5. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Sayfaları Ünite 6 Sayfa 7-8 Cevapları

Karatay

Sizler için hazırladığımız 5. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Sayfaları Cevapları 6. Ünite Sayfa 7-8 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

5. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Sayfa 7-8  Çalışma Sayfaları Cevapları

5. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Sayfa 7 Çalışma Sayfaları Cevapları

Etkinlik 5

Baharın ve bereketin simgesiyim. Kırmızı, uzun bir kafaya, kırmızı kıvrık bir gaga yapısına sahibim. Siyah parlak tüylerim Güneş ışığının geliş açısına göre yeşil, turuncu ve mor renklerde görülebilir. Dış görünüşümüze bakarak dişi ya da erkek olduğumuzu ayırt etmek oldukça güçtür. Şubat ve mart aylarında Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde yuvalarımızı yapar, yavrularımızı büyüttükten sonra sıcak ülkelere göç ederiz. Yaşam alanlarımız yok edildiği için sadece 40 çift kaldık ve “Yok Olmak Üzere Olan Türler Listesi”nde yerimizi aldık. Orman ve Su İşleri Bakanlığının Birecik’te yürüttüğü koruma çalışmaları sonucu 2018’de sayımız 250 çifte ulaştı.

Biyoçeşitliliği tehdit eden faktörler insan faaliyetleri ya da doğal kaynaklı olabilir. Siz de tablodaki faktörlerin türünü belirleyerek ilgili bölümü işaretleyiniz. İşaretlediğiniz harfleri kutucuklara sırasıyla yazdığınızda ismime ulaşacaksınız.

İSİM: KELAYNAK

5.Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Sayfa 8 Çalışma Sayfaları Cevapları

Etkinlik 6

Turnalar, ortalama 90 cm uzunluğa sahip, göçmen kuş türleridir. 15 tür içerisinden telli turna ve Anadolu dağ turnası ülkemizde yaşamaktadır. Kış aylarını Afrika ve Güney Asya’nın kuru otlaklarında geçiren telli turnalar baharda nemli ve bataklık alanları tercih eder. Yılda iki yumurta bırakır, yavrular uçmayı öğrendikten sonra tekrar göç ederler. Ülkemizde Muş’daki Bulanık Ovası’nda konaklayan telli turnalar, sulak alanların yok edilmesi ile yaşam alanlarının büyük bir bölümünü kaybetmiştir. Telli turnaların nesilleri tükenme tehlikesi altındadır. Ülkemizde 2006 yılında 11 çift telli turna tespit edilmiştir. Telli turnaları korumak için Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2013 yılında Turna Eylem Planı hazırlanmıştır. Verici takılarak turnalar izleme altına alınmış ve onlar için önemli yaşam alanları tespit edilmiştir. Yapılan bu çalışmalar sonucu telli turna sayısı arttırılmıştır. İkinci beş yıllık eylem planında ise turnaların korunacağı yaşam alanları çalışmalarına ağırlık verilmiştir.

Turnalar kendilerine özgü özellikleri ile ülkemizde ve dünyanın pek çok bölgesinde türkülere, masallara, destanlara, halk danslarına konu olmuştur. Turnalar birbirlerinin etrafında dönme, sıçrama, kanat çırpma gibi hareketlerini belirli bir düzen içerisinde karşılıklı yaparak dans ederler. Avusturalya halk danslarından biri turna dansıdır. Güney Yarım Küre’deki takımyıldızlardan birinin adı turnadır. Afrika’da taçlı turna masalı yüzyıllardır nesilden nesile anlatılır. Asya’da turna saflığın, bereketin, güzelliğin sembolü olarak kullanılmıştır. “Telli Turnam” ve “Allı Turnam” türküsünü duymuşsunuzdur. Ülkemizde de telli turnalarla ilgili sayısız edebi ve kültürel eser vardır.

Telli turnalarla ilgili büyüklerinizden öğrendiğiniz şiir, hikâye, masal, türkü vb.ni aşağıdaki alana yazınız. Aynı zamanda öğrendiklerinizi arkadaşlarınız ile paylaşarak kültürel mirasımızın unutulmamasını sağlayabilirsiniz.

Telli telli telli turna
Sanma ki yaralı göçmen buluta
Anlatır eski beni şimdiki bana
(Öğrenci paylaşımları dikkate alınır.)

5. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Sayfaları Cevapları Meb Yayınları

5. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Sayfaları Cevapları 6. Ünite Sayfa 7-8 Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları