6. Sınıf Türkçe İki Çay, Biri Demli Olsun Metni Cevapları Sayfa 138-139
Sizler için hazırladığımız 6. Sınıf Türkçe Cevapları İki Çay, Biri Demli Olsun Metni Sayfa 138-139 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.
6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 138-139 Ders Kitabı Cevapları
6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 138 Ders Kitabı Cevapları
5. ETKİNLİK
Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin yanındaki isimleri hangi yönden tamamladığını yazınız.
• Eskiden olduğu gibi yine kara demlikte çay içmeye çalışırım. (renk)
• Ünlü edebiyatçılarımızdan çay üzerine söylenmiş sözler de var. (durum)
• Keyifli bir zaman dilimi herkese İyi gelir. (durum)
• İyi bir çay herkese iyi gelir. (durum-sayı)
• Her işte olduğu gibi çaycılık mesleğinde de zorluklar vardır. (belgisiz)
• Biz o zamanlar şiiri bilmez, üstadı da tanımazdık, (işaret)
• Garibanın dar vakitlerinde yıllarca “can simidi” oldu. (durum)
• Önde iki cebi bulunan önlük kuşanmadan işe başlanmaz. (sayı)
• Bir asır önce kahvesiz yapamayan halkımız bugün çayını içmeden güne başlamaz. (sayı)
6. ETKİNLİK
Çevrenizdeki insanların en çok tercih ettiği içeceklerle ilgili aldığınız notlardan yola çıkarak konuşma yapınız. Konuşmanızı görsellerle destekleyiniz.
Cevap:
Sevgili Arkadaşlar,
Çevreme baktığımda en çok çay içtiklerini görüyorum. Kahvaltıda çay, molalarda çay, yemekten sonra çay, sohbet ederken çay… Sanki çay olmadan yaşayamıyorlar.
Çay içmek için bahaneleri de çok; iş yaparlar, biter, yorgunluk çayı içeriler. İki kişi buluşmak için “Gel sana çay ısmarlayayım.” derler. Canı sıkılan hemen çay demler. Karnı acıkan hemen bir simit alıp bir çay evine gider, çay simit keyfi yapar.
Çay, çevremdeki insanların hayatında büyük bir yer kaplıyor. Çay içmeden bir gün bile geçiremiyorlar. Yemekten sonra illa ki bir demlik çay içilecek. Bizim için çay, sudan sonraki en büyük hayat kaynağı sanıyorum.
Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.
7. ETKİNLİK
Çay demlemek için yapılması gerekenleri işlem basamaklarına göre yazınız.
Cevap:
Su kaynatılır.
Su kaynayınca demliğe çay katılır üzerine kaynar su eklenir.
Demlenmesi beklenir.
Demlendikten sonra servis edilir.
6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 139 Ders Kitabı Cevapları
8. ETKİNLİK
Çay, kahve gibi insanlarımızın çok tükettiği içeceklerin günlük hayatımızdaki yerini anlatan bir yazı yazınız. Yazınıza uygun bir başlık belirleyiniz.
(örnek)
ÇAY, KAHVE, HUZUR
Sağlıklı ve yetişkin bir insan vücudunun yüzde 60’ı sudur. İnsanın büyük bir kısmı sudan oluşuyor yani bir nevi sıvıyız. Hâl böyleyken bir insanın günlük hayatında sudan uzak kalması, sıvı bir şeyler tüketmek istemesi kadar doğal bir şey yoktur sanıyorum.
İnsanlarımız en çok çay ve kahve tüketiyor. İkisinin de yapımı zahmetli. Peki hazır meyve suları, kolalar, ayranlar varken neden illa ki yapımı zahmetli olan bu iki içeceği tüketmekte ısrar ediyoruz? turkceodevim.com
Bence insanlar sıcaklık arıyor. Samimi bir insanı tarif ederken bile “Çok sıcak bir insan.” olarak bahsederiz. Demek ki sıcaklık bizim için önemli. Çay ve kahve de sıcak içecekler. Fakat bu sıcaklık ısıdan dolayı değil, samimiyet, içtenlik, sevgi, muhabbet, mutluluktan ileri geliyor. Çay ve kahve insanları sıcaklığıyla bir araya getiriyor; orada sohbet, mutluluk, huzur ortaya çıkıyor.
Sonuç olarak insanlarımızın çay ve kahveyi bu kadar çok tüketmesi, huzur ve mutluluk arayışlarıyla açıklanabilir. Yemekten sonra ailecek içilen bir demlik çay kadar insana huzur veren başka bir şey olabilir mi?
GELECEK DERSE HAZIRLIK
1. Müziğin kültürümüzdeki yerini araştırınız.
Cevap:
Müzik, halkın dili ve dünyanın timsalidir. Türk müzik kültürü kısaca, Türklerin müziksel yaşam biçimi demektir. Sibirya bilgesinde flüt ve ney, Doğu Türkistan’da flüt ve çapraz flüt, Fergana vadisi bölgesinde Tambur, Dutar, çapraz flüt, bulaban (balaban) ve dombra’nın en çok icra edilen çalgılar olarak yer aldığını bilinmektedir. Osmanlı dönemi öncesi Türk müzik kültürüne ait değişimlerde, büyük Türk uygarlıkların etkisi de çok büyük olmuştur. Osmanlı, müzikte biçimsel anlamda önemli adımların atıldığı bir dönemi de simgelemektedir. Ziya Gökalp’ te müzik kültüründe devrim niteliği taşıyan fikirlere imza atan önemli şahıslar arasında yer almaktadır. Cumhuriyet dönemi öncesi müzikte batılılaşma anlayışıyla kurulmuş olan Mızıka-i Hümayun adlı müzisyen topluluğu, günümüzde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası olarak varlığını sürdürmektedir. Türkiye Cumhuriyet’i devletine ait müzik politikalarının biçimlenmesinde muasır medeniyet seviyesine ulaşma arzusu büyük önem taşımaktadır.
2. Yaşadığınız yöreye ait, hikâyesi olan türküleri araştırınız.
Cevap:
Yarim İstanbul’u mesken mi tuttun
Geçim derdiyle beli bükülen aileler, evlerinin reislerini, evlenme çağında oğlu olanlar da evlerinin delikanlılarını para kazanması için gurbete gönderirmiş. Anadolu’nun köy ve kasabalarından iş imkânlarının geniş olduğu büyük şehirlere özellikle de İstanbul’a çalışmaya gidenler senelerce oralarda kalırmış. Memlekette bıraktıkları eşleri, nişanlıları da sevdikleri adamın gurbet yolunu gözlermiş. Bu türkü de kocası İstanbul’a çalışmaya gidip senelerce dönmeyen bir kadının yaktığı bir ağıttır.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları
6. Sınıf Türkçe Cevapları İki Çay, Biri Demli Olsun Metni Sayfa 138-139 Meb Yayınları