6. Sınıf Hikaye Unsurları Konu Anlatımı

Karatay

6. sınıf Türkçe dersinde, hikaye unsurlarını tanıyacak ve her birinin hikaye içindeki rolünü öğreneceğiz. Karakterlerin özellikleri, olayların gelişimi ve mekanın atmosferi gibi unsurları inceleyerek, bir hikayenin nasıl yapılandığını ve hangi ögelerin önemli olduğunu keşfedeceğiz. Hikaye unsurlarını anlamak, hem okuma becerilerimizi geliştirecek hem de kendi hikayelerimizi yaratırken daha bilinçli olmamıza yardımcı olacaktır.

Hikaye Unsurları

Olay

Hikayede mutlaka bulunması gereken unsurların başında olay gelmektedir. Olay hikayedeki kahraman ya da kahramanların başından geçen, oluşan durum, ilgi çeken her türlü iş ve ya hadisedir.

Zaman

Hikayede gerçekleşen olayların meydana geldiği zaman dilimine denir. Zamanın illa gün, ay, yıl gibi bir takvim olması şart değil. Mesela; sıcak bir yaz günü, sabahın erken saatlerinde, akşama doğru gibi ifadeler de zaman hakkında bilgi vermektedir.

Yer

Hikayede olayın geçtiği mekanlara yer ismi verilmektedir. Hikayeler romanlara göre kısadır. Bu sebeple hikaye içerisindeki yerler daha az olabilmektedir.

Kahramanlar

Hikayede meydana gelen olayları yaşayan kişilere kahraman adı verilmektedir. Olayların merkezinde olan asıl
kişilere ana karakter, ana karakterlerin çevresinde yer alan diğer karakterlere de yardımcı karakter (yan karakter) adı verilmektedir.

Anlatıcı Türleri (Bakış Açıları)

İlahi Bakış Açısı

Bu bakış açısında anlatıcı, olayların gelişiminden kahramanların neler düşündüğüne kadar her şeyi bilir.

Kahraman Bakış Açısı

Hikâye ve romanlardaki olayların, kahramanlardan biri tarafından anlatıldığı bakış açısıdır. Kahraman bakış açısında birinci kişi ağzı kullanılır.

Gözlemci Bakış Açısı

Bu bakış açısında olaylar bir kamera tarafsızlığıyla anlatılır. Gözlemci bakış açısında üçüncü kişi ağzından bir anlatım vardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. hüseyin karademir dedi ki:

    tam 6. sınıf güzel bir konu olduğu için size katılıyorum

  2. hüseyin karademir dedi ki:

    tam 6. sınıf türkçe güzel bir konu size katılıyorum

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları