4. Sınıf Yönler Konu Anlatımı

Karatay

4. sınıf konu anlatımları. 4. sınıf İnsanlar, Yerler ve Çevre Konu Anlatımı. 4. sınıf sosyal Bilgiler, 4. sınıf sosyal Bilgiler konu anlatımı, 4. sınıf İnsanlar, Yerler ve Çevre Konu Anlatımı işte yazımızda.

Yönler

Bir yerin, etrafındakilere göre bulunduğu konuma yön denir.

Örnek: Erzurum Ankara’nın doğusundadır.

Yönler Güneş’in doğduğu ve battığı yere göre belirlenmiştir. Yönler ana yönler ve ara yönler olarak ikiye ayrılmışlardır.

Ana Yönler:

Güneşin doğduğu yön doğu, battığı yön ise batıdır. Sağ kolumuzu doğuya sol kolumuzu batıya uzattığımızda; ön tarafımız kuzeyi, arka tarafımız ise güneyi gösterir.

Ara Yönler:

İki ana yönün tam ortası ara yönleri gösterir. Kuzey ve doğu arası kuzeydoğu, kuzey ve batı arası kuzeybatı, güney ve doğu arası güneydoğu, güney ve batı arası güneybatıdır.

Yönümüzü Nasıl Buluruz

Pusula: Yönümüzü tam ve doğru bir şekilde bulabilmek için en güvenilir araç pusuladır. Pusulanın bir ibresi ve üzerinde yönleri belirten harfleri bulunur. Pusula ibresinin koyu renkli ucu daima kuzeyi, açık renkli ucu ise daima güneyi gösterir. Pusulamız her zaman yanımızda olmayabilir. Yönümüzü başka yöntemlerle de bulabiliriz.

Güneş: Güneşin doğduğu yer doğu, battığı yer ise batıyı gösterir. Ayrıca güneş ışınlarının tam dik geldiği öğle vaktinde gölgemizin düştüğü yön bize kuzeyi gösterir.

Yosunlar ve Karınca Yuvaları: Ağaçların ve taşların güneşi görmeyen ve bu yüzden yosun tutan yüzleri kuzeyi gösterir.

Karıncalar yuvalarını yaparken çıkartıkları toprakları yuvanın kuzeyine yığarlar.

Yıldızlar: Bulutsuz bir gecede yönümüzü bulmak için Kutup Yıldızı’ndan yararlanabiliriz.

Kutup Yıldızı, Küçük Ayı Yıldız Kümesi’nin en parlak yıldızıdır. Kutup Yıldızı’nın diğer adı Demirkazık’tır ve daima kuzeyde bulunur.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Konuları için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 72 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları