2024 LGS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Yayımlandı

Karatay

Milli Eğitim Bakanlığı, “2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzunu yayımladı. Bu kılavuza göre Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercih süreci 28 Haziran-17 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve yerleştirme sonuçları 22 Temmuz’da açıklanacak.

Merkezî Yerleştirme Nasıl Yapılacak?

Merkezî yerleştirme, merkezî sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ve mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına puan üstünlüğüne göre yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden en fazla 10 okul tercih edebilecekler.

Merkezî sınav puanlarının eşitliği durumunda sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğü, 8, 7 ve 6. sınıf Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü, 8. sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, tercih önceliği ve doğum tarihine göre yaşı küçük olana öncelik verilecek.

Yerel Yerleştirme Nasıl Yapılacak?

Yerel yerleştirme işlemleri, okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il, ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara yapılacak. Yerleştirme kriterleri sırasıyla öğrencilerin ikamet adresi, okul başarı puanı üstünlüğü ve özürsüz devamsızlık gün sayısının azlığına göre belirlenecek. Eşitlik durumunda ise 8, 7 ve 6. sınıf yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak.

Tüm Öğrenciler Yerel Yerleştirme Tercihi Yapacak

Merkezî sınava giren ve sınav puanına sahip olan öğrenciler dahil tüm öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorundadır. Yerel yerleştirme tercihi yapılmaması durumunda, öğrenciler merkezî sınavla öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar için tercih yapamayacak.

Tercih Süreci ve Ekran Renkleri

Öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 5 okul tercih edebilecekler. Aynı okul türünden en fazla 3 okul seçilebilecek.

Ekran renkleri ise şöyle belirlenecek:

  • Yeşil: “Kayıt Alanında” yer alan okullar
  • Mavi: “Komşu Kayıt Alanında” yer alan okullar
  • Kırmızı: İkamet adresine göre diğer kayıt alanları

Nakil Süreci

Yerleştirmelere esas nakiller, iki dönemde yapılacak. Her iki dönemde de merkezî sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.

Depremzede Öğrencilere Pozitif Ayrımcılık

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri nedeniyle etkilenen illerdeki öğrenciler için pozitif ayrımcılık yapılacak. Bu öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullarda kontenjan olup olmamasına bakılmaksızın yerleştirilecekler. Ayrıca, bu öğrenciler için her 30 kontenjana 1 ek kontenjan verilecek.

Özel Öğretim Kurumları ve Yetenek Sınavları

Özel öğretim kurumlarının kayıt işlemleri ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların işlemleri 28 Haziran-16 Temmuz 2024 tarihleri arasında yapılacak. Özel öğretim kurumlarına kayıt işlemini tamamlayan öğrencilere tercih ekranı açılmayacak.

Sonuçlar 22 Temmuz’da Açıklanacak

Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar 22 Temmuz 2024 tarihinde “meb.gov.tr” adresinde ilan edilecek.

Detaylı bilgi ve kılavuzun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 72 + 1 kaçtır?


Basari Sıralamaları