6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 230-231-232-234-235-236

Karatay

Sizler için hazırladığımız 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Ünite 7 Sayfa  230, 231, 232, 234, 235 ve 236 soruları ve cevapları aşağıdaki gibidir. aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 230 Soru ve Cevapları

Hazırlanalım

Haritadan yararlanarak Türkiye’nin göreceli konumu hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Cevap:

Barışın geleceğin temeli olduğu şöyle açıklanır. İnsanlık zaman zaman büyük hatalar yapmış, barış bozulmuş ve ağır tahripli savaşlar ortaya çıkmıştır. Eğer yapılan bu savaşlar sonunda barışlar ortaya çıkmasaydı, başka ülkelerle birlikte, büyüme ve gelişmeler yaşanamazdı. Bir an barışın olmadığı bir dünya düşündüğümüzde, en temel hürriyetlerimizden olan sokağa çıkıp rahatça dolaşamaz, güvenlik sağlanamaz huzurlu ve mutlu olamazdık. Ya da güçlülerin bir araya gelerek oluşturduğu çetelerin tutsağı olarak yaşardık. Yurtta barış, beraberliğin ve milli birliğin sonucudur. Yurttaşlar birbirleri ile kavga etmeden huzur içinde, birbirlerinin hak ve özgürlüklerine riayet ederek yaşamalıdırlar. Barış ülkede esenliği sağlar ve barış, kalkınmanın, gelişmenin ve demokrasinin de olmazsa olmazıdır. Cihanda barış, devletlerin aralarındaki anlaşmazlıkları görüşerek, masada çözmeleridir. Atatürk Lozan Antlaşmasından sonra devletlerle olan pek çok sorunu barış yolu ile çözümlemiştir.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 231 Soru ve Cevapları

Cevaplayalım

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta barış dünyada barış!” sözünü açıklayınız.

Cevap:

Gönül bağlarımızdan bahsetmektedir. Yani onlarla olan din dil ve kültürel ortak yanlarımız üzerinde durmuş onlarla bu bağı güçlendirmenin öneminden bizleri bir ve diri tutacağından bahsetmektedir.

Sıra Sizde

Ülkemizin dış politikada izlediği yolu belirleyen Atatürk, Sovyetler Birliği’nin dağılacağını tahmin etmiştir. Bunun için Sovyetler Birliği’nde yaşayan kardeşlerimizle manevi köprülerimizi sağlam tutarak yakınlaşmamızı söylemiştir. 1991 yılına gelindiğinde bağımsızlığını kazanan Türk Cumhuriyetleri (Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan) ile Türkiye arasında kültürel, sosyal, siyasi ve ekonomik ilişkiler hızla gelişmiştir. Azerbaycan ile Türkiye arasındaki Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı iki kardeş ülkenin ekonomik dayanışmasının bir göstergesidir.

İsmet BOZDAĞ, “ Atatürk’ün Sofrası” s.26-27 (Düzenlenmiştir.)

Mustafa Kemal Atatürk’ün, yukarıdaki paragrafta “manevi köprüler” olarak neyi kastettiğini açıklayınız.

Cevap:

Gönül bağlarımızdan bahsetmektedir. Yani onlarla olan din dil ve kültürel ortak yanlarımız üzerinde durmuş onlarla bu bağı güçlendirmenin öneminden bizleri bir ve diri tutacağından bahsetmektedir.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 232 Soru ve Cevapları

Cevaplayalım

TİKA ve TÜRKSOY’un Türk Cumhuriyetleriyle olan ilişkilerimize katkıları nelerdir? Açıklayınız.

Cevap:

Türk dünyası Orta Asya başta olmak üzere dünya üzerinde geniş topraklara yayılmıştır. Türk soyundan gelen birçok ülke vardır. Ülkemizin diğer Türk Devletlerine eğitim, finans, sağlık, ticaret, ekonomi gibi alanlarda yardım eden TİKA’nın açılımı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansıdır. Yardım ettiği devletlerin kalkınmasını sağlayan bu kuruluş, 1992 yılında kurulmuş ve Dış İşleri Bakanlığına bağlı olarak çalışmalarını sürdürmüştür; 1999 yılında ise Başbakanlığa geçmiştir. TİKA toplam 37 ülkeye yardım sağlamaktadır. Amaç; Türkiye Cumhuriyeti kalkınırken, diğer Türk Cumhuriyetlerinin de kalkınmasını sağlamaktır. TİKA ve Türksoy bu amaca hizmet etmektedir. Diğer Türk Cumhuriyetleri’nin, Türkiye’ ye inancı ve güveni artmakta; Türkiye Cumhuriyeti’ni en büyük destekçileri olarak görmektedirler.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 233 Soru ve Cevapları

Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri ile kültürel, sosyal ve siyasi ilişkilerde üniversitelerin etkisini aşağıdaki kutucuklara yazınız.

Cevap:

Kültürel: Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkiye ile Kazakistan arasında kültür köprüsü görevi yapmaktadır.

Sosyal: Üniversitelerde karşılıklı olarak binlerce öğrenci eğitim-öğretim görmektedir.

Siyasi: İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde ortak proje ve siyasetler üniversite tarafından ortaya konmakta sunulmaktadır. Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi, Türkiye ve Kazakistan Cumhuriyetlerinin özerk statüye sahip, ortak devlet üniversitesidir

6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 234 Soru ve Cevapları

Cevaplayalım

Yukarıdaki verilerden yola çıkarak Türk Cumhuriyetlerinden en fazla ve en az ithalat ve ihracat yaptığımız ülkeler hangileridir? Söyleyiniz.

Cevap:

En fazla ithalat: KAZAKİSTAN
En az ithalat: KIRGIZİSTAN
En fazla ihracat: AZERBAYCAN
En az ihracat: KIRGIZİSTAN

Cevaplayalım

Yukarıdaki verilerden yola çıkarak sınır komşularımızdan en fazla ve en az ithalat ve ihracat yaptığımız ülkeler hangileridir? Söyleyiniz.

Cevap:

En fazla ithalat: İRAN
En az ithalat: ERMENİSTAN
En fazla ihracat: IRAK
En az ihracat: ERMENİSTAN

6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 235 Soru ve Cevapları

Cevaplayalım

Türkiye olarak Suriyeli mültecilere sahip çıkmamızı insani değerler açısından açıklayınız.

Cevap:

Suriyeli mültecilere sahip çıkmamız insani değerler noktasında yardımlaşma, dayanışma, paylaşma, merhamet, hoşgörü, vicdan, insaf değerleri bakımından oldukça önemlidir. Ülkemizde Suriyelilerin müreffeh, huzurlu ve güvenilir bir şekilde yaşaması insanlığımızın bir icabıdır, Suriye toprakları özgür olduğunda memleketlerine gidecekler ve ülkelerini imar edeceklerdir.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 236 Soru ve Cevapları

Cevaplayalım

Mevsimlik Tarım İşçileri Samsun, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Trabzon illerimizde çay ve fındık hasat zamanında oluşan ihtiyaç nedeniyle; komşumuz olan Gürcistan uyruklu vatandaşlar çalışma izni alarak ülkemizde mevsimlik tarım işlerinde çalışabilecekler. Çay ve fındık işlerinde çalışma süreleri bir yılda doksan gündür.

Genel Ağ haberi 29/ 09 /2018 (Düzenlenmiştir.)

Yukarıdaki haberden yola çıkarak sınır komşumuz Gürcistan ile hangi alanda ilişkilerimiz gelişmektedir? Söyleyiniz.

Cevap:

Çalışma izni alarak ülkemizde mevsimlik tarım işlerinde çalışacaklarmış. Çay ve fındık işlerinde çalışma süreleri bir yılda doksan günmüş.

Sıra Sizde

Aşağıdaki tabloda ülkemizin Türk Cumhuriyetleri ve komşu devletlerle olan kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasi ilişkilere ait bilgiler verilmiştir. Verilen bilgilerin ilişkili olduğu alanı işaretleyiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Recep Tayyip dedi ki:

    Doğru

BİR YORUM YAZIN

Soru: 30 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları