5. Sınıf Mantarlar Özellikleri, Mantar Çeşitleri Konu Anlatımı

Karatay

Mantarlar bu gezegendeki yaşamın beş ana sınıflandırmalarından biri olan fungi (mantarlar) alemine ait heterotrof ve ökaryotik organizmalardır. Ekosistemde besin döngüsü konusunda önemli rolleri bulunmaktadır. En çok bilinen mantar türlerinden bazıları şapkalı mantarlar, maya ve küflerdir. 5. Sınıf Canlılar Kaç Gruba Ayrılır Konu Anlatımı, Canlılar Kaç Gruba Ayrılır Konu Anlatımı, 5. Sınıf Fen Bilimleri Konu anlatımları

Mantarlar Özellikleri, Mantar Çeşitleri

Mantarlar küf, maya, parazit ve şapkalı mantarlar olmak üzere dört grupta incelenir.

Küf mantarları peynir, limon, portakal ve ekmek gibi gıdaların üzerinde oluşan, genelde yeşilimsi renkte görülen canlılardır.

Maya mantarları da çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük yapılı canlılardır. Hamurun mayalanmasını ve sirke oluşumunu maya mantarları sağlar.

 

 

Parazit mantarlar ise genelde insan vücudunun nemli bölgelerinde yaşar. Ayak parmaklarının arası, mantarların en yoğun yaşadığı bölgedir.

Şapkalı mantarlar, çok hücreli canlılardır. Bu mantarlar, ağaç gövdelerine veya toprağa tutunarak ihtiyaç duydukları besinleri başka canlıların kalıntılarından karşılarlar. Protein ve vitamin yönünden zengindir. Besin olarak kullanılan mantarlara, kuzu göbeği ve çam mantarının yanı sıra kültür ortamında üretilen ve pazarlarda gördüğümüz kültür mantarları örnek verilebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. rabia dedi ki:

    57 olur

  2. akbulut dedi ki:

    Kültür mantarı pamukçua neden olurmu
    Parazit mantarları pamukçua neden olurmu

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları