6. Sınıf Bilim Ve Teknoloji Hayatımızda Konu Anlatımı

Karatay

6. sınıf konu anlatımları. 6. sınıf Bilim Ve Teknoloji Hayatımızda Konu Anlatımı. 6. sınıf sosyal Bilgiler, 6. sınıf sosyal Bilgiler konu anlatımı, 6. sınıf Bilim Ve Teknoloji Hayatımızda Konu Anlatımı işte yazımızda.

Bilim Ve Teknoloji Hayatımızda

Hayatımızdaki Sosyal Bilimler

Bilim: Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, yöntem olarak deneye dayanan, mantıklı, düzenli ve sistemli bilgidir. Bilim, doğa bilimleri ve sosyal (toplum) bilimler olarak ikiye ayrılır. Fizik, kimya, biyoloji gibi doğa bilimleri dünyadaki canlı ve cansız varlıkları ve bunlarla ilgili olayları incelerken, sosyal bilimler ise insanı ve toplumu konu edinmektedir.

Psikoloji, insanın duygu, düşünce ve davranışlarını inceleyen bilimdir. Psikoloji bilimi, çevremizde yaşayan insanların davranışları ve kişilik özelliklerini tanımamızı ve onlarla iyi iletişim kurmamızı sağlar. Ayrıca insanların hangi şartlarda ne tür davranışlarda bulunacaklarını öngörmemize yardımcı olur.

Sosyoloji, toplum içindeki bireyi, grupları, kurumları, olayları ve aralarındaki ilişki ve etkileşimleri inceleyen bilimdir. Sosyoloji, içinde yaşadığımız toplumu yakından tanımamızı ve çevremizle iyi ilişkiler kurmamızı ve toplumsal gelişmeye katkı yapmamızı sağlar.

Felsefe, varlığı ve bilgiyi bilimsel olarak araştırmaya yönelik soru sorma, sorgulama bilimidir. Başlıca felsefî sorulara örnek olarak “Bilim nedir?, Doğru nedir?, Güzel nedir?, Toplum nedir?, Devlet nedir?, Din nedir?” soruları verilebilir. Felsefe insanda, doğru düşünebilmeyi ve bir probleme birçok yönden bakabilmeyi öğretir.

Tarih, geçmişte yaşanan olayları yer ve zaman göstererek inceleyen bilimdir. Tarih, bireylere yaşadığı toplumun geçmişini öğretip kendi milletini tanımasını, böylece bireylerin millî tarih ve millî kimlik bilinci kazanmasını sağlar.

Arkeoloji, eski kültür ve uygarlıklardan geriye kalan her türlü alet, malzeme, ev eşyaları ve sanat yapıtları gibi maddi kalıntıları inceleyen kazı bilimidir. Arkeoloji bilimi, Eski Çağ insanlarının nerede ve nasıl yaşadıkları, ne yedikleri, ne giydikleri, neye inandıkları gibi sorulara cevap arar.

Coğrafya, insanın doğal ortamla olan etkileşimi ve her türlü beşerî ekonomik faaliyetlerini inceleyen bilimdir. Coğrafya bilimi, insan yaşamını etkileyen doğal ve beşerî faktörleri öğretir ve bu faktörlere göre insanlar yaşamlarını düzenler.

Antropoloji, insanın niteliğine ilişkin daha çok bilgiyi gün yüzüne çıkarmaya çalışan, insanlar ve davranışları hakkında genellemeler üretmeye ve insan çeşitliliğini anlamaya çalışan sosyal bilimdir. Hukuk, toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaları konu alan bilim dalıdır. Örnek olarak hazırlık çalışmasında verilen tüketici hakları, sosyal bilim dallarından hukuk biliminin konusudur.

Ekonomi, insanların yaşayabilmek için üretme, ürettiklerini paylaşma ve bu faaliyetlerden doğan ilişkileri inceleyen bilim dalıdır. Örnek olarak ülkelerin diğer ülkelerle yaptıkları ithalat (dış alım) ve ihracat (dış satım) ekonomi biliminin konusudur.

Ülkemizde Bilim-Teknoloji Alanında Çalışma Yapan Kurum ve Kuruluşlar

Bilim ve teknoloji alanında yapılan çalışmalar, insanlık için oldukça önemlidir. Her gün yeni bir buluşun haberini duyuyoruz. Her yeni buluş bir diğerinin altyapısını oluşturuyor. Teknoloji alanındaki hızlı gelişmeler, ülkeleri bilim ve teknolojide çalışmalar yapmaya sevk etmektedir.

Bilim ve teknolojinin üretimi ve kullanımı, toplumların ekonomik seviyesini yükselterek refah düzeyini artırmaktadır.

Atatürk, bilim ve teknolojinin toplumsal gelişim için gerekli ve önemli olduğunu vurgulamıştır. Bilimsel düşünme becerisinin halk içinde yayılması için çaba harcamıştır. Cumhuriyet’in kuruluşunun ilk yıllarından itibaren Türkiye’deki bilim ve teknolojinin gelişimine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Bu amaçla sosyal bilimler başta olmak üzere sağlık ve teknoloji alanlarında çeşitli kurumlar açılmıştır.

Türk Tarih Kurumu(1931) Atatürk kurulmasını istemiştir.Türk tarihinin ilk kaynaklardan, doğru ve tarafsız bir
şekilde araştırması amaçlanmıştır.

Türk Dil Kurumu(1932) Atatürk tarafından kurulmuştur. Türk dilinin dünya üzerindeki saygınlığını arttırmak amaçlarındandır.

Üniversite Reformu (1933) çağdaş ve modern tarzda eğitim amaçlanmıştır. İstanbul’da Darülfünun yerine İstanbul Üniversitesi kurulmuştur.

Cahit Arf: Ünlü matematikçimiz. Pr. Dr. Aydın Sayılı: Bilim tarihçiliğinin gelişmesinde önemlidir. Gazi Yaşargil: Ünlü beyin cerrahı Aziz Sancar: 2015 Kimya Nobel Ödülü’nü aldı.

1963’te Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) kuruldu. Bilim ve Teknik Dergisi ile Bilim Çocuk dergileri çıkarılmaktadır.

Ülkemizde bilim ve teknoloji alanında yapılan son çalışmalar:

Nanoteknoloji: Ülkemizde Ulusal Nanoteknoloji Merkezi, Bilkent Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. Nanoteknoloji, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından hazırlanan Vizyon 2023 Programı’na öncelikli alanlardan biri olarak alınmıştır.

Bilişim Vadisi: Bilişim Vadisi yaklaşık 3 milyon m2 bir alanda inşaatı devam eden bir projedir. Ülkemiz ve dünyada önde gelen bilim ve teknoloji firmalarını burada bir araya getirerek, Türkiye’yi bilişim sektöründe Ar-Ge ve inovasyon üssü hâline getirmeyi hedeflemektedir.

Otomotiv Sanayisi: TÜBİTAK bünyesinde, tam elektrikli, menzili uzatılmış elektrikli gibi farklı hareket sistemleri ile çalışan 4 prototip (model) araç geliştirilmiştir. Ar-Ge ve tasarım çalışmalarının yanı sıra üretim altyapısının kurulması tamamlanmış aracın çıkarılması, satış ve pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi konularında da çalışmalar devam etmektedir.

İletişim ve Astronomi Çalışmaları: Ülkemizin uydu teknolojisinde çalışmaları hızla ilerlemektedir. Türkiye’nin daha önceki haberleşme uydularından farklı olarak millî imkânlarla geliştirilen TÜRKSAT 6A’nın yapımı ile Türkiye kendi haberleşme uydusunu yapabilen az sayıdaki ülke arasına katılacaktır.

Savunma Sistemleri: Savunma sanayinde millî üretim ile SOM Füzesi, Kanatlı Güdüm Kiti, Hassas Güdüm Kitleri gibi önemli projeler hayata geçirilmiştir. TÜBİTAK, dünyada sadece birkaç ülkede bulunan Yüksek Güçlü Lazer Sistemi Projesi ile millî lazer sistemlerini, altyapılarını ve lazer silahını geliştirecektir. Bununla birlikte Türkiye’nin en büyük savunma elektroniği kuruluşu olan ASELSAN, haberleşme, radar, elektronik savaş vb. alanlarda hizmet vermektedir.

Enerji Sistemleri: Enerji üretim ve iletim teknolojilerinin millî ve yerli imkânlarla geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Akıllı Şehirler: Ülkemizde, belirlenen pilot illerden başlamak üzere şehirlerimizin akıllı şehirlere dönüşümü planlanmaktadır. Akıllı şehir sistemiyle daha güvenli, ulaşımı daha kolay, trafikte bekleme süresi daha az ve daha temiz bir çevreye sahip şehirler oluşturulmaktadır.

Bilim Ve Teknolojide Değişim

İnsanoğlu hayallerini gerçekleştirmek, merakını gidermek ve günlük hayatta karşılaştığı sorunları aşmak için sürekli çalışmıştır. Bilim insanları, yeni buluşlar yapmış ve teknolojinin gelişmesini sağlamışlardır. Bu çalışmalar sayesinde bilim ve teknoloji günümüzdeki seviyesine ulaşmıştır.

Bilim ve teknoloji, hayatımızın her alanına girmiş durumdadır. Bilgisayarlar, akıllı telefonlar, üç boyutlu yazıcılar, tıbbi cihazlar, yazılımlar, elektrikli otomobiller artık sadece gelişmiş ülkelerdeki tüketicilerin değil, hemen hemen herkesin kullanımına sunulmaktadır. Örnek olarak sürücüsüz araçlar tasarım aşamasındadır. Genel Ağ üzerinden yapılan alışverişlerde insansız hava araçlarıyla teslimatlar yapılmaktadır.

Günümüzde teknoloji hayatımızın önemli bir parçası hâline gelmiştir. Bu teknolojilerden biri nano teknolojidir. Örnek olarak ayakkabı sanayisinde nanoteknolojiden yararlanarak ısı koruması sağlayan, tabanında insanı zinde tutan ve enerji sağlayan ürünler elde etmek için çalışmalar sürmektedir.

Tekstil alanında hafif, kurşun geçirmeyen, leke tutmayan, mikrop barındırmayan ve yazın serin, kışın sıcak tutan kumaşlar üretmek için de nanoteknolojik araştırmalar yapılmaktadır. Kısaca nanoteknolojiden yararlanarak hayatın her alanında kullanılan araç- gereç ve ürünlerde iyileştirmeler yapılabilecektir.

Tıpta nanoteknoloji ile hastalıkların önüne geçilebilecek, hücreler tamir edilebilecek ve yaşlanma yavaşlatılabilecektir.

Bilimsel Çalışma Yapıyoruz

Bilim: evren, doğa, toplum ve insan ile ilgili olayları deney ve gözlem yoluyla inceleme faaliyetidir. Bilim, bilgi üretme sürecini kapsar. Bilimsel araştırma ise bir konuyu belli yöntemlerle sistemli bir şekilde inceleyerek sonuca ulaşmayı sağlar.

Bilimsel araştırmalar basamakları

1. Basamak: Konu belirlenir (ilgi duyulan, merak edilen bir problemin seçilmesi).
2. Basamak: Sorunun çözümüne yönelik varsayımlarda (hipotez) bulunulur.
3. Basamak: Konuyla ilgili kitap, dergi, gazete, Genel Ağ vb. kaynaklardan bilgi toplanır.
4. Basamak: Kaynaklardan elde edilen notlar, konularına göre sınıflandırılır ve varsayımlara uygunluğu (hipotezler) test edilir.
5. Basamak: Metin oluşturulur. Kullanılan kaynaklar kaynakçada belirtilir.

Emeğe Saygı Duyuyorum

Fikir hırsızlığı (korsan) sahibinden izin almadan kitap, film, CD ve DVD gibi fikir veya sanat eserinden çoğaltma yapılarak elde edilen ürünleri ifade eder. Telif hakları ihlali 1886 tarihli Bern Sözleşmesi’nden bu yana korsanlık olarak adlandırılmaktadır.

Korsan ürün: Herhangi bir nesneden yapılan ve kopya niteliğine sahip her tür ürün, eğerhak sahibinin izni olmaksızın üretilmiş ise” korsan ürün olarak nitelendirilmektedir.

– Ülkemizde korsanla mücadele için 17.01.1987 tarihinde İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri
Meslek Birliği,(İLESAM),
– Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (GESAM), Sinema Eseri Sahipleri Meslek birliği (SESAM) kurulmuştur.
– 2007 yılında ise toplumda telif kültür ve bilincinin yaygınlaştırılmasını sağlamak ve korsanlıkla etkin mücadele etmek için Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği kurulmuştur.
– Eser sahibi, isterse buluş ve eserini devredebilir. İlgili kişi ve kuruluşlar bu eser ve buluşu çoğaltıp yasal yollarla ticaretini yapabilirler. Eser ve buluş sahibinin izni olmadan başkaları bu hakları kullanamazlar.

Herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesine telif hakkı denir. Ülkemizde sanat ve müzik eserlerini korumak için 5846 sayılı “Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu” çıkarılmıştır. Telif hakkının sembolü çember içinde “C” harfidir. Bu sembol, üzerinde bulunduğu ürünü ortaya koyan kişinin telif haklarının korunduğunu belirtir. Telif hakkı genellikle belirli bir süreliğine T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığından alınır. Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden sonra 70 yıldır. Koruma süresinin bitmesiyle eser sahibine tanınan mali haklar sona erer. Eserler izin alınmaksızın serbestçe kullanılabilir.

Bandrol (Denetim Pulu): Kaset, Kitap, Cd, Vcd, Dvd, gibi süresiz yayınlarda telif ödemelerini ve eserlerin tescillerini kontrol altına almak için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen baskılı minik etikete verilen addır.

Barkod: Her türlü ticaret malına konulabilen, o malla ilgili stok, fiyat gibi bilgileri içeren, değişen genişlikte çubuklar biçiminde, elektronik tarayıcıyla okunabilen simge.

Karekod: Kare veya dikdörtgen biçimlerde basılabilen 2 boyutlu barkodun ismidir.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Konuları için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 13 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları