5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı 5. Tema Sayfa 12 Cevapları

Karatay

Sizler için hazırladığımız 5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 5. Tema Sayfa 12  yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 5. Tema Sayfa 12

7. Etkinlik

PADİŞAH İLE YAŞLI BİLGİN

Sonunda Padişah ve Yaşlı Bilgin, Tuna kıyısındaki bilim yuvasında buluştular. Bilgin’in o güne değin yazmış olduğu matematik ve coğrafya kitapları, çizdiği haritalar, Doğu ve Batı ülkelerinde ilgiyle izleniyordu.  imzasıyla yayımlanan bu kitaplar, Topkapı Sarayı’nın Enderun Okulunda da öğrencilere okutuluyordu. Genç Padişah da zaman zaman bu kitaplardan yararlanmaktaydı. Padişah, Bilgin’in bu çalışmalarından övgüyle söz etti. Sonra nasıl olup da böylesine engin bilgilerle donanabildiğini sordu. Bilgin, “Düşüne taşına yaşadım. Çevremi hem beyin hem de gönül gözüyle görmeyi âdet edindim. Bu arada sayısız kitap okudum. Bu uğraşlar zihnimi, gönlümü, yüreğimi öylesine zenginleştirdi ki… Gün geldi, bu zenginliği başkalarıyla paylaşma tutkusuna kapıldım. Gördüğünüz gibi evimi bilgiyle donanmak isteyen herkese açtım. Bu arada zamanı zorlayarak yaşam öykümü de yazıyorum. Çünkü yazılmaya değer dopdolu bir yaşam sürdüm. Anılarımın da insanlara yararlı olacağına inanıyorum.” dedi.

Gerçekten Bilgin’in evinin, belleğindeki bilgi hazinelerinin ve de gönlünün kapıları herkese açıktı. Kendisinden bir şeyler öğrenmeye gelenlerin ne kimliklerini ne milliyetlerini sorardı. Müslümanlar kadar Hristiyanlar da çalıyordu bu kapıları. O; bilgiyle birlikte iyilik, güzellik, doğruluk dağıtan kutlu bir dervişti. (…)

Gülten Dayıoğlu
(Yazarın “Tuna’dan Uçan Kuş” isimli kitabından alınmıştır.)

B) Metinde ve metinle ilgili açıklamada tırnak işaretinin kullanıldığı cümleleri aşağıya yazınız. Bu cümleleri inceleyerek tırnak işaretinin kullanım alanlarıyla ilgili açıklamaları cümlelerin karşısına örnekteki gibi yazınız.

Bilgin, “Düşüne taşına yaşadım. (…)” dedi.  Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözlerde kullanılır. 

“Bilgin”   Özel olarak vurgulanmak istenen sözler tırnak içine alınır.

“Düşüne taşına yaşadım. Çevremi hem beyin hem de gönül gözüyle görmeyi âdet edindim. Bu arada sayısız kitap okudum. Bu uğraşlar zihnimi, gönlümü, yüreğimi öylesine zenginleştirdi ki…  Konuşma cümleleri tırnak içinde gösterilir.

C) Aşağıda tırnak işareti içinde verilen sözlerden hangisi okuduğunuz “Padişah ile Yaşlı Bilgin” metninin ana fikrine en uygun sözdür?

“Mutluluk bir dostla paylaşılmadıkça yarımdır.” F. Bacon (F. Beykın)

“Onunla her şeyi paylaşmak zevkinden yoksun kalınca hiçbir zevki tatmamaya karar verdim.” Montaigne( Monteyn)

“Paylaşacak dostlarınız yoksa iyi şeylere sahip olmanın bir zevki de yoktur.” Seneca (Seneka)

“Susmaktansa ilmini ilim öğrenmek isteyen kimselerle paylaşmak daha güzeldir.” L.N. Tolstoy

“Sevdiklerimizin üzerinde sevinçlerini paylaşmak ve mutluluklarını çoğaltmaktan başka hiçbir etkimiz yok.” Goethe (Gote)

Cevap:

“Susmaktansa ilmini ilim öğrenmek isteyen kimselerle paylaşmak daha güzeldir.” L.N. Tolstoy

5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları Meb Yayınları

5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 5. Ünite Sayfa 12 Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 40 + 6 kaçtır?


Basari Sıralamaları