7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 232-233-234-235
Sizler için hazırladığımız 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Tema 7 Sayfa 232, 233, 234 ve 235 soruları ve cevapları aşağıdaki gibidir. aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.
7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 232 Soru ve Cevapları
Hazırlık Çalışmaları
• Bildiğiniz halk türküleri hangileridir?
Cevap:
• Ozanlık geleneği hakkında neler biliyorsunuz?
Cevap:
Ozanlar şiir söylemeye, manzum ifadeye dayalı; toy, ayin vb. törenleri yöneten kişiler olup Kam, Baksı, Oyun, Ozan gibi adlarla anılmakta idiler. Ozanların görevleri gereği yaptıkları icraatlar birtakım geleneklerin oluşmasına neden olmuş, öncelikle şiir söylemede tarz belirlenmiştir.
• Halk ozanlarından hangilerini tanıyorsunuz?
Cevap:
1. Muharrem Ertaş (1913 – 1984) …
2. Aşık Veysel Şatıroğlu (1894 – 1973) …
3. Aşık Daimi (1932 – 1983) …
Şeref Taşlıova (1938 – 2014) …
5. Aşık Reyhani (1932 – 2006) …
Ali Ekber Çiçek (1935 – 2006) …
7. Aşık Mahzuni Şerif (1940 – 2002) …
8. Neşet Ertaş (1938 – 2012)
9. Musa Eroğlu (1944)
10. Murat Çobanoğlu (1940 – 2005)
11. Barış Manço (1943 – 1999)
12. Arif Sağ (1945)
13. Muhlis Akarsu (1948 – 1993)
14. Cem Karaca (1945 – 2004)
• “Aşık atışması” ne demektir?
Cevap:
Aşık atışması; halk edebiyatında ozanlar arasındaki karşılıklı şiir düellosuna verilen isimdir. Bazı yörelerde karşı beri, karşılama ya da deyişme gibi farklı sözcüklerle de anılabilmektedir.
Aşık atışması, şairlerin bu konudaki ustalıklarının sınanması ve kabiliyetlerinin gözler önüne serilmesi anlamı taşımaktadır. Aşık atışmasında, karşı tarafın ilk olarak başlatmış olduğu ayak veya toplulukta yer alanlardan bir kimsenin aymış olduğu bir ayak temel alınmaktadır. Yarışma, her iki tarafın karşılıklı olarak söylemiş oldukları dörtlüklerle devam eder ve gönül alma dörtlükleriyle de sona erer.
Atışmanın en temel kuralları; ayağı ikinci defa tekrar etmemek, karşılıkta bulunmak için çok fazla beklememek, temele ilk atılmış olan ayağı almak, ikinci yarışmacının seçmiş olduğu yöntemi kullanmak, karşılıklı olarak uyumlu dörtlükler kullanmak şeklinde sıralanabilir.
7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 233 Soru ve Cevapları
Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 234 Soru ve Cevapları
Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 235 Soru ve Cevapları
1.Etkinlik
Okuduğunuz metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyiniz. Bu kelimelerin anlamlarına ilişkin tahminlerinizi yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.
Cevap:
seferberlik: Bir ülkenin silahlı kuvvetlerini savaşa hazır duruma getiren, ülkenin ekonomisini, yönetimini savaş gereklerine uyacak duruma sokan hazırlık ve önlemlerin tümü
felek: Talih, baht, şans
keven: Baklagillerden, çok yıllık, bazı türlerinden kitre denilen zamk çıkarılan, dikenli bir çalı, geven
2.Etkinlik
Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız. ?
1. Âşık Veysel, ne zaman ve nerede doğmuştur?
Cevap:
1894 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde doğmuştur.
2. Âşık Veysel’in gözlerini kaybetmesine neden olan olayları anlatınız.
Cevap:
Veysel yedi yaşında iken çiçek hastalığı nedeniyle sol gözünü kaybeder. Bir gün inek sağarken babasının arkasında bir değnekle durduğunu fark etmez ve aniden arkasını dönünce babasının elindeki değnek sağ gözüne saplanır, sağ gözünü de kaybeder.
3. Babası Aşık Veysel’e neden saz almıştır?
Cevap:
Oynaması için almıştır.
4. Âşık Veysel’in babasının yerinde olsaydınız, gözlerini kaybeden Âşık Veysel için neler yapardınız?
Cevap:
Ben de bir enstrüman alırdım. Aynı zamanda ona halk hikayeleri okurdum.
5. Okuduğunuz metinde adı geçen âşıklar hangileridir? Bunların dışında tanıdığınız âşık ya da âşıklar var mıdır? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
Âşık Ala, Karacaoğlan, Emrah, Âşık Sıtkı, Âşık Veli.
6. 5 Aralık 1931’in Âşık Veysel için neden dönüm noktası olduğunu açıklayınız.
Cevap:
Kendisi de bir şair olan Sivas Lisesi Edebiyat Öğretmeni Ahmet Kutsi Tecer “Sivas Halk Ozanlarını Koruma Derneği”ni kurmuştur. 5 Aralık 1931’de başlayan ve üç gün süren şenliklerde Aşık Veysel halk tarafından tanınmış ve çok beğenilmiştir.
7. Ahmet Kutsi TECER’le tanışan Âşık Veysel’in hayatında metinde anlatılanların dışında ne gibi değişiklikler meydana gelmiş olabilir? Anlatınız.
Cevap:
Aşık Veysel Ahmet Kutsi Tecer’le tanıştıktan sonra müziğe ve sanata bakış açısı gelişmiştir. Ahmet Kutsi Tecer sayesinde pek çok sanatçıyla tanışmış olan Aşık Veysel’in müziği de gelişmiştir.
8. Âşık Veysel’in şiirlerinin halk tarafından sevilmesinin nedenleri neler olabilir? Anlatınız.
Cevap:
Âşık Veysel’in şiirleri, halkın yaşayışını, duygularını, kültürünü birebir yansıtmaktadır. Halk onun şiirlerinde kendisinden bir şeyler bulmaktadır. Bu nedenle çok sevilmektedir.