2024 AYT Sınav Soruları Zor Muydu Yoksa Kolay Mı?
2024 AYT sınavına giren 2 milyon 19 bin 709 aday, 4 testte toplam 160 soruyla karşılaştı. Tercih edecekleri bölümlerin puanlarına göre adaylar en az 2 test yani 80 soru yanıtladı. Peki, sorular zor muydu? Eğitimcilerin değerlendirmelerine göre, sınavın zorluk seviyesi ve ayırt edici soruların varlığı hakkında merak edilenler şöyle:
Uğur Okulları ve Uğur Kurs Lise Bölüm Başkanları:
Adil Kurt – AYT Değerlendirmesi: 2024 AYT’de tüm derslerde sorular bilgiye dayalı olup, konuların ders formatına uygun öğrenilmesini gerektirdi. Sorular, öğrencilerin ders kapsamında öğrendiklerini doğru kullanarak çözüme ulaşmalarını değerlendirdi. Genel olarak tüm dersler orta zorlukta olup, matematik, tarih ve coğrafya belirleyici olacak.
Matematik: Matematik soruları orta ve üstü zorlukta, bilgi içerikli ve işlem gerektiren, geometri ise gerçek hayat problemleri ile ilişkilendirilip görsellerle desteklenmiş sorulardan oluştu.
Fizik: Fizik soruları yüzeysel bilgi, yorum ve çıkarım gerektiren sorulardan, derinlemesine düşünmeyi gerektiren sorulara kadar çeşitlilik gösterdi.
Kimya: Kimya soruları müfredata uygun, işlemli sorular belirleyici.
Biyoloji: Biyoloji soruları klasik ÖSYM formatında, bilgi temelli ve orta zorlukta.
Türk Dili ve Edebiyatı: 9-12. sınıf müfredatından yazar-eser ve temel edebiyat bilgisi gerektiren, aynı zamanda yorum becerisi isteyen sorulardan oluştu.
Tarih ve Coğrafya: Tarih soruları bilgi kullanma ve analiz etme gücünü ölçen nitelikte, coğrafya soruları ise dengeli konu dağılımına sahip olup harita okuryazarlığını ön plana çıkardı.
Bahçeşehir Koleji Bölüm Başkanları: Tuğba Aktaş – Türk Dili ve Edebiyatı: Sorular, okuduğunu anlama ve edebiyat bilgilerini yokladı. Düzenli çalışıp tekrar yapan öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği bir sınav oldu.
Zafer Aşkın – Matematik: Sorular, önceki yıllara göre daha fazla işlem zorluğu ve yoğunluğu içeriyordu, bu nedenle testin güçlük düzeyi yüksekti.
Ömer Arat – Geometri: Geometri soruları yorum yapma ve işlem becerisini ölçmeye yönelik, ayırt edici nitelikteydi.
Rafet Sayar – Fizik: Fizik soruları 11 ve 12. sınıf kazanımlarını ölçen, günlük hayatla ilişkilendirilen ve bilgiyi yorumlamayı gerektiren sorulardan oluştu.
Doğa Koleji Lise Bölüm Başkanları: Emrah Özcan – Türk Dili ve Edebiyatı: Sorular bilgi düzeyindeydi ve bilen öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği nitelikteydi.
Sema Balkan – Fizik: Sorular 11 ve 12. sınıf kazanımlarına dayalı olup, analiz ve yorum içeren nitelikteydi.
İbrahim Türken – Kimya: Sorular müfredata uygun ve bilgi düzeyinde, problem çözme becerisi gerektiren sorulardan oluştu.
Muhammet Kılıçöz – Biyoloji: Sorular bilgiye dayalı ve ayırt edici nitelikteydi, konuya hâkim öğrenciler rahatlıkla yapabildi.
Gen Koleji Lise Bölüm Koordinatörleri: Matematik: Bilgiyi ölçen ve yorum gücü gerektiren, zorluk seviyesi yüksek sorulardan oluşuyordu.
Kimya: Sorular hem işlem becerisini hem de temel bilgi birikimini kullanmayı gerektirdi.
Biyoloji: Sorular bilgiye dayalı ve orta zorlukta olup, konuya hâkim öğrenciler için çözülebilirdi.
Tarih: Bilgiyi ölçen ve düzenli çalışmayı gerektiren orta zorlukta sorulardan oluşuyordu.
Coğrafya: Sorular müfredata uygun, bilgi düzeyini ölçen ve harita yorumlamayı gerektiren nitelikteydi.
Fizik: Sorular temel bilgi düzeyinde olup, analiz ve yorum gerektiren nitelikteydi.
- TÜM Üniversitelerin Taban Puanları Başarı Sıralamaları ve Bölümlerini sizler için derledik.