3. Sınıf Beş Duyumuz Konu Anlatımı
Bu yazıda; duyu organlarının önemini, duyu organlarının temel görevlerini, duyu organlarımızı korumak için yapılması gerekenleri açıklayacağız. 3. Sınıf Beş Duyumuz Konu Anlatımı, Beş Duyumuz Konu, Anlatımı, 3. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı
Beş Duyumuz
- Görme Organımız: Göz
- Duyma Organımız: Kulak
- Koku Alma Organımız: Burun
- Tat Alma Organımız: Dil
- Dokunma Organımız: Deri
Görme Organımız: Göz
Gözler vücudumuzun dışarıya açılan pencereleridir. Gözlerimiz çevremizdeki varlıkları görmemizi
sağlayan duyu organımızdır.
Gözlerimiz göz çukurunda bulunur. Böylece gözlerimiz, çeşitli darbelere karşı korunur. Kaş, kirpik, göz kapakları gözün görme görevini yerine getirmesinde ve korunmasında yardımcıdır.
Göz Sağlığı:
Görme duyu organımız gözlerimizdir. Gözlerimiz çevremizdeki varlıkların şeklini, rengini, büyüklüğünü ve yerini anlamamızı sağlar. Bu önemli organımızın sağlığını korumamız gerekir.
Duyma Organımız: Kulak
Çevremizdeki sesleri işitmemizi sağlayan duyu organı, kulaklarımızdır. Çevremizdeki insanların, hayvanların, eşyaların ve pek çok varlığın çıkardıkları sesleri kulağımız yardımıyla algılarız.
Kulak Sağlığı:
Koku Alma Organımız: Burun
Beş duyu organımızdan biri olan burnumuz koku alma ve solunum organımızdır. Burnumuz yardımıyla
çevremizdeki pek çok farklı kokuyu alabiliriz. Fırında pişen yemeği, çiçeği, soğan ve pek çok varlığı kokusundan ayırt edebiliriz.
Burun Sağlığı:
Koklama duyu organımız olan burnumuzun pek çok görevi vardır. Burun sağlığına dikkat edilmelidir.
Tat Alma Organımız: Dil
Dilimiz yardımıyla birbirinden farklı tatları kolaylıkla ayırt edebiliriz. Besinlerin tadının alınmasında tükürüğün de önemli görevi vardır. Dilimizin tat almaktan başka görevleri de vardır. Dil; besinlerin çiğnenmesine ve yutulmasına yardım eder. Ayrıca konuşmaya da yardımcıdır.
Dil Sağlığı:
Tat alma organı olan dilimizdir; yiyecekleri çiğneme ve yutma işlemlerinde yardımcıdır. Ayrıca konuşmaya da yardımcıdır. Dilimizin sağlığını korumalıyız.
Dokunma Organımız: Deri
Vücudumuzun dış katmanı olan deri, dokunma duyu organımızdır.
Çevremizdeki nesnelerin pek çok özelliğini derimiz ile algılarız. Suyun sıcak veya soğuk olduğunu ayrıca cisimlerin sert, yumuşak, düz, pürüzlü, pürüzsüz olmalarını onlara dokunarak anlarız.
Derimiz tüm vücudumuzu koruyucu bir örtü gibi kaplar. Mikropların vücudumuza girmesini önler. Zararlı maddeleri ter yoluyla dışarı atarak boşaltımımıza yardımcı olur. Ayrıca Güneş’in zararlı etkilerinden korur ve aşırı su kaybetmemizi önler.