7. Sınıf Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu Konu Anlatımı

Karatay

7. Sınıf Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu Konu Anlatımı, 7. Sınıf Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu , Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu Konu Anlatımı, 7. Sınıf Sosyal Bilgiler , 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı, Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu

Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu

Kayıların Anadolu’ya Gelişi

Kayı boyuna ait Ertuğrul Gazi yönetimindeki aşiret Anadolu Selçukluları zamanında Ankara dolaylarına yerleştirilmişlerdi. Sonraki süreçte Osman Bey idaresindeki Kayı Türkleri Eskişehir ve Söğüt çevresine yerleştiler.
Osman Gazi Karaca hisar Inegöl Yenişehir ve Bilecik yörelerini fethedince çevredeki Bizans tekfurları ordu kurdular Bu ordu, Osman Gazi idaresindeki birlikler tarafından Koyunhisar (Bafeon) Savaşında yenilgiye uğratıldı (1302). Böylece Osmanlılar ilk zaferlerini kazandılar.

Beylikten Devlete Geçişi Kolaylaştıran Nedenler

• Balkanlarda güçlü bir devletin olmayışı
• Osmanlı hükümdarlarının zeki, eğitimli ve yetenekli oluşu
• Bizans’ın eski gücünde olmayışı
• Osmanlı’nın kurulduğu yerin genişlemeye müsait olması
• Osmanlı’nın diğer Türk beylikleriyle siyasi mücadelelere girmemesi
• Ahilerin, Gazilerin, Anadolu kadınlarının ve Anadolu erenlerinin desteğinin alınması

Osman Bey Dönemi (1281-1324)

Osmanlının kurulduğu sıralarda Bizans zayıf durumdaydı. Doğudan gelen Türkmenlere yeni yerleşim yerleri gerekiyordu. Ayrıca gaza duygusu ile hareket ediliyordu.

Osman Bey sık sık Ahi lideri Şeyh Edebalı’nın ziyaretine gider öğütlerini dinlerdi. Misafir olarak kaldığı bir gecede gördüğü rüya şöyle idi. Şeyh Edebalı’nın koynundan çıkan bir ay geldi kendi koynuna girdi. Göğsünden bir ağaç bitti. Öylesine büyük bir ağaç oldu ki dalları gökleri, kökleri tüm dünyayı sardı. Gölgesi bütün yeryüzünü tuttu. İnsanlar o ağacın gölgesinde toplandılar. Ulu dağlara ve dağların eteğinden çıkan coşkun sulara hep o ağaç gölge etti. Osman Bey rüyasını Şeyh Edebalı’ya anlatır. Edebalı rüyayı şöyle yorumlar:”Oğul Osman, Hak Teala sana ve soyuna hükümranlık verdi mübarek olsun, kızım Malhun Hatun senin helâlin olsun.”der. Edebalı’nın bu yorumu üzerine Osman Gazi Malhun Hatun(Rabia Bala Hatun)ile evlenir. Bu rüyadan doğan Osmanlı Devleti tam 6 asır Devlet-i Muazzama olarak üç kıt’ada hüküm sürdü.

Ertuğrul Bey’den aldığı Aşireti Beylik haline getirerek 1299 ‘da Osmanlı Devletinin kurucusu olmuştur. Devletin ilk başkenti Söğüt’tür. (1.Başkent)

Yaptığı fetihlerle Osmanlı sınırlarını genişletmiştir.

Bizans tekfurları ile 1302’de yapılan Koyunhisar savaşını Osman Bey kazanmıştır. (Bizansla Osmanlı Devleti arasında yapılan ilk savaştır.)

İlk para bu dönemde bastırıldı. (Bakır para)

Orhan Bey Dönemi (1324-1362)

324 yılında tahta geçmiş, Bursa’yı almış ve devletin başkentini Söğüt’ten Bursa’ya taşımıştır. (1326) İznik ve İzmit de bu dönemde alınmıştır.

Karesioğulları Beyliği alınarak Osmanlı Devleti donanmasının temeli atılmıştır. Bu beyliğin alınması ve Rumeli’deki ilk toprak parçası olan Çimpe Kalesi‘nin fethedilmesiyle birlikte Rumeli’ye geçişler daha kolay hâle gelmiştir.

Rumeli’ye geçişten sonra o bölgeye göçler başlamıştır. Osmanlı Devleti bu bölgelerdeki hakimiyetini kalıcı kılmak adına iskân politikası uygulamıştır.

İskan Politikasının Uygulama Nedenleri

• Yerleşilen yerlerde Türk – Müslüman nüfusunu artırmak
• Anadolu’da göçebe hâlde yaşayanları yerleşik duruma getirmek
• Bölgelerde tarımsal verimi artırarak ekonomiyi canlandırmak
• Anadolu’da düzeni bozmaya yönelik hareketlere son vermek gibi nedenler, iskân politikası uygulanırken göz önünde tutuldu.

İskân politikası ile Rumeli ve Balkanlar’ı kalıcı olarak yurt edinmek amaçlanmıştır.

I. Murat Dönemi (1362-1389)

Edirne’yi alarak başkent yaptı. Haçlı Ordusunu Sırpsındığı ve I. Kosova savaşları ile yenilgiye uğrattı. Veraset sisteminde değişiklik yaparak “Ülke padişah ve oğullarınındır.” anlayışını getirdi. Divan teşkilatı daha sistemli ve sürekli hâle getirildi. (kazasker, defterdarlık makamları oluşturulmuştur.) Yeniçeri Ocağı oluşturulmuş ve Devşirme Sistemi uygulanmaya başlanmıştır. Tımar Sistemi uygulanmaya başlanmış, Tımarlı Sipahi Ordusu kurulmuştur. Rumeli Beylerbeyliği makamı oluşturulmuştur. Bilgi: Beylerbeyliğinin kurulup ilerleyen zamanlarda sayısının artması devletin sınırlarının genişlediğini gösterir.

I. Bayezid (Yıldırım) Dönemi (1389 – 1402)

Saruhan, Aydın, Germiyan ve Menteşeoğulları alınarak Anadolu siyasi birliği büyük ölçüde sağlandı. Gelibolu Tersanesi kuruldu.  İstanbul 4 defa kuşatıldı fakat alınamadı. İstanbul’u kuşatan ilk Osmanlı padişahı Yıldırım
Bayezid Han’dır.)  Niğbolu Savaşı’nda haçlı ordusu yenilgiye uğratıldı. (1396)  1402’de Timur ile yapılan Ankara Savaşı kaybedilince Osmanlı Devleti, Fetret Dönemi’ne girdi.

Bu Savaşın Sonucunda;

• İstanbul’un fethi gecikti.
• Anadolu’daki siyasi birlik bozuldu.
• Osmanlı’nın Balkanlar’daki ilerleyişi durdu.
• Yıldırım Bayezıt’ın oğulları arasında 11 yıl sürecek olan Fetret Devri yaşandı.

I. Mehmet (Çelebi) Dönemi (1413 – 1421)

Bozulan devlet kurumlarını yeniden sağlamlaştırdı. Anadolu’da otoriteyi yeniden sağladı. Böylece devleti dağılmaktan kurtardı. Bu çalışmalarından dolayı Çelebi Mehmet devletin ikinci kurucusu sayılmıştır.

Ege denizinde Venediklilere ait Adalardan Anadolu kıyılarına saldırılar oldu. Bundan dolayı Venediklilerle ilk büyük deniz savaşı yapıldı. Osmanlının deniz gücü zayıftı. Osmanlılar yenildi. Bizans’ın araya girmesiyle anlaşma yapıldı.

Fetret dönemindeki siyasi ve sosyal sorunları gerekçe gösteren Şeyh Bedrettin isyan çıkardı. Rumeli de çıkan bu isyan bastırıldı. (1420)

Timur’un Semerkant’a götürdüğü Mustafa Çelebi geri dönerek taht kavgasına girdi. Mücadeleyi kaybedince Bizans’a sığındı. Bu kişinin gerçek Şehzade Mustafa Çelebi olmadığı iddia edildi. Bundan dolayı bu olaya “Düzmece Mustafa Olayı” denilmiştir.

II. Murat Dönemi (1421-1451)

Bizans Devleti Mustafa Çelebi’nin başlattığı taht kavgasını yeniden destekledi. II. Murat bu mücadeleyi kazandı. Mustafa Çelebi öldürüldü.

Karaman ve Germiyan Beyleri Osmanlının otoritesini sarsmak için II. Muratın kardeşi Şehzade Mustafa’yı taht kavgasına sürüklediler. II. Murat bu mücadeleyi kazandı.

Osmanlı orduları Balkanlarda Macarlarla yaptıkları savaşları kaybettiler. Bunun üzerine II. Murat barış istedi. Macarlarla Edirne Segedin Anlaşması imzalandı (1444). Anlaşmaya göre;

• 10 yıl savaş olmayacak.
• Tuna sınır sayılacak.

II. Murat iktidarı küçük yaştaki II. Mehmet’e bıraktı. Ancak devlet adamları arasında sorunlar çıktı. Macarlar anlaşmayı bozdular. II. Murat yeniden padişahlığa geldi. Macarlar Varna Savaşında yenilgiye uğratıldı (1444). II. Murat iktidarı tekrar bıraktı. Yine aynı sorunlar çıktı. II. Murat tekrar padişahlığa geldi. Macarların yönetimindeki haçlı ordusunu II. Kosova Savaşında yenilgiye uğrattı (1448). Balkanlı uluslar bir daha saldırı düzenlemediler. Böylece Osmanlıların Balkanlara yerleşmesi kesinleşmiştir.

Osmanlı Devleti’nin Fetih Siyaseti

Osmanlı tarihçisi Aşıkpaşazade Osmanlı fetihlerinin kalıcı olmasında Abdalân-ı Rum (Dervişler), Ahiyân-ı Rum (Ahiler), Baciyân-ı Rum (Kadınlar), Gaziyân-ı Rum (Gaziler ve Alpler) adı verilen teşkilatların da büyük katkısı olduğundan bahsetmiştir.

Osmanlı Devleti’nde Gaza ve Cihat Anlayışı

• Gaza ve cihat anlayışı Osmanlı Devleti’nin büyümesinde çok önemli bir işleve sahip olmuştur.
• Özellikle, daha önce Anadolu’ya yapılan Moğol ve Haçlı saldırılarından sonra gaza ve cihat kavramları daha bir önem kazanmış ve Osmanlı Devleti’nin Bizans’a karşı yaptığı seferlerde Anadolu’da büyük destek görmesini sağlamıştır.
• Osman Gazi’nin şöhreti özellikle Bizans üzerine yaptığı seferlerden sonra Anadolu’da yayılmıştır.

Osmanlı Devleti’nin Gaza ve Cihatta ki Amacı

• Osmanlı Devleti’nin gaza ve cihattaki amacı bütün insanları zorla Müslüman yapmak değildir. Amaç İslam’a girmek isteyenlerin İslam’ın hâkimiyeti altında huzurla yaşamalarını temin etmektir. İsteyen İslam’ı seçmiş, istemeyen de cizye (vergi) vermek suretiyle güvenli ve istediği gibi yaşama hürriyetini kullanmıştır.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Konuları için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. YAĞIZ dedi ki:

    COK İYİ

  2. ebrar dedi ki:

    👍🏻

BİR YORUM YAZIN

Soru: 53 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları