6. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Cevapları Ünite 4 Sayfa 7-8
Sizler için hazırladığımız 6. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Cevapları Ünite 4 Sayfa 7-8 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.
6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 7-8 Çalışma Sayfaları Cevapları
6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 7 Çalışma Sayfaları Cevapları
6. Etkinlik
Aşağıdaki metin üçüncü kişi anlatımıyla yazılmıştır. Kendinizi metnin kahramanlarından birinin yerine koyarak metni birinci kişi anlatımıyla yeniden yazınız.
DÖNE DÖNE OKUMAK
(…)
Yazar Kavsi, bitirdiği yapıtına gururla baktı. Başı ağrıyordu. Hem de çatlayacak gibi… Bu kadar yoğun emekten
sonra nasıl ağrımasın ki… Koltuğunda geriye yaslandı. Az şekerli kahvesinden bir yudum aldı.
– On beşinci yapıtım olacak bu, dedi kendi kendine. Yayımlandığı zaman ses getirecek. Tüm dünya bana selam duracak.
Roman yazmanın iğneyle kuyu kazmaktan farkı yoktu. Bitirdim dediğiniz yerde romanı dönüp bir daha okumanız gerekirdi. Yetmedi, bir daha…
Yazar Kavsi de bunu yaptı. “Bitirdim.” dediği romanını döndü, bir kez daha okudu. Konu iyiydi. Anlatım akıcıydı. Düşler, fanteziler vardı. Ama noktalama işaretlerinin tam ve doğru yerlerde durdukları söylenemezdi. Yapıtını bitirmenin, sokaklara çıkıp kalabalıklara karışmanın keyfini henüz yaşayamayacağım, diye içinden geçirdi.
– Bir daha okumalıyım romanımı, diye söylendi. Yetmedi, bir daha… (…)
Cevap:
Bitirdiğim yapıtıma gururla baktım. Başım ağrıyordu. Hem de çatlayacak gibi. Bu kadar yoğun emekten sonra nasıl ağrımasın ki. Koltuğumda geriye yaslandım. Az şekerli kahvemden bir yudum aldım.
– On beşinci yapıtım olacak bu, dedim kendi kendime. Yayımlandığı zaman ses getirecek. Tüm dünya bana selam duracak. Roman yazmanın iğneyle kuyu kazmaktan farkı yoktu. Bitirdim dediğiniz yerde romanı dönüp bir daha okumanız gerekirdi. Yetmedi, bir daha.
Yazar Kavsi de bunu yaptı. “Bitirdim.” dediği romanını döndü, bir kez daha okudu. Konu iyiydi. Anlatım akıcıydı. Düşler, fanteziler vardı. Ama noktalama işaretlerinin tam ve doğru yerlerde durdukları söylenemezdi. Yapıtını bitirmenin, sokaklara çıkıp kalabalıklara karışmanın keyfini henüz yaşayamayacağım, diye içimden geçirdim.
– Bir daha okumalıyım romanımı, diye söylendim. Yetmedi, bir daha.
6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 8 Çalışma Sayfaları Cevapları
7. Etkinlik
A) Aşağıdaki görsellerle ilgili birer metin yazınız. Birinci görselle ilgili olarak bilgilendirici, ikinci görselle ilgili olarak da hikâye edici bir metin yazınız.
Arılar, antenleri ile koku alır. Antenlerinin hareketliliği sayesinde mekansal olarak da koku alabilirler ki bu, onların kokunun hangi yönden geldiğini bilmesine ve böylece doğrudan çiçek açan bitkiye gidip onu tozlaştırmasına ve nektarını toplamasına olanak tanır.
Arılar, balın temeli olan nektarı dillerini kullanarak emer ve bal midelerinde depolar. Çok miktarda protein içeren ve temel olarak yavruları yetiştirmek için kullanılan polen, neredeyse uçup giderken arılar tarafından toplanır. Arıların kıllarına yapışır ve aynı cinse ait sonraki bitkiyi ziyaret ettiklerinde yeterli miktarlarda onların stigmasına aktarılır. Erkek polen taneciği, çiçekte çekirdekler oluşturmak üzere dişi yumurta hücresi ile böyle birleşir. Bu temel tozlaşma sürecidir ve bitkinin varlığının devamını garantiler. Bu arada polen taneciklerinin çoğunluğu, “pantolonlar” gibi arıların arka bacaklarında kalır ve değerli gıda olarak kovana götürülür. |
Bir zamanlar köyün birinde çoban ve koyunları vardı. Çoban her gün koyunlarını otlatmaya çıkarır, onlarla vakit geçirirdi. Çoban bir sabah çok erken kalkmıştı, koyunlarını otlattı ve biraz kestirmek (uyumak) istedi. Uyuduğu sırada koyunlarından biri kayboldu. Koyunu bulmak için çok çaba sarf etti. Akşam saatlerinde koyununu buldu. Bu olaydan sonra çoban gündüz uyumadı ve koyunlarını asla yalnız bırakmadı. |
B) Yazdığınız metinler arasındaki farklardan üç tanesini aşağıya maddeler hâlinde yazınız.
Cevap:
Birinci metin bilgilendiricidir, ikinci metin de ise bir hikaye anlatılmıştır.
Birinci metin bilimsel ikinci metin kurgusaldır.
Birinci metin nesnel cümleler ikinci metin de öznel cümleler kullanılmıştır.
6. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Cevapları Meb Yayınları
6. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Cevapları Ünite 4 Sayfa 7-8 Meb Yayınları