6. Sınıf Zararlı Alışkanlıklar Konu Anlatımı

Karatay

6. sınıf konu anlatımları. 6. sınıf Zararlı Alışkanlıklar Konu Anlatımı. 6. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 6. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konu anlatımı, 6. sınıf Zararlı Alışkanlıklar Konu Anlatımı işte yazımızda.

Zararlı Alışkanlıklar

Sağlığı olumsuz yönde etkileyen, zararlı olduğu bilindiği halde kolay kolay vazgeçilemeyen alışkanlıklara sağlığa zararlı alışkanlıklar denir.

Bazı Zararlı Alışkanlıklar

Kişi kendisine verilen akıl ve irade sebebiyle üstün bir varlık olarak yaratıldığının farkına varmalı ve akıl, ruh ve beden sağlığı için kendisine zarar veren her şeyden uzaklaşmalıdır.

Özellikle alkol, sigara, uyuşturucu gibi maddeler kişinin ruh, beden ve akıl sağlığına ciddi zararlar vermektedir.

Alkol: Beyin ve sinir sistemini etkileyerek bilinç kaybına, görme ve konuşma güçlüğüne neden olur. Karaciğer, mide ve kalp sağlığını olumsuz etkiler. İnsanın iradesini zayıflatır, karar verme yeteneğini olumsuz etkiler. İnsanı bilinçli, sağlıklı ve mantıklı düşünmekten alıkoyar. Trafik kazalarına sebep olur. Ülke ekonomisini zarara uğratır. Şiddete, kavgaya, kırgınlıklara, aile içi geçimsizliklere sebep olur. Alkol kullanmak, dinimizce HARAM’dır.

Sigara: Sigarada vücuda zarar veren bir çok kimyasal madde bulunur. Bunlardan en tehlikelisi karbonmonoksittir. Bu madde, arabaların egzoz gazının aynısıdır. Sigaradaki nikotin birçok uyuşturucu gibi bağımlılık yapar. Sigarada bulunan katran akciğer kanserine ve kronik bronşite yol açar. Sigara damar sertliğine, ağız ve boğaz kanserine, kalp hastalıklarına sebep olur.

Uyuşturucu: Sinir sistemini yıpratır. Gerginlik, sinirlilik, uykusuzluk gibi durumlara yol açar. İnsanın sağlıklı düşünmesini, aklını ve iradesini kullanmasını engeller. Bilinçsiz davranışlar göstererek önce kendisine, sonra da yakınlarına, arkadaşlarına ve topluma maddi manevi zararlar vermesine neden olur.

Kumar: Kumar, borçlanmaya neden olur ve aileleri ekonomik olarak sıkıntıya düşürür. Çalışarak kazanmak yerine tembelliği ve hileyi teşvik eder. Kumar, oynayanların ruh sağlığını bozar. Aile düzenlerini bozar, yuvaları yıkar.

Zararlı Alışkanlıklara Başlama Sebepleri

Alışkanlık kazanmada ailenin etkisi büyüktür. Bu hem faydalı hem de zararlı alışkanlıklar için geçerlidir. Aile fertlerinden birinin zararlı bir alışkanlığı varsa diğer fertler de bu durumdan olumsuz yönde etkilenir. Aileden sonra en önemli etken, arkadaş ortamıdır. Çünkü insan davranışları birbirine bakarak oluşmaktadır. Zararlı alışkanlıklarla ilgili eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinin yeterli seviyede olmaması da bunlara yönelmeyi kolaylaştırmaktadır. Sosyal hayatta topluluklara katılma ve kabullenilme arzusu da zararlı alışkanlıklar edinmeye neden olmaktadır. Merak ve zevklere düşkünlük gibi kişilik özellikleri de bunda etkilidir. Çözülememiş sorunları unutmak ve acıları bastırmak için de kötü alışkanlıklar kullanılmaktadır. Sosyal medya ve reklamlar da bunların yayılmasında en önemli etkenlerden biridir. Bu konudaki en önemli eksiklik ise iyi alışkanlıkların, örneklerin azlığı ve öne çıkartılmamasıdır.

Zararlı Alışkanlıklardan Korunma Yolları

Kötülüklerden korunmada asıl sorumluluk iyi örnek olması gereken aile ve öğretmenlerdedir. Devlete de gerekli yasa ve tedbirleri alarak gençliği ve geleceği koruma görevi düşmektedir. Kötü alışkanlıklardan kaçınmanın en etkili yolu ise böyle ortamlardan uzak durmak ve iyi alışkanlıklara sahip kişilerle arkadaşlık etmektir. İnsan aklını ve iradesini kullanmalı, kötü alışkanlıkların zararlarını iyice gözlemleyerek nefsine hâkim olmalı, bunlara hiç başlamamalıdır. Zamanını faydalı etkinlikler, zararsız oyunlar ve spor ile değerlendirmeli, kaliteli ve sağlıklı bir yaşamdan asla taviz vermemelidir. Kul hakkına zarar vermeyen ve haram olmayan eğlenceler imanlı ve ahlaklı bir yaşam ile ters düşmez. Aşırıya gidilip bağımlılığa varmadıkça helal oyun ve eğlenceye karşı çıkılmamalıdır.

Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yahya (a.s)

Hz. Yahya (a.s.) kendisi gibi bir peygamber olan Hz. Zekeriya’nın (a.s.) oğluydu. Hz. Zekeriya (a.s.) bir gün rabbine yönelerek “… Rabbim! Bana tarafından hayırlı bir nesil bağışla. Şüphesiz sen duayı hakkıyla işitensin.” “…Rabbim! Beni yalnız bırakma! Sen varislerin en hayırlısısın.” diye yakarışta bulundu. Yüce Allah duasına karşılık verdi. “Ey Zekeriya! Biz sana bir oğul müjdeleriz ki, onun adı Yahya’dır…” diyerek ona Hz. Yahya’yı (a.s.) müjdeledi.

Yüce Allah, Hz. Zekeriya’ya (a.s.) oğlu Hz. Yahya’yı (a.s.) ismini anarak müjdelediği gibi aynı zamanda onu bir peygamber olarak dünyaya getireceğini de bildirmişti. Bu durum Kur’an-ı Kerim’de şöyle bildirilmiştir: “Zekeriya mabedde durmuş namaz kılarken melekler ona şöyle nida ettiler: Allah sana kendisi tarafından bir kelimeyi (İsa’yı) tasdik edici, efendi, iffetli ve salihlerden bir peygamber olarak Yahya’yı müjdeler. ”

Hz. Yahya (a.s.), henüz çocuk yaşta iken kendisine hikmet, kalp yumuşaklığı ve safiyet verildi. Hz. Yahya güzel yaratılışlı, merhametli ve iffetliydi. Öfke, nefret, kıskançlık gibi kötü duygulardan arınmıştı. Allah’ın sevgisini kaybetmekten korkan bir kul, anne-babasına itaat eden hayırlı bir evlattı. Kur’an-ı Kerim onun güzel ahlakını şöyle dile getirir: “O, ana-babasına çok iyi davranırdı; o, isyankâr bir zorba değildi.” Hz. Zekeriya’nın (a.s.) vefatından sonra tebliğ vazifesi Hz. Yahya (a.s.) ile devam etti. Hz. Yahya (a.s.), kendisinden önce gelen peygamberleri tasdik ettiği gibi kendisinden sonra gelecek olan Hz. İsa’nın (a.s.) peygamberliğini de tasdik etmişti. Yüce Allah; Hz. Yahya’ya (a.s.), büyüyüp olgunlaşınca Tevrat’a sahip çıkıp hükümlerine uymasını ve içinde yaşadığı halkı doğru yola çağırmasını emretti. Ancak Hz. Yahya’nın (a.s.) peygamberliği çok kısa sürdü. Hz. Yahya (a.s.), tebliğine karşı çıkanlar tarafından şehit edildi.

Bir Sure Tanıyorum: Tebbet Suresi ve Anlamı

Okunuşu:
Bismillâhirrahmânirrahîm.
1- Tebbet yedâ ebî lehebin ve tebb.
2- Mâ ağnâ ‘anhu mâluhû ve mâ keseb.
3- Seyaslâ nâran zâte leheb.
4- Vemraetuhû hammâlete’l-hatab.
5- Fî cîdihâ hablun min mesed.

Anlamı:
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.
1- Ebu Leheb’in elleri kurusun, (yok olsun) zaten kurudu da.
2- Malı da, kazandıkları da kendisine bir yarar sağlamadı. (kurtarmadı)
3- (O) alevli bir ateşe girecektir.
4- Karısı da, odun hamalı (taşıyıcısı)
5- Boynunda bükülmüş bir ip olarak (ateşe girecektir.)

6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 80 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları