4. Sınıf Yer Kabuğunun Yapısı Konu Anlatımı
Dünya’mızın; ağır küre, ateş küre, taş küre, su küre ve hava küre gibi çeşitli katmanlardan oluşur.4. Sınıf Yer Kabuğunun Yapısı Konu Anlatımı,Yer Kabuğunun Yapısı Konu Anlatımı, 4. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı
Yer Kabuğunun Yapısı
Dünya’mızın; ağır küre, ateş küre, taş küre, su küre ve hava küre gibi çeşitli katmanlardan oluşur.
Hava Küre (Atmosfer): Hava olaylarının tümü atmosferde olur. Oksijen, azot, karbondioksit gibi gazlar ve su buharından oluşur. Taş küre ve su küre ile temas halindedir.
Su Küre:Bazı canlıların yaşam alanıdır. Göller, denizler, akarsular, yer altı suları su küreyi oluşturur. Dünya yüzeyinin yaklaşık dörtte üçü su küreden oluşur.
Taş Küre (Yer Kabuğu): Üzerinde yaşadığımız tabakadır. Kayaçlardan oluşur. Derinlere inildikçe sıcaklık artar. Yer kabuğu olarak da bilinir.
Ateş Küre (Magma):Erimiş halde sıcak sıvı (magma) ateş küreyi oluşturur. Manto olarak da bilinir.
Ağır Küre (Çekirdek, Barisfer): Dünya’nın merkezinde bulunur. Ağır metallerden oluşmuştur. En sıcak, en kalın ve en ağır katmandır. Katı halde bulunur. Diğer ismi çekirdektir.
Kayaçlar
Bir veya birden fazla mineralin bir araya gelerek doğal olarak oluşturduğu kütlelere kayaç adı verilir.
Yer kabuğunun kara tabakası kayaçlardan oluşur. Kayaçlar içerdikleri minerallere göre sert ya da yumuşak olabilir.
Kayaçlar; rüzgâr, su, sıcaklık gibi etmenlerle parçalanarak toprağı meydana getirir. Toprak, çeşitli bitki ve hayvanların üzerinde yaşadığı bir ortamdır. Kayaçların içerdiği maddelere göre toprağın yapısı da değişebilir.
Kayaçlar çeşitli özellikte olmaları sayesinde farklı amaçlar için kullanılabilir. Ekonomik değeri olan kayaçlara maden adı verilir.
Madenler, maden ocaklarında birtakım yöntemlerle yer kabuğundan çıkarılıp işlenerek ham madde olarak kullanılabilir.
güzel işime yaradı