340 bin öğrenciye özel okul teşviki verilecek

Karatay

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünce yeni eğitim öğretim yılında, özel okullarda öğrenim görecek 340 bin öğrenciye teşvik verilecek.

Millî Eğitim Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılında Özel Okullarda Öğrenim Görecek Öğrenciler İçin Eğitim ve Öğretim Desteği Verilmesine İlişkin Tebliğ”, Resmi Gazete´de yayımlandı.

Tebliğe göre, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında örgün eğitim veren özel ilkokul, ortaokul ve liselerde okuyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği uygulanabilecek. İlgili hüküm kapsamındaki eğitim ve öğretim desteğinden, özel okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim alanlar da 48-66 aylık olmak şartıyla en fazla bir eğitim-öğretim yılı süresince yararlandırılabilecek. Eğitim ve öğretim desteği, Bakanlıkça eğitim kademelerine göre her derslik için belirlenen asgari öğrenci sayısının üzerinde ve her halükarda derslik başına belirlenen azami öğrenci sayısını geçmemek üzere verilebilecek. Eğitim ve öğretim desteği verilecek toplam öğrenci sayısı her yıl Maliye ve Millî Eğitim Bakanlıklarınca belirlenecek.

Teşvik kimlere verilecek?

Eğitim ve öğretim desteği, yörenin kalkınmada öncelik derecesi ve gelişmişlik durumu, öğrencinin ailesinin gelir düzeyi, eğitim bölgesinin öğrenci sayısı, desteklenen öğrenci ve öğrencinin gideceği okulun başarı seviyeleri ile öncelikli öğrenciler gibi ölçütlerin ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınmasıyla verilecek. Söz konusu eğitim öğretim hizmetini sunan veya yararlananlar, gerçek dışı beyanda bulunmak suretiyle fazladan ödemeye sebebiyet vermeleri halinde bu tutarların, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren ilgili kanun maddesine göre hesaplanacak gecikme zammıyla bir ay içinde ödenmesi istenecek. Süresinde ödenmemesi halinde ise bu tutarlar, Maliye Bakanlığına bağlı vergi daireleri tarafından tahsil edilecek. Bu fiillerin tekrarı halinde, ayrıca kurum açma izinleri iptal edilecek.

Bakanlıkta istihdam edileceklerde aranacak şartlar, eğitim ve öğretim desteğinin verilmesine ilişkin ölçütler, desteğin verileceği eğitim kurumu türleri, eğitim kademeleri ve kurumlar itibarıyla verilecek destek tutarları, eğitim ve öğretim desteğinin kontrol ve denetimi ile bu hükümlerin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar, Maliye Bakanlığı ve Bakanlıkça müştereken hazırlanan yönetmelikle belirlendi. Her öğrenci için verilebilecek eğitim öğretim desteği tutarı resmi okullarda öğrenim görecek bir öğrencinin okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde devlete maliyetinin 1,5 katını geçmemek üzere, önceki yılın verileri esas alınarak tespit edildi.

Destek tutarları

Okul öncesi eğitim kurumlarındaki 6 bin öğrenciye 3 bin 60 lira, ilkokuldaki 15 bin öğrenciye 3 bin 680 lira, ortaokuldaki 15 bin öğrenciye 4 bin 280 lira, lisedeki 15 bin öğrenciye 4 bin 280 lira ve temel lisedeki 24 bin öğrenciye ise 3 bin 680 lira destek verilecek. 75 bin öğrenci, bu yıl ilk kez eğitim öğretim desteğinden yararlanacak. Yeni eğitim öğretim yılında, önceki yıllardakiler de dahil olmak üzere 340 bin öğrenciye destek verilecek.

Destek Millî Eğitim Bakanlığı bütçesinden karşılanacak

İllere göre eğitim ve öğretim desteği verilecek okul kademe ve türleri, öğrenci sayısı, öğrenci ve okul seçilmesine ilişkin ölçütlerle diğer ilgili hususlar Millî Eğitim Bakanlığınca yayımlanacak kılavuzda belirtilecek. Okul öncesi eğitime devam eden öğrencilerden 48-66 ay yaş grubundakiler, eğitim öğretim desteğinden yararlanabilecek. İllerde okul türlerine göre ayrılan öğrenci kontenjanından az talep gelmesi durumunda, Bakanlık boş kalan kontenjanları aynı okul türünden talebin fazla olduğu illerde kullanabilecek.

Özel mesleki ve teknik lisesi öğrencilerine eğitim desteği

2017-2018 eğitim ve öğretim yılında, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) içinde, dışında açılan ve açılacak özel mesleki ve teknik liselerinde öğrenim görecek öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilen alanlar ve tutarları belirlendi. Tebliğe göre, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında okulun, OSB içerisinde veya ilgili Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan OSB dışında açılan özel mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören öğrencilere, eğitim öğretim desteği verilmesine ilişkin karar kapsamında, 2016-2017 öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere organize sanayi bölgesi dışında açılmış olması şartı aranacak. Eğitim öğretim desteği yapılabilmesi için her bir öğrenci için verilecek eğitim ve öğretim desteği süresinin, okulun öğretim süresini aşmaması, nakil yoluyla gelen öğrenciler için ise okulun kalan öğretim süresinden fazla olmaması gerekecek.

Öğrencinin, o eğitim ve öğretim yılının başlamasından en geç 30 gün içerisinde okula kaydının veya eğitim ve öğretim desteği yapılan okullar dışındaki okullardan naklinin yapılmış olması, öğrencinin okula devam ediyor olması, OSB dışında açılacak özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde okulun açıldığı il veya ilçe nüfusunun 20 bin ve üzerinde olması şartlarıyla eğitim öğretim desteği verilecek. Ayrıca OSB dışında açılan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde, takviye kursları, yemek, servis, pansiyon hizmetleri hariç olmak üzere eğitim ve öğretim desteği kapsamındaki öğrencilerden tebliğde desteklenecek alan ve dallarda belirlenen eğitim öğretim desteği tutarı kadar eğitim öğretim ücreti alınabilecek olması da öğretim desteği almak için bir diğer şart olarak belirlendi.

Eğitim ve öğretim desteği verilen alanlar

OSB dışında açılan özel mesleki̇ ve teknik liselerinde öğrenim gören öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilen alanlar ve tutarları belli oldu. Buna göre, Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi 4 bin 600 lira, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri 5 bin 500 lira, Denizcilik Alanı ve Otomasyon Teknolojileri 6 bin lira, Elektrik Elektronik Teknolojisi ve Makine Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi ve Tarım Teknolojileri 6 bin 500 lira, Endüstriyel Gemi Yapımı 6 bin 900, Gıda Teknolojisi 5 bin 800 lira, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı 5 bin lira, İnşaat Teknolojisi 5 bin 500 lira, Kimya Teknolojisi 5 bin 900, Kuyumculuk Teknolojisi 4 bin 400 lira, Matbaa Teknolojisi 6 bin 400 lira, Metal Teknolojisi 5 bin 900 lira, Metalürji Teknolojisi 5 bin, Mobilya ve İç Mekan Tasarımı 5 bin 200 lira, Tekstil Teknolojileri 5 bin 700 lira, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme 5 bin 300 lira, Plastik Teknolojisi 5 bin 900 lira, Raylı Sistemler Teknolojisi 5 bin, Seramik Cam Teknolojisi ve Tasarım Teknolojisi 4 bin 400 lira, Uçak Bakım Alanı 5 bin 500 lira, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri 6 bin 700 lira olmak üzere 10, 11 ve 12´nci sınıf öğrencilerine öğretim desteği verilecek. OSB´lerde açılan özel ve mesleki teknik liselerinde öğrenim gören öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilen alanlar ve tutarları ise şöyle: “Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi 4 bin 700 lira, Bilişim Teknolojisi 4 bin 300 lira, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri 5 bin 500 lira, Elektrik Elektronik Teknolojisi 6 bin 900 lira Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri 6 bin 400 lira, Gıda Teknolojisi ve Tekstil Teknolojisi 6 bin lira, Kimya Teknolojisi 6 bin 300 lira, Makine Teknolojisi 6 bin 900 lira, Matbaa Teknolojisi 6 bin 500 lira, Metal Teknolojisi 6 bin 300 lira, Metalürji Teknolojisi 5 bin 500 lira, Mobilya ve İç Mekân Tasarımı 5 bin 700 lira, Motorlu Araçlar Teknolojisi 6 bin 900 lira, Plastik Teknolojisi 6 bin 300 lira, Tarım Teknolojileri 6 bin 800 lira, Tasarım Teknolojisi 5 bin lira, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme 5 bin 600 lira, Seramik Cam Teknolojisi 5 bin lira, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri 6 bin 900 lira.” Ayrıca, OSB´lerde açılan özel mesleki̇ ve teknik liselerinde öğrenim gören 9. sınıf öğrencilerine alanlarına bakılmaksızın 4 bin 300 lira, OSB dışında açılan özel mesleki̇ ve teknik liselerinde öğrenim gören 9. sınıf öğrencilerine ise alanlarına bakılmaksızın 4 bin 270 lira eğitim öğretim desteği verilecek.

Özel okul teşvik başvuruları haftaya başlayacak

Özel okullarda okuyan öğrenciler ile Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) içinde ve dışındaki özel mesleki ve teknik eğitim okullarında okuyan öğrencilerin eğitim ve öğretim desteği için başvurular haftaya alınmaya başlanacak. MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, konuya ilişkin, bu yıl eğitim ve öğretim desteği kapsamında okul öncesi eğitim kurumlarında okuyan öğrencilere 3 bin 60 lira, ilkokul ve temel liselerde öğrenim gören öğrencilere 3 bin 680 lira, ortaokul ve diğer liselerde öğrenim gören öğrencilere ise 4 bin 280 lira destek ödemesi yapılacağını söyledi. Şamlıoğlu, “2017-2018 öğretim yılında okul öncesinde 6 bin, ilkokul, ortaokul ve liselerde 15 biner, temel liselerde ise 24 bin olmak üzere toplam 75 bin öğrenci ilk defa bu destekten yararlanma imkanı bulacak.” dedi.

Bakanlığın özel okula devam eden öğrenci sayısını 2023 yılına kadar yüzde 15´e çıkarma hedefi bulunduğunu ve bu hedefe ulaşmadaki en önemli araçlardan birinin eğitim ve öğretim desteği uygulaması olduğunu ifade eden Şamlıoğlu, belirlenen 75 bin rakamı ile birlikte bu yıl yaklaşık 315 bin öğrencinin eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmasını beklediklerini dile getirdi. Şamlıoğlu, “Halen özel okul öğrencilerinden 238 bin 747´si destek kapsamında ve Bakanlığımız şu ana kadar özel okullara 2 milyon 859 bin 950 lira 377 kuruş eğitim ve öğretim desteği ödemesi yaptı.” dedi.

OSB´lerde desteklenecek alan sayısı arttı

Bakanlığın, 2012-2013 öğretim yılından bu yana OSB içinde, 2016-2017 öğretim yılından itibaren ise bu bölgeler dışında açılan özel mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören öğrencilere de eğitim ve öğretim desteği verdiğini ifade eden Şamlıoğlu, şu ana kadar bu okullara 260 bin 606 lira 499 kuruş ödeme yapıldığını belirtti.

Şamlıoğlu, şunları söyledi: “Mart ayında Bakanlığımız ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında organize sanayi bölgelerinde özel mesleki ve teknik Anadolu liseleri kurulmasına ilişkin bir protokol imzalandı. Bu protokol ile OSB´lerin içerisinde yer alan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinin ve bu liselere devam eden öğrencilerin sayılarının artırılması ve yaklaşık 300 OSB içinde, en az 300 özel mesleki ve teknik Anadolu lisesi kurulması hedefleniyor.” Verilen desteği, mesleki eğitimi geliştirme ve niteliğini daha da artırma düşüncesiyle OSB dışında açılan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerine de taşıdıklarını dile getiren Şamlıoğlu, bu okulları da bu öğretim yılının başında eğitim ve öğretim desteği kapsamına aldıklarını söyledi.

Şamlıoğlu, OSB içinde açılan özel mesleki ve teknik eğitim okullarına verilen eğitim ve öğretim desteğinin başladığı 2012-2013 öğretim yılında bin 130 öğrenciye, 2013-2014 öğretim yılında 4 bin 165 öğrenciye, 2014-2015 öğretim yılında 9 bin 576 öğrenciye, 2015-2016 öğretim yılında 16 bin 364 öğrenciye, 2016-2017 öğretim yılında 20 bin 905 öğrenciye ve yine 2016-2017 eğitim öğretim yılında ilk defa olmak üzere OSB dışında açılan özel mesleki ve teknik eğitim okullarında okuyan bin 125 öğrenciye eğitim ve öğretim desteği verdiklerini aktardı. Tebliğe göre, OSB içinde açılan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde geçen yıl 15 alana destek verildiğine işaret eden Şamlıoğlu, bu yıl ise 20 alanda destek verileceğini, OSB dışında açılan liselerde mevcut 26 alana 9 alanın daha eklendiği bilgisini verdi.

Veliler için kılavuz yayınlanacak

OSB dışında denizcilik alanı, gemi yapımı, inşaat teknolojisi, kuyumculuk teknolojisi, metalurji teknolojisi, raylı sistemler teknolojisi, seramik cam teknolojisi, tasarım teknolojisi, uçak bakım alanı; OSB içinde ise bilişim teknolojisi, metalurji teknolojisi, tarım teknolojileri, tasarım teknolojisi, seramik cam teknolojisinin ilk defa bu yıl destek verilecek alanlar arasında bulunduğunu aktaran Şamlıoğlu, şunları kaydetti: “Eğitim ve öğretim desteğine başvurmak isteyen veliler için önümüzdeki hafta Bakanlığın internet sitesinde önceki yıllarda olduğu gibi Başvuru ve Yerleştirme e-Kılavuzu yayımlanacak. Velilerin mağdur olmamaları adına yayımlanacak kılavuzda belirtilecek takvime uygun hareket etmeleri gerekiyor. OSB içinde veya dışında açılan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde ise öğretim yılının başlamasından en geç 30 gün içerisinde okula kaydının veya naklinin yapılmış olması, destekten yararlanmak için yeterli kabul ediliyor. Bu okullar için ayrıca bir yerleştirme işlemi yapılmayacak.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 53 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları