi kolay bir sınav da değildir. Gerek yüksek lisans gerekse doktora alanında öğrenime devam eden ve araştırma alanlarında akademik makale ve bildiri çıkaran insanların dahi çalışmadan başarılı olamayacağı bir sınavdır ALES. O nedenle herhangi bir mazerete sığınmadan ALES kursları veya internet ortamında yer alan sayısız video konu anlatımları takip edilerek birkaç aylık çalışma (öğrenme kapasitenize bağlı olarak daha çok yada az) ile ALES sınavından 80 üstü bir puan almak mümkündür. Burada unutmamanızın gereken şey üstünkörü çalışarak yada hiç çalışmayarak bu sınavdan iyi bir puan alamayacağınızdır. O nedenle lisanüstü eğitim yapmak isteyen ve araştırma görevlisi kadrolarına girmek isteyen arkadaşlara verilebilecek yegane öğüt bu sınavı herhangi bir mazeretin arkasına sığınmadan ciddiye almaları ve bir kaç aylık süreçde bu sınava hazırlanmalarıdır. İyi Çalışmalar.
100 soruya 150 dk çok fazla…
KPSS de 120 soruya 130 dk veriyorlar
Ales 1 ile 2 nin farkı ne?
Sözel öğrenci hangi derslerden sorumlu
Üçüde aynı. Yilda 3 kez yapılıyor birbirinden farki yok zamana gore ayirmislar sadece.
Ales kılavuzunda da belirtildiği üzere konsevatuvar ve gsf devamı niteliğinde olan lisansüstü eğitim programlarında alese girmiş olma şartı aranmaz. Ben de müzikoloji yüksek lisans başvurusu yapacağım ordan biliyorum. Ilgilendiğim üni ersitelerin şartlarında da ales puanı talebine rastlamadım. Arkadaşınız hangi üniversiteye başvuracak, neresi istiyormuş merak ettim açıkçası…
Permütasyon kombinasyon ve olasılık da çıkmıyor muydu Aleste
Temel matematik yapamıyorum diye de bu kadar ağlanmaz. Oturup bir ay çalışsanız yeterli miktarda net sayısını yaparsınız.
Muhakeme yeteneğinizi ölçmeleri gerekiyor bir şekilde bu nufüsa ancak böyle sınav gerekiyor. Kaç bin kişiyi adamlar başka türlü nasıl elesinler?
Sorulan şey temel matematik, ileri matematik sormuyolar bi zahmet yapıverin.
:D:D:D
Öyle diyorsunuz da, eğitim sisteminin hali geçmişten beri içler acısı. Kimse aptal değil ve kimseye böyle bi muamele yapamazsınız. Kendinize gelin.
Sorulan şey temel matematik onu da yapamıyorsanız siz kendinizi aptal yerine koyuyosunuz demektir. Kimse koymuyor yani. 4 işlemden aciz olanda bi zahmet yüksek lisans yapmasın
ben de matematık de zorlanıyorum ve gercekten temelden gelen bır sorun bu. fakat şuna katılıyorum ;
cok eskı zamanlardan beri hangi alanla ılgılenırse ılgılenılsın (sanat dahil) kesınlıkle herkese matematik
öğretilirmiş. cunku matematık ınsanın muhakeme gücünü geliştirir ve bu insana sadece seçtiği mesleklerde
değil hayatta da lazımdır. saygılar.
Kesinlikle haklisiniz. Yorumunuza katıldığım için yazmadan geçemedim. Bende tarihte coğrafyada zorlanırım. Ama çalışınca bir şekilde olur. Temel matematikte zor değil insanlar çok ön yargılı..
şaka yapıyor olmalısınız. eğer yapmıyorsanız size rayonel sayılardan eşitsizliklerden vs öyle bir soru sorarım ki
ve hiç yetmeyen bir süre veririmki hayatı sorgularsınız. temel matematiği hepimiz biliyoruz onda bir sıkıntı yok.
sorun şu ki bu sınavda 75 altı pek işe yaramıyor ve bu puanı almak için matematik bilmenin bir anlamı yok bu
sınavda ne kadar sorulara aşinasın ve ne kadar hızlı olduğun ölçülüyor. şahsen ben elektronik devre tasarlayabilecek
ve programlama bilecek kadar mantığımı kullanabilen becerikli bir insanım ama bu sınavlarda sorulan sorular
matematik bilmekten çok bulmaca çözme yeteneğinizi ölçüyor. kimse çıkıpta bana 4 işlem vıdı vıdı sı etmesin.
kerkez biliyor ki bu sınav emin olun 4 işlem kadar basit değil. sizin basit dediğiniz sorular 3-5 tane. ne yani 3-5 soru
çözerek mi 75 alıcaz biraz aklınızı kullanın. hadi bunları geçtim ülkemizde bu sınavları geçen insanlardan daha çok
torpille akademisyen olan insanlar var. bilim torpille ilerlemez ki zaten ülkemizde bilimin b si yok buradan belli insan
ların 4 işlem yapabildiği!
Sen evvela Türkçeni düzelt de sonra milleti inanılmaz zor matematik sorularınla imtihandan geçirirsin 😉
Eğitim sistemini eleştiriyorsunuz ama yapabilen insanlar nasıl yapıyorlar? Size bozuk olan eğitim, başarılı olan insanlara fevkalade verilmiyor. Bir şeyi istiyorsanız çalışın ve kimseye suç atmayın. Eğitim sistemi beynimizi açıp bilgiyi yerleştirerek değil ya. İş insanın kendinde biter.
Merhaba, internette şenol hoca.com var, benim de hiç matematiğim yok. Orası çok iyi. Toplama çıkarmadan başlayıp üst seviyelere getiriyor. Başarılar. İnşallah hepimiz istediğimiz yerlerde oluruz.
MERABA BENİM ADIM RABİA BEN 6. SINIFIM