6. Sınıf Bizi “Biz” Yapanlar Konu Anlatımı

Karatay

6. sınıf konu anlatımları. 6. sınıf Biz ve Değerlerimiz Konu Anlatımı. 6. sınıf sosyal Bilgiler, 6. sınıf sosyal Bilgiler konu anlatımı, 6. sınıf Biz ve Değerlerimiz Konu Anlatımı işte yazımızda.

Bizi “Biz” Yapanlar

Kültür: Bir toplumun tarih boyunca ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı her türlü maddi ve manevi özelliklerin hepsine kültür denir.

Kültürü oluşturan manevi unsurlar: Tarih, dil, din ve inançlar, ahlak kuralları, örf ve adetler, komşu kültürler, yasalar ve hukuk kurallarıdır.

Kültürü oluşturan maddi unsurlar: Coğrafi konum, simgeler, doğal ortam özellikleri, iklim özellikleri, su özellikleri, arazi yapısı, toprak özellikleridir.

Kültür, maddi ve manevi ögelerden oluşur. Maddi kültür kolayca anlatılabilen daha çok somut. net ve açık değerlerdir. Manevi kültür ise inanç değerleri, düşünce gibi net olarak anlaşılamayan soyut kavramlardır.

Kültür kuşaktan kuşağa aktarılan bir sosyal mirastır. Varlığını ve canlılığını ancak bu yolla sürdürebilir. Aktarma vasıtaları ise eğitim-öğretim, gelenekler, din, dil, sanat, edebiyat, folklor gibi, çeşitli kültür taşıyıcı öge ve eserlerdir.

Kültürel Unsurlarımız

Dil: Dil, kültür unsurlarının başında gelir. Çünkü dil Olmadan diğer unsurların meydana gelmesi mümkün değildir. Dil kültüre ait bütün değerleri bünyesinde barındıran bir kültür hazinesidir.

Din: Kültür unsurlarının içerisinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle eski devirlerde din unsuru kültürün diğer unsurlarının önüne geçmiştir. İmparatorluklardan millî devletlere geçince dinin toplum üzerindeki etkisi azalmıştır. Ancak dinin bir millet içerisindeki k’ üre etkisi ve kültürün diğer unsurların oluşması ve değişmesindeki rolü devam etmektedir. Dini bayramlarımız ve törenlerimiz bu duruma örnek verilebilir.

Örf ve Gelenekler: Bir milletin yazılı olmayan kanunlarıdır. Örf, toplumda bireysel davranışlarda uyum sağlamayı kolaylaştırır. Gelenekler ise toplumsal tecrübelerin aktarılmasına katkı sağlar. Yazılı olmayan kanunlar, toplumun yaşayışı üzerinde etkilidir. İnsanların davranışlarını düzenler. Her toplum kendi örf ve geleneklerine göre bir yaşam tarzı oluşturur.

Tarih: Milleti dolayısıyla kültürü meydana getiren unsurlardan biri olan tarih, bir milletin geçmişidir. Tarih birliği, bütün bireyleri birbirine bağlayarak geleceğe taşır. Yeni nesillerde milli bilincin oluşmasında, milli birlik ve beraberliğin sağlanmasında rol oynar.

Bireyler arasında kader birliğini sağlar. Tarih, bir milletin nereden gelip nereye gittiğini gösteren kültür unsuru olarak milletin hayatında önemli bir yer tutar.

Sanat: Bireylerin hayal gücünün yansıması olan sanat, aynı zamanda milletlerin duygu ve düşüncelerinin en önemli yansımalarından birisidir.

Her milletin sanat eğilimi, farklı bir sanat tarzı vardır. Sanat bir milletin ortak zevkinin ifade edilişidir. Aynı zamanda toplumsal estetik anlayışını geliştirir. Bu kültür unsuru edebiyat, resim, heykel gibi kollara ayrılır.

Dünya Görüşü: Bir milletin fertleri ortak bir tutum, zihniyet ve davranış bakımından ortak özellik gösterir. Bu ortak tutum ve davranışlar milletin ortak dünya görüşünü meydana getirir. Bunun için her milletin değerleri ve değer yargıları farklıdır.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Konuları için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları