2021 YKS tercihlerinde dikkat edilmesi gerekenler

Karatay

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar için de tercih sürecine girildi. Ancak adayların tercihlerini yaparken ÖSYM’nin yayımladığı 2021 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu kısaca tercih kılavuzunu dikkate almamaları hatalara neden oluyor. 619 sayfalık bu kılavuzda programların kontenjanları, geçen yılın başarı sıraları, puanları, özel koşulları, akreditasyonları, o programdaki akademisyen sayısı yani kaç profesör, doçent olduğu gibi bilgilerin yanı sıra mezunlarının KPSS, TUS gibi merkezi sınavlardaki başarıları da bulunuyor. Adayların tercihlerini yaparken tüm bunları dikkate almaları gerekiyor.

ÖZEL KOŞULLARA DİKKAT
Programların karşısında “özel koşullar” bölümünde yer alan numaralar ile ilgili bilgiler kılavuzunun sonunda açıklamalarıyla bulunuyor. Burada bir programın aradığı nitelikler, öğrenim ücreti, burslarıyla ilgili koşullar gibi tüm konularda ayrıntılı bilgi var. Tercih ettiğiniz bazı bölümlerin aradığı boy, kilo, sağlık raporu gibi özel şartlar bulunabilir. Bu yüzden de mutlaka bu bölüme bakmalısınız.

ÇİFT DİPLOMA PROGRAMLARINA DİKKAT
Ayrıca bazı programlar yurtdışı üniversitelerle yapılan anlaşmalarla çift diploma veriyor. Ancak unutmamamız gereken seçtiğiniz böyle bir programsa bu program bir devlet üniversitesinde de olsa öğrenim ücretli.

EN SIK YAPILAN TERCİH HATALARI NEDİR?
Peki en sık tekrarlanan tercih hataları nedir?

-Puan ile tercih. Tercihlerinizde puan değil, başarı sıranızı kullanacaksınız.

-Yerleştiğinde kayıt yaptırmayacağı programı listesine koymak.

-Tercih listesini istek sırasına göre yapmamak.

-Özel koşulları okumamak.

-Devlet ile vakıf üniversitelerini karıştırmak.

-24 tercihin tümünü doldurmak zorunda hissetmek.

-‘Aldığım bu yüksek puana yazık olmasın’ diyerek, tercih yapmak.

SONUÇ BELGESİNDE HATA YAPMAK
-Sınav sonuç belgesini yanlış yorumlamak ve hatalı başarı sırasını kullanmak. Başında Y- yani yerleştirme puanı ile başarı sırasını kullanmanız gerekiyor.

-YKS tercih kılavuzunu incelememek. Burada yer alan uyarıları dikkate almamak.

-Vakıf üniversitesini “nasılsa burs bulurum” diye yazmak.

-Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) hangi koşullarda düşeceğini bilmemek. Yerleşirseniz kayıt yaptırmasanız bile gelecek yıl puanınız yarıya düşecek.

-Programların değişen kontenjanlarını dikkate almamak. Bazı programlarda eğer kontenjan azaldıysa bu başarı sıralarının yükseleceği anlamına geliyor.

-Sadece tercih listesine birkaç program yazmak ve bunları da kendi başarı sırasının çok üstünden seçmek.

-Güvenli bir tercih listesi oluşturmamak. Başarı sırasının çok üstünde ve sadece başarı sırasına uygun tercih yapmak, daha düşük başarı sırasındaki programlara yer vermemek.

-Yeni açılan bölümleri ‘nasılsa puanı oluşmamış’ diye yorumlayarak, eşdeğer programlarla karşılaştırmamak.

-Seçilen üniversite hakkında yeterli bilgi edinmemek. Bazı üniversitelerin kampusları özellikle İstanbul gibi kentlerde şehrin çok uzak bölgelerinde yer alabiliyor. Yerleştikten sonra da öğrenciler vazgeçiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 36 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları