7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 236-237-238-239

Karatay

Sizler için hazırladığımız 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Tema 7 Sayfa 236, 237, 238 ve 239 soruları ve cevapları aşağıdaki gibidir. aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 236 Soru ve Cevapları

3.Etkinlik

Okuduğunuz metindeki öznel ve nesnel yargıları belirleyerek aşağıya yazınız.

Cevap:

Öznel Yargılar:

• Babasının teselli bulması için aldığı saz ile yakın arkadaş olur.
• Veysel kör olduğundan savaşa katılamadığı için çok üzülmektedir.
• Ahmet Kutsi Tecer ile arkadaşlığını ilerleterek onun sayesinde ozanlığını geliştirdi.

Öznel Yargılar:

• Bu çocuğun babası Şatıroğullarından “Karaca” lakaplı Ahmet Bey, annesi Gülizar Hanım’dır.
• Veysel’den önce iki ablası çiçek hastalığından vefat etmiştir.
• Emlek Yöresi denen, halk ozanlarının, âşıkların çok olduğu bir yörededir Sivrialan.

4.Etkinlik

“Âşık Veysel ŞATIROĞLU” metninde hangi anlatım biçimi kullanılmıştır? Nedenleriyle birlikte yazınız.

Cevap:

Açıklayıcı anlatım biçimi kullanılmıştır. Yazar Aşık Veysel hakkında bilgi vermiştir. Onun hakkında okuyucuyu bilgilendirmek, okuyucuya bir şeyler öğretmek amacıyla sade ve anlaşılır bir dille anlatım yapmaktadır.

5.Etkinlik

Aşağıdaki duvar resminin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri anlatınız.

Cevap:

Resimde bir çocuğun dünyaya olan bakışını anlatmaktadır. Çocuk dünyaya, renkli yani hayal gücü yüksek olarak bakmaktadır.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 237 Soru ve Cevapları

6.Etkinlik

“İnsanların gerçek potansiyellerinin ortaya çıkmasında fiziksel, sosyal ve kültürel etmenlerin rolü” ile ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap:

Kişilerin yetenekleri ve bu yeteneklerini kullanarak elde ettiği başarılar zaman içinde ortaya çıkar. Yaşadığı çevre ile olan etkileşimi ve fiziksel durumu insanları gittiği yolu etkiler. Mesela gözleri görmeyen bir kişinin duyma yetisi gelişir. Böylece müziğe daha yatkın hale gelebilir. Yaşadığı çevredeki sosyal, ekonomik ve kültürel etmenler de kişinin yeteneğini ortaya çıkarabilir. Yoksul bir ortamda, şairlerin yoğun olduğu bir çevrede yetişen kişi, yaşadığı duygu yoğunluğunu şiirler ile dışa aktarmanın yolunu bulur ve şairlik yeteneği ortaya çıkar ve gelişir.

7.Etkinlik

Aşağıdaki cümlelerin hangilerinde anlatım bozukluğu vardır? İşaretleyiniz.

( ) Tatile ailesi ile beraber çıkacaktı.
( ) Neden bu filmi seçtiğini bilmiyorum.
(X) Bu yıl tiyatrolarda perdeler erken kapandı.
(X) Bizi lafa tutması son aracı kaçırmamızı sağladı.
(X) Sıcaklar, bahçedeki ağaçları hatta çiçekleri bile kuruttu.
( ) Şiir, duyguların coşkulu anlatımıdır.

8.Etkinlik

Aşağıda, anlatım bozukluğu olan cümlelerle anlatım bozukluğunun nedenleri verilmiştir. Bu cümlelerdeki anlatım bozukluğunu nedenleri ile örnekteki gibi eşleştiriniz.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 238 Soru ve Cevapları

9.Etkinlik

a) Âşık Veysel’in “Benim Sadık Yârim Kara Topraktır” adlı türküsünü dinleyiniz. Dinlediğiniz türkünün sizde uyandırdığı duygu ve düşüncelerden yola çıkarak istediğiniz türde bir yazı yazınız. Yazınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.

Türküyü dinlendirerek size hissettirdiği duyguları yazabilirsiniz. Çünkü herkeste farklı duygular uyandırabilir.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 239 Soru ve Cevapları

b) Yazdığınız yazıyı anlatım bozuklukları ve imla-noktalama yönünden gözden geçiriniz. Gerekli düzeltmeleri yaparak yazınızı yeniden yazınız.

Gelecek Derse Hazırlık

Yanda verilen geleneksel el sanatlarından birini seçiniz. Seçtiğiniz sanatla ilgili (kullanılan malzemeler, yapım aşamaları vb.) araştırma yapınız. • Çinicilik
• Bakırcılık
• Müzik aletleri yapımı
• Cam sanatı
• Dokumacılık

Cevap:

Bakırcılık, bakırdan eşyalar yapmak ile gelişmektedir. Bakırcılık, bir el sanatıdır. Bu el sanatı tarih boyunca farklı şekillerde yapılmıştır. Bakırcı ustaları tarafından özenle hazırlanarak el işçiliği ile yapılmaktadır. Bakır keşfedildiği tarihten bu yana birçok alanda kullanılmış madenler arasındadır. İnsan hayatını tarih boyunca kolaylaştırmıştır.

Bakırın bulunması uzun yıllara dayanmaktadır. Madenciliğin bulunmasına kanıt olarak ilk bulgular 10 bin yıl önce Anadolu’ da Çayönü’nde bulunmuştur. Daha sonra ise Çatalhöyük’te bakırın üretimine ve arıtma işlemlerinin yapıldığına dair bulgulara rastlanmıştır. Bakırın işlemeye hazırlandığı ilk bölge Anadolu’ da Çatalhöyük ve Çayönü olarak belirtilmiştir. Burada yapılan araştırmalar sonucu bulgulara rastlanmıştır. Yapılan kazılar sonucunda M.Ö doğal bakır işlenerek birçok eşya yapıldığı görülmüştür. Bu eşyalar dövme tekniği ile yapılmış, süs eşyaları, iğne, kanca gibi aletlerden oluşmaktadır.

Araştırmalarda bulunan eşyalar, bakırın işlendiği ilk yeri ve tarihi açıklamaktadır. Bakır tarih boyunca her alanda kullanılmıştır. Dövme tekniği kullanılarak, birçok eser elde edilmiştir. Tarihte bakırcılık için kullanılan bir diğer teknik ise, dökümdür. Döküm, dövme tekniği sonrasında bulunmuş bir tekniktir. Bakırcılık, dövme tekniklerinin çeşitlenmesi ile gelişim göstermiştir. Dövme çeşitleri ve dövme aletleri geliştirilmiştir.

Hitit, Urartu, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde Anadolu’da çeşitli tekniklerle çalışan gelişmiş bakırcı atölyele­rinin bulunduğu, günümüze kadar gelen çok sayıdaki eserden anlaşılmaktadır. Osmanlı döneminde Ana­dolu’da, daha sonra da Balkanlar’da bakır yataklarının işletilmesi sonucunda bakır işçiliği zirveye ulaşmıştır. Çok sayıda merkezde yeni atölyeler açılmıştır. Konya, Mardin, Hasankeyf, Diyarbakır, Cizre, Harput, Erzincan ve Erzurum, Selçuklular döneminde atölyelerin açıldığı yerleş­im bölgeleridir.

Bakırcılığın Üretim Süreci

Bakırcılığın üretimi farklı aşamalardan oluşmaktadır. Bunlar dövme, kazıma, zımbayla dövme olarak adlandırılmaktadır. Dövme tekniği en eski ve en sık kullanılan tekniktir. Bakır kolay işlenmesi için ocakta tavlanma işleminden geçirilir.

Bu şekilde bakır yumuşamaktadır. Bu sayede daha kolay işlenmektedir. Tavlanma işleminden sonra yumuşayan bakıra çekiçle vurma işlemi uygulanmaktadır. Bu işlemle tabakaya şekil verilmektedir. Bakıra çekiç darbeleri ile istenile şekil verilir. Aynı zaman bakırı hazırlayan usta kendine özgü deseni de vermektedir.

Dövme

Dövme tekniği ile bakırın şekillendirilmesi yapılmaktadır. Bu işlem çekiçle dövülme işlemidir. Bu işlem sırasında sürekli çevrilerek, dövülür ve aynı kalınlıkta olması sağlanmaktadır.

Kazıma

Bu işlem sırasında çivi şeklinde demir çubuklar yardımı ile malzemenin üzerine kazınarak şekil verilmektedir. Kazıma işlemi yapılan bakırlara oyma desenli adı kullanılmaktadır. Kömür toz sürülerek kazıma işlemi yapılan bölümlere sürülür. Bu işleme ise savatlı bakır denilmektedir.

Zımbayla Dövme

Bu teknikte hazırlanan bakırlar süslenmektedir. Şekilli demir çubuklara çekiçlerle vurulma işlemi ile yapılmaktadır. Bu teknik ile kabartma desenler elde edilmektedir. Bakır eşyaların üzerine birbirinden farklı desenler ve motifler işlenmektedir.

Bakırcı ve Görevleri
Bakır ve diğer hafif metalleri, çeşitli aletlerle şekillendiren, süsleyen, yıpranmış olanları onaran, delen ve parçaları perçin, matkap ile birleştiren kişiye denilmektedir.

Yapılacak eşyaya göre bakırı seçer, işaretler ve keser
Kalıplama, bükme veya dövme gibi işlemlerle bakıra şekil verir
Vida yuvalarını zımba veya matkap ile deler
Çizim planına göre parçaları birleştirir
Pürüzlü yüzeyleri düzeltir
Eşyanın kalaylanması gerekiyorsa kalay yapar
Gerekli tamir işlerini yapar

Bakırcılıkta Kullanılan Alet ve Malzemeler
Kesme makinesi
Bükme makinesi
Kıvırma makinesi
Parlatma makinesi
Çekiçler ve tokmaklar
İşleme takımları
Vida, cıvata ve somunlar
Metre
Makas
El testeresi ve keskiler
Matkap
Zımba
Kumpas

Bakırcılığın Kullanım Alanları

Bakırcılıkta yapılan eşyalar, geçmişten günümüze birçok alanda kullanılmıştır. Genellikle mutfak eşyaları, çeşitli aletler ve süs eşyaları olarak üretilmiştir. Günümüzde bakırcılıkta yapılan eşyalar, genellikle hediyelik eşyalar olarak yapılmaktadır. İnsanlar bakır eşyaları sevdikleri kişilere hediye etmek amaçlı alarak süs olarak kullanmalarını sağlanmaktadır.

Bakırcılık, günümüzde unutulmaya yüz tutan sanatlardan biridir. Bakırcılık mesleği 1960’lı yıllarda altın çağını yaşamıştır fakat günümüzde bakırcılık eskiye oranla oldukça düşüktür. Bakırcılık unutulmaması ve devamı getirilmesi gereken Türk el sanatları arasındadır.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 10 + 6 kaçtır?


Basari Sıralamaları