7. Sınıf Kütle ve Ağırlık İlişkisi Konu Anlatımı

Karatay

Kütle, Ağırlık, Yer Çekimi, Kütle Çekimi kavramlarının bolca karşımıza çıkacağı Kütle ve Ağırlık İlişkisi konusunun detayları aşağıda yazımızda.

Kütle ve Ağırlık İlişkisi

Ağırlık Bir Kuvvettir

Kütle bir cismi oluşturan toplam madde miktarı iken ağırlık bu kütleye etki eden yer çekimi sonucunda oluşan bir kuvvettir. Yani sayısal olarak kütle arttıkça ağırlıkta artar, fakat bu iki kavram birbirine eşit sayısal değerlere sahip değildir.

Cisimlerin birbirine uyguladığı bu çekim kuvvetine kütle çekim kuvveti denir.  Dünya’nın uyguladığı kütle çekim kuvvetine ise yer çekimi denir.

Yer çekimi kuvvetinin yönü daima yerin merkezine doğrudur. Örneğin; şelaleden akan suyun ve yağmur damlalarının yere doğru düşmesi de yer çekimi sayesindedir.

Kütleye etki eden yer çekimi kuvvetine ağırlık denir. O hâlde ağırlık bir kuvvettir ve dinamometre ile ölçülür. Ağırlığın birimi, kuvvet birimi olan Newton’dur (N). Ağırlık cismin kütlesine ve cisme etki eden çekim kuvvetine bağlıdır.

 

Bir cisme etki eden yer çekimi kuvveti, cisim ile yer arasındaki uzaklığa bağlı olarak değişir. Yer ile cisim arasındaki uzaklık arttıkça kütle çekim kuvveti azalır. Bu nedenle bir cismin ağırlığı Dünya’nın her yerinde aynı değildir.

Kütle ve Ağırlık Farklı Kavramlardır

Kütle ve ağırlık günlük hayatta çoğunlukla birbirine karıştırılsa da aynı kavramlar de ğildir. Kütle, madde miktarının ölçüsüdür. Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür ve birimi kilogram (kg) ya da gramdır (g).

Bir cismin kütlesi farklı gezegenlerde değişmezken ağırlığı bulunduğu gezegene göre değişir. Örneğin Dünya’da kütlesi 60 kg olan bir cismin Ay’daki kütlesi de 60 kg’dır. Ancak aynı cismin Dünya’daki ağırlığı yaklaşık 600 N iken Ay’daki ağırlığı yaklaşık 100 N’dir.

Kütle:

Bir cismin madde miktarıdır.
Eşit kollu terazi ile ölçülür.
Birimi kilogram (kg) veya gram (g)’dır.
Her yerde aynıdır, değişmez.
m harfi ile gösterilir.

Ağırlık:

Bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetidir.
Dinamometre ile ölçülür.
Birimi newton (N)’dur.
Bulunulan yere göre değişir.
G harfi ile gösterilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. kocaefe dedi ki:

    mükemmel bence bu siteyi kullanın

  2. tuana ordu dedi ki:

    çok faydalı ve açıklayıcı

BİR YORUM YAZIN

Soru: 80 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları