7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 254-255-256-257-258-259-260

Karatay

Sizler için hazırladığımız 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Tema 7 Sayfa 254, 255, 256, 257, 258, 259 ve 260 soruları ve cevapları aşağıdaki gibidir. aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 254 Soru ve Cevapları

Hazırlık Çalışmaları

• “Geleceğe aktarılan sanatsal miraslar” söz grubundan ne anlıyorsunuz?

• “Minyatür, cilt sanatı, sedef kakma, keçecilik, âşıklık” sanatlarıyla ilgili bilginiz var mı? Varsa bildiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

• Yaşadığınız çevrede el sanatları ile ilgili neler yapılmaktadır?

 

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 255 Soru ve Cevapları

1.Etkinlik

İzlediğiniz belgeselde geçen aşağıdaki kelimelerin ve kelime grubunun anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.

tezhip

Tahmin: Süsleme

Sözlük anlamı:yaldız sürme, yaldızlama.

idealist

Tahmin: Düşüncelerinde hayalperest olan

Sözlük anlamı:bir ülküye bağlı olan (kimse, görüş).

ordinaryüs

Tahmin: Herkesten bilgili en büyük hocaların da hocası

Sözlük anlamı:Türk üniversitelerinde, en az beş yıl profesör olarak ders vermiş, üstün bilimsel çalışmalarıyla iyice tanınmış öğretim üyeleri arasından seçilerek, üniversitede bir bilim kürsüsünün yönetimiyle görevlendirilen bilim adamlarına verilen ve eskilerin kazanılmış sanları saklı tutularak 1960 yılında kaldırılan san.

kaligrafi

Tahmin: Yazı sanatı

Sözlük anlamı:harfleri, güzel biçimler vererek yazma sanatı, güzel yazı sanatı.

restorasyon

Tahmin: Yeniden düzenleme, elden geçirme

Sözlük anlamı: eski bir yapıda bozulmuş, yıkılmış olan yerleri, bölümleri aslını bozmayacak bir biçimde onarma.

nadide

Tahmin: Eşsiz, az bulunan

Sözlük anlamı: her zaman rastlanmayan, az bulunan, az görülen, çok değerli.

icazet almak

Tahmin: Birinden izin veya diploma yetki belgesi almak

Sözlük anlamı:izin almak, onay almak.

istişare

Tahmin: Görüş alış verişi

Sözlük anlamı:danışmak eylemi.

sedef

Tahmin: Bir tür hastalık

Sözlük anlamı: midye, istiridye gibi deniz hayvanlarının kabuğunda bulunan ve sedefçilikte kullanılan, gökkuşağı parıltılı, beyaz ve sert bir madde.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 256 Soru ve Cevapları

2. Etkinlik

Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. İzlediğiniz belgesele göre doğru olan ifadelerin başına “D”, yanlış olan ifadelerin başına “Y” yazınız.

Cevap: 

(D) Klasik kitap sanatçısı İslam Seçen, uzun yaşamının sırrını bu sanata bağlamıştır.

(D) Minyatür sanatçısı Cahide Keskiner, bu sanatı kültür ve sanatı yaşatmak için ele almıştır.

(Y) İslam Seçen’e göre dünya çapında sanat zirvelerine ulaşmış sanatkârlar hâlâ yaşamaktadır.

(D) Sedefkâr Salih Balakbabalar, Türk tezhinatına ait seçkin desenleri ve Türk hat sanatının nadide örneklerini ahşap, sedef, bağa, fil dişi, altın, gümüş, yakut, pirinç gibi malzemelerle uygulamaktadır.

(D) Salih Balakbabalar’a göre sedef kakma sanatını iyi yapabilmek için ahşabı çok sevmek, makine kullanmayı bilmek, malzemeyi tanımak, hat sanatı konusunda bilgi sahibi olmak ve bu işi çok iyi bilenlerle devamlı istişare hâlinde olmak gerekir.

(D) Kalem işi çalışmalarını yapan Muammer Semih İrteş’in ilk hedefi eski eserlerin, geleneksel sanatların en iyi şekilde restore edilmesi ve bu konuda iyi ustaların yetişmesidir.

(D) Keçecilik sanatıyla uğraşan Ahmet Yaşar Kocataş, sadece katıldığı sergilerle geleneğe ilişkin toplumsal farkındalığın artmasına katkı sağlamıştır.

(D) Aşıklık geleneği temsilcilerinden İsmail Nar’a göre birlik, beraberlik, kardeşlik, dostluk ve barışı sağlayacak davranışlar içinde olunmalıdır.

(D) Atma türkü sanatına yeni başlayan Osman Efendioğlu’na göre atma türkü; hiciv, nükte, şaka, kinaye gibi oluşumların bir neticesidir.

(D) Çok sesli şarkı söyleme geleneğinin temsilcisi olan Macahel Yaşlılar Korosu; Artvin Borçka’nın Camili köyünde, yok olmaya yüz tutan geleneksel çok sesli halk şarkılarını yaşatmak üzere 2001 yılında kurulmuştur.

(D) Macahel Yaşlılar Korosu üyeleri; profesyonel müzik eğitimi almamış ve köy imecelerinde, düğünlerinde icra edilen çok sesli şarkı söyleme geleneğini kendileri öğrenmişlerdir.

(D) Minyatür sanatı; ebru, hat ve resim sanatlarıyla iç içedir.

3.Etkinlik

“Yaşayan İnsan Hazineleri” adlı belgeseldeki sanatlar içerisinde en çok ilginizi çeken sanat dalı hangisidir? Nedenleriyle birlikte anlatınız.

Cevap:

Atma türkü sanatı olmuştur. Çünkü hem zor hem de içinde alayı güldürüyü ve komikliği barındırdığı için tercih ettim.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 257 Soru ve Cevapları

4.Etkinlik

“Yaşayan İnsan Hazineleri” adlı belgeselde konuşmacıların sözlü olmayan mesajlarını (ses tonu ve vurgu, beden dili, jest, mimik, giyim kuşam…) belirleyerek anlatmak istediklerini boşluklara yazınız.

Cevap: 

MEHMET ACET

Beden diline baktığımızda anlattığı şeyin karşısındaki kişi tarafından daha iyi anlaşılması için açıklamalar yaptığını anlıyoruz. Jest ve mimiklerinden anlattığına inandığını ve içselleştirdiğini çıkarabiliriz.

OSMAN EFENDİOĞLU

Kıyafetlerinden yapılan işi önemsediğini anlıyoruz. Beden dili, jest ve mimikleri ile atma türkünün tanımını vurgulayarak anlatmaktadır. Uzun süredir bu işi yaptığına dair dikkat çekmeye çalışmaktadır.

SALİH BALAKBABALAR

Ustalığını ön plana çıkaran, tecrübeli olduğuna dair vurgular yapan bir beden diline sahiptir. Sedef sanatında yapılan işin iyi tanınmasının önemli olduğunu vurgulamaktadır.

AHMET YAŞAR KOCATAŞ

Beden dilinde, yaptığı sanatı başkalarına aktarabilmenin sevincini ve rahatlığını görüyoruz. Ses tonuna bakarak anlattıklarında samimi olduğunu çıkarabiliriz.

5.Etkinlik

İzlediğiniz belgeselde başvurulan düşünceyi geliştirme yolu/yollarını (tanımlama, karşılaştırma, benzetme) bularak kullanıldığı bölümlerdeki örnek cümleleri aşağıya yazınız.

Cevap:

Tanımlama, örnekleme, karşılaştırma ve açıklamadan faydalanılmıştır. Mesela Sedef kakma ustası tanıtılırken kendisinden önceki ustalarla karşılaştırılması yapılmıştır.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 258 Soru ve Cevapları

6.Etkinlik

Yaptığınız araştırmalar doğrultusunda unutulmaya yüz tutmuş sanatları, bu sanatların unutulma nedenlerini ve ortaya çıkan sorunla ilgili çözüm önerilerinizi aşağıdaki boşluklara yazınız.

Cevap:

Sorun: Sedef Kakmacılığın Ölmeye doğru gitmesi

Sorunun Nedenleri: Yeni ustalar yetişmemesi, yeni nesilden gelen gençlerin bu mesleği bilmemeleri duymamaları

Çözüm Önerilerim: Bu mesleği tanıtma amaçlı atölyeler kurulmalı, belgeseller çekilmeli, broşürler hazırlanmalı, okullarda tanıtımının yapılması

7.Etkinlik

Aşağıda, anlatım bozukluğu olan cümlelerle anlatım bozukluğunun nedenleri verilmiştir. Bu cümlelerdeki anlatım bozukluklarını nedenleri ile eşleştiriniz. (Birden fazla eşleştirme yapabilirsiniz.)

(2) Halam, çorabı çok güzel dokur.

(4) Şüphesiz bu tabloyu Ayşe Hanım yapmış olmalı.

(5) Çok güneşte kaldığı için hasta olmuş.

(1) Kışın en güzel aylarından biridir ocak, şubat.

(6) Matematikten yüksek not aldığını öğrenince etekleri tutuştu.

(2) Araba fiyatları çok pahalı olduğu için satışlar azaldı.

(5) Kargonuz ücretsiz eve teslim edilir.

(1) Bundan sonra siz de artık bisiklet sürebilirsiniz.

1. Gereksiz sözcük kullanımı
2. Sözcüğün yanlış anlamda kullanımı
3. Sözcüğün yanlış yerde kullanımı
4. Anlamca çelişen sözcüklerin kullanımı
5. Sıralama ve mantık yanlışlığı
6. Deyimin yanlış anlamda kullanımı

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 259 Soru ve Cevapları

8.Etkinlik

a) Aşağıdaki metni okuyunuz.

Sevgili Öğrenciler,

Gündelik yaşama ait kısa ömürlü, küçük, geçici, sıradan, değersiz gibi görünen ıvır zıvır materyalleri biriktirmeye efemera denir.

Okul diplomalarınızı, sinema ve tiyatro biletlerinizi, davetiyeleri, önemli günlere ait broşürleri, çeşitli objeleri, gazete kupürlerini, mektup ve zarfları, eski fotoğrafları, kartpostal gibi geçici materyalleri bir araya getirip saklıyorsanız sizin de “efemerist” bir yönünüz var demektir.

b) Verilen bilgilerden hareketle ilgi alanınıza göre aşağıya bir efemera panosu hazırlayarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 260 Soru ve Cevapları

9.Etkinlik

Aşağıda, giriş bölümü verilmiş metni içeriğine uygun şekilde tamamlayınız. Metninize uygun bir başlık belirleyiniz.

Cevap:

KENDİ OYUNUMUZU OYNUYORUZ

Günlerden pazar ve hava çok güzel görünüyor. Arkadaşlarla “Bugün ne yapalım?” diye düşünürken aklımıza arka sokaktaki tiyatro geldi. Hep birlikte tiyatroya doğru güle oynaya yürümeye başladık. Önce oyunlar hakkında bilgi sahibi olmak için afişlere göz attık. Birden aklımıza neden kendimiz bir tiyatro oyunu oynamıyoruz sorusu geldi. Hemen başladık küçük bir tiyatro oyunu yazmaya. Ardından rolleri dağıttık. Herkes rolünü ezberledi ve başladık kendi oyunumuzu sahnelemeye. Ama bizi izleyen bir kaç kişi oldu sadece. Yine de çok mutlu olduk ve fazlasıyla keyif verici bir etkinlikti.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 2 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları