5. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Sayfaları Ünite 1 Sayfa 25-26 Cevapları

Karatay

Sizler için hazırladığımız 5. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Sayfaları Cevapları 1. Ünite Sayfa 25-26 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

5. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Sayfa 25-26 Çalışma Sayfaları Cevapları

5. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Sayfa 25 Çalışma Sayfaları Cevapları

GÜNEŞ, DÜNYA VE AY

– Güneş, Dünya ve Ay’ın birbirlerine göre hareketlerini temsil eden bir model hazırlayabileceksiniz.

Etkinlik 1

Anahtar kelimeleri kullanarak boş bırakılan yerleri doldurunuz.

27 gün 24 saat ekseni batıdan
gündüz dolanma Ay 365 gün 6 saat
Güneş Dünya dönme doğuya

Güneş, kendi ekseni etrafında …dönme…… hareketi yapar. Dönme hareketinin yönü, saat yönünün tersine yani batıdan doğuya doğrudur.
Dünya, hem kendi ekseni etrafında dönme hareketi hem de …Güneş…… etrafında dolanma hareketi yapar. Kendi ekseni etrafında dönme hareketinin yönü saat yönünün tersine, batıdan ……doğuya…… doğrudur. Dünya’nın kendi ekseni etrafında bir tam turu ……24 saat…… yani bir gün sürer. Böylece gece ile …gündüz…… oluşur. Dünya’nın Güneş etrafında dolanma hareketinin yönü, saat yönünün tersine yani batıdan doğuya doğrudur. Güneş etrafında bir tam turu ……365 gün …… sürer ve bir yıl oluşur. Güneş’in doğuşundan batışına kadar geçen süre içinde onu farklı konumlarda görürüz. Bu durumun sebebi, Dünya’nın kendi …6 saat…… etrafında dönme hareketi yapmasıdır. Ay, kendi ekseni etrafında dönme, Dünya’nın etrafında dolanma, Dünya ile birlikte Güneş’in etrafında dolanma hareketi yapar. Ay’ın kendi ekseni etrafında dönme hareketinin yönü saat yönünün tersi yönde, ……batıdan…… doğuya doğrudur ve yaklaşık 27 gün sürer. Ay’ın Dünya etrafında dolanma hareketinin yönü de saat yönünün tersi yönde, batıdan doğuya doğrudur ve yaklaşık …….27 gün…… sürer. Ay, Dünya’nın etrafında dolanırken …Dünya…… ile birlikte Güneş’in etrafında da dolanma hareketi yapar. Hareketin yönü, saat yönünün tersi yönde, batıdan doğuya doğrudur. Dünya’nın herhangi bir noktasından Ay’a bakan kişi, Ay’ın hep aynı yüzünü görür. Bu durumun sebebi, Ay’ın kendi ekseni etrafındaki dönme hareketi ile Dünya’nın etrafındaki ……dolanma…… hareketi sürelerinin aynı olmasıdır.

● Açıkta kalan kelime ile ilgili bildiklerinizi aşağıya yazınız.

Ay, Dünya’nın doğal uydusudur.

5. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Sayfa 26 Çalışma Sayfaları Cevapları

Etkinlik 2

Hamza Bey, okul bahçesine Ay’ın Dünya etrafında ve Dünya ile Ay’ın Güneş etrafında dolanma yörüngelerini tebeşir ile çizdi. Turuncu tişörtlü dört öğrenci sırtlarını birbirlerine dönerek el ele tutuştu ve büyük elipsin ortasına yerleşti. Mavi tişörtlü iki öğrenci sırt sırta verdi ve küçük elipsin ortasına, küçük elipsi kesen büyük elips çizgisinin üzerine yerleşti. Beyaz tişört giyen öğrenci ise küçük elips çizgisinin üzerine yerleşti.

Etkinlik ve görsele göre,

1. Öğrencilerin tişört renklerine göre temsil ettikleri gök cisimlerinin adını yazınız.

Turuncu: Güneş
Mavi: Dünya
Beyaz:  Ay

2. Gök cisimlerini temsil eden öğrenci sayılarının farklı olması etkinlikteki gök cisimlerinin hangi özelliğini göstermektedir?

Gök cisimlerinin büyüklüğünü gösterir.

3. Aşağıdaki tablo bu etkinlikte yapılan hareketler ve açıklamaları ile tamamlanacaktır. Buna göre eksik bırakılan kısımları yazınız.

4. Turuncu tişörtlü öğrenciler hangi yönde, hangi hareketi yapar?

Saat yönünün tersi yönde, batıdan doğuya doğru dönme hareketi yapar.

5. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Sayfaları Cevapları Meb Yayınları

5. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Sayfaları Cevapları 1. Ünite Sayfa 25-26 Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 30 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları