7. Sınıf Karışımlar Konu Anlatımı
7. sınıf konu anlatımları. 7. sınıf Saf Madde ve Karışımlar Konu Anlatımı. 7. sınıf fen bilimleri, 7. sınıf fen bilimleri konu anlatımı, 7. sınıf Bileşikler Konu Anlatımı işte yazımızda.
Karışımlar
Maddeler saf maddeler ve karışımlar olmak üzere iki gruba ayrılır.
»Birden fazla maddenin kimyasal özellikleri değişmeyecek şekilde istenilen oranda bir araya getirilmesi ile oluşan madde topluluğuna karışım denir.
»Karışımlar birden fazla element ya da bileşiğin kimyasal özellikleri değişmeden fiziksel yöntemlerle bir araya gelmesi sonucu oluşur.
»Karışımı oluşturan maddeler kendi özelliklerini kaybetmez.
»Karışımların sembol ya da formülleri yoktur.
»Karışımı oluşturan maddeler arasında belirli bir oran yoktur.
»Hava, salata, toprak farklı maddelerin bir araya gelmesi sonucu oluşan karışımlardır.
Karışımlar görünümlerine göre homojen ve heterojen karışımlar olmak üzere ikiye ayrılır.
Her yerinde aynı özelliği gösteren karışımlara homojen karışım denir. Bu karışımlara dışarıdan bakıldığında tek bir madde gibi görünür. Homojen karışımlar çözelti olarak da adlandırılır. Deniz suyu, şekerli su, tuzlu su, parfüm, homojen karışımlara örnektir.
Maddenin başka bir çözücü içinde gözle görülemeyecek kadar küçük taneciklere (atom, molekül gibi) ayrılmasına çözünme denir. Maddenin bir çözücü içinde çözünmesi ile oluşan homojen karışımlar çözeltilerdir. Çözeltiler, çözücü ve çözünenden oluşur. Çözeltilerde genellikle miktarı fazla olan madde çözücüdür. Ancak su ile hazırlanan çözeltilerde su her zaman çözücü kabul edilir. Çözeltide genellikle miktarı az olan madde çözünendir.
Her yerinde aynı özelliği göstermeyen karışımlara ise heterojen karışımlar denir. Süt, çorba, su-zeytinyağı, toprak gibi karışımlar heterojen karışımlardır.