5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 50-51 Cevapları

Karatay

Sizler için hazırladığımız 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 50-51 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Sayfa 50-51  Ders Kitabı Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Sayfa 50 Ders Kitabı Cevapları

KÜLTÜREL ÖZELLİKLERİMİZ

Aşağıdaki haberi okuyarak haberin altında yer alan soruyu cevaplayınız.

Ankara Kızılcahamam’da çocuklar bayram namazı öncesi veya sonrasında bir araya gelir. Çocuklar kendi aralarında bir ebe belirler. Ebe eşliğindeki çocuklar, mahalledeki tüm evlerin kapılarını çalar ve hep bir ağızdan “Ebebiş ebebiş, vermeyen çürük diş.” tekerlemesini söyler. Ev sahipleri çocuklara “ebebiş” yani harçlık veya şekerleme verir.
Genel Ağ haberi, 6 Temmuz 2016.

1. Metinde anlatılan bayram kutlamasıyla sizin bayram kutlamalarınızın benzer ve farklı yönleri nelerdir?

Cevap:
Bizde de vardır bu bahşiş isteme. Ama biz ebebiş vs. gibi tekerleme söylemeyiz. Gideriz kapıyı çalarız. Şeker isteriz. Vermek isteyen de gönlünden ne koparsa bahşiş niyetine verir.

2. Siz dinî bayramlarda neler yapıyorsunuz?

Cevap:
Önce evi temizliyoruz. Misafirlerimize güzel ikramlar hazılıyoruz. Ardından en güzel elbiselerimizi giyiyoruz. Sonra da aile büyüklerimizle camiye gidip namaz kılıyoruz. Sonra ev halkıyla bayramlaşıyoruz.

Ramazan ve Kurban Bayramları’nda aileler, akrabalar, komşular ve arkadaşlarımızla bir araya geliriz. Dinî bayramlarda pek çok geleneği yerine getiririz. Büyüklerimizi ziyaret eder, büyüklerimizin ellerini öperiz. Misafirlere ikramlarda bulunuruz . Dargın olduklarımızla barışırız. Milletçe kutladığımız bayramlar, kültürel değerlerimizden biridir. İnsanları bir araya getiren bayramlar birlik ve beraberliğimizi güçlendirir. Dostluk ilişkilerini geliştirir, hoşgörü ve yardımlaşmayı artırır. Ülkemizde bayram kutlamaları birçok yönüyle benzerken yöreden yöreye bazı farklılıklar göstermektedir. Şimdi Rize’de farklı bir bayram geleneğine göz atmaya ne dersiniz?

Rize’ye bağlı Akdere köyünde, Kurban Bayramı’nda Dönme Dolap Şenlikleri düzenlenir . Şenlik, köyün meydanına kurulan dolabın horonlar eşliğinde açılmasıyla başlar. Gençler dönme dolaba binerek cesaretlerini sınarlar. Yöresel oyunlara geçilmeden önce köyün muhtarı bayramla ilgili bir konuşma yapar. Daha sonra halk, halka oluşturarak tulum eşliğinde horon teper. Çevre köy ve ilçelerden pek çok kişinin katılımıyla gerçekleşen bu şenlikte yöresel yemekler ikram edilir.

Sizin yaşadığınız yerdeki gelenekler nelerdir? Açıklayınız.

Mesela büyüklerin yanında ayak ayak üstüne atılmaz.
Komşuların düğünü için bütün komşular beraber çalışır.
Kız istemeye giderken tatlı ve çiçek alınır.
Asker uğurlaması için köy ortasında davulu zurnalı tören yapılır.

5.Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Sayfa 51 Ders Kitabı Cevapları

Kocaeli’ye bağlı Hereke’de dokunan halılarımızın ünü yurt dışına yayılmıştır. Halılarımız, Fransa’dan Amerika’ya önemli yapıları süslemektedir. Hereke halısını diğer halılardan ayıran en önemli özellik, ipek olmasıdır. Dokunması büyük bir sabır ve özveri gerektirir. Boyutuna göre değişmekle birlikte dokunması bazen yıllar sürmektedir.

Dünya üzerindeki en eski halılardan biri olan Pazırık halısı Orta Asya’da bulunmuş bir Türk halısıdır . Yaklaşık 2300 yaşındadır.

Muğla Milas’ta dokunan halılara canlı renklerini kök boya dediğimiz doğal boyalar verir. Halılarımızda yöreye özgü pek çok motif vardır. Bunlardan bazıları ala boncuk, köpek izi, karanfil, baklaçiçeği, hayat ağacı, testere gibi adlarla bilinir. Halılarımızda ana renk olarak kırmızı ve sarı kullanılır.

Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 50-51 Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 36 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları