7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60-61-62-63-64
Sizler için hazırladığımız 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Tema 2 Sayfa 60, 61, 62, 63 ve 64 soruları ve cevapları aşağıdaki gibidir. aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.
7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 60 Soru ve Cevapları
Hazırlık Çalışmaları
• Atatürk ile aynı dönemde yaşamış olsaydınız ülkemiz için neler yapmak isterdiniz? Anlatınız.
Cevap:
Ülkem için elimden geleni yapmak isterdim. Özellikle eğitim ve bilim alanlarında daha çok çalışır ve gençlerin daha iyi eğitim alması için elimden geleni yapardım.
• Atatürk’ün “Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir.” sözünü açıklayınız.
Cevap:
Atatürk’ü anlamak için onun yolundan gitmek, ilkelerini devrimlerini ve çağdaşlığını örnek almak gerekir. Atatürk’ü görmek mümkün değil ama onun izinden gittiğimiz zaman onu her yerde görebiliriz.
7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 61 Soru ve Cevapları
1.Etkinlik
a) Metni dinlerken not aldığınız kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.
Cevap:
devşirmek: Bir araya getirmek, derlemek, toplamak
sızmak: İnce aralıklardan veya gözeneklerden az miktarda ve belli olmadan yavaş yavaş akmak, çıkmak
sakınca: Çekinilmesi, dikkatli olunması gereken, sakınmayı gerektiren durum, mahzur
evrensel: Bütün insanlığı ilgilendiren
b) Not aldığınız kelimelerden iki tanesini seçerek cümle içinde kullanınız.
Cevap:
Aramıza gizlice sızdı ne olduğunu bilemedik.
Evrensel çalışmalar yapmaya başladı.
2. Etkinlik
Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.
1. Yazar, Atatürk’ün Dolmabahçe Sarayı’nda yattığı odayı nasıl anlatmıştır?
Cevap:
Pencereleri boğaza bakan, perdeleri örtük bir oda olarak anlatmıştır.
2. Son günlerinde Atatürk’ü kimler ziyaret etmiştir?
Cevap:
Hasan Rıza Soyak, Salih Bozok, Kılıç Ali, Doktor Mim Kemal Ökey, Doktor Neşet Ömer İrdelp, Abravaya Marmaralı, Kız Kardeşi Makbule, Cevat Abbas.
3. 29 Ekim 1938’de kutlanan Cumhuriyet Bayramı’nın önceki kutlamalardan farkını anlatınız.
Cevap:
Atatürksüz bir Cumhuriyet Bayramı olduğundan biraz buruk ve üzüntülü.
4. Atatürk, nasıl bir irade gücüne sahiptir?
Cevap:
Bir işi yapmak istedi mi ölümü bile hiçe sayacak bir irade gücüne sahiptir.
5. Atatürk, hasta yatağından güçlükle kalkarak dışarıda bekleyen gençlere neler söylemek istemiştir?
Cevap:
Bu bayramlar, yarınlar sizindir. Ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için elinizden geleni yapın. Sizleri çok seviyorum.
6. Rıza Soyak “Kılıç! Bak, koskoca bir tarih göçüyor!” sözüyle ne anlatmak istemiş olabilir? Açıklayınız.
Cevap:
Atatürk, Türk milletinin kurtuluş mücadelesine birebir tanıklık etmiştir. Bu yönden Atatürk, bir nevi tarihi belgedir. Atatürk’ün ölmek üzere olması Rıza Soyak’a bu sözleri söyletmiştir.
7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 62 Soru ve Cevapları
3.Etkinlik
Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini aşağıdaki boşluklara yazınız.
Cevap:
Metnin Konusu: Atatürk’ün son günleri
Metnin Ana Fikri: Atatürk, ölüm döşeğinde bile milletinin geleceğini düşünen büyük bir liderdir.
4.Etkinlik
a) Tarihimizde millî birlik ve beraberliğimizi yansıtan olaylar ile ilgili yaptığınız araştırmadan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap:
Milli Mücadele
Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Anadolu’nun her köşesi işgal edilmişken Türk Milleti bir araya gelmiş ve büyük bir başkaldırı sergilemiştir. Bütün zorlu koşullara, yokluk ve sefalete rağmen Türk Milleti tek yürek ve tek bilek olmuştur. Düşmana karşı birlik ve beraberlik içinde hareket eden Türk Milleti Milli Mücadele’den zaferle ayrılmayı başarmış ve hep birlikte Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Vefatı
Ülkemizin kurtarılmasına öncülük eden, liderlik vasıfları ile Türk Milleti’ni bir araya getiren Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938 tarihinde vefat etmesi Türk Milleti’ni yasa boğmuştur.
Büyük Erzincan Depremi
27 Aralık 1939 tarihinde gerçekleşmiştir. 33 bin kişinin vefat ettiği, 100 bin kişinin yaralandığı ve 116 bin binanın zarar gördüğü depremden sonra Türk Milleti tek yürek olarak Erzincan’a yardım etmeye çalışmıştır. Öyle ki; bu depremde mahkumlar depremzedelere yardım için serbest bırakılmıştır ve cezaevinden bırakılan mahkumlar yüzlerce kişiyi kurtardıktan sonra yeniden cezaevine teslim olmuşlardır.
Gölcük Depremi
17 Ağustos 1999 tarihinde Gölcük merkezli olarak gerçekleşen deprem nedeniyle 20 bin kişi hayatını kaybetmiş ve 25 bin kişi de yaralanmıştır. Depremden sonra tüm Türk Milleti yöre halkının yaralarını sarmak için elinden gelen gayreti göstermiştir.
15 Temmuz Darbe Girişimi
15 Temmuz 2016 akşamı gerçekleşen kanlı darbe girişimi, Türk Milleti’nin sokaklara ve meydanlara akın etmesi ile bastırılmıştır. Türk Milleti birlik ve beraberlik göstererek darbe girişiminin üstesinden gelmiştir.
b) Yukarıda anlattığınız konuyla ilgili araştırmada kullandığınız “gov” ve “edu” uzantılı siteler sizce neden güvenilirdir? Tartışınız.
Cevap:
Gov ve edu uzantılı siteler, genellikle devlet kurumları ve üniversiteler tarafından kullanılan alan adlarıdır. Bu nedenle, bu siteler daha güvenilir kabul edilir.
5.Etkinlik
Aşağıdaki cümlelerde yer alan çekimli fiilleri bularak bu fiillerin kip ve kişi eklerini tabloya yazınız.
7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 63 Soru ve Cevapları
6. Etkinlik
Atatürk’ün gençlerde görmek istediği özellikleri ve gençlere verdiği görevleri dikkate alarak “Gençliğin Ata’ya Cevabı” başlıklı bir yazı yazınız.
Cevap:
Ey Büyük Ata, Varlığımızın en kutsal temeli olan, Türk İstiklâl ve Cumhuriyetinin sonsuz bekçisiyiz. Bu karar, değişmez irademizin ilk ve son anlatımıdır. İstikbâlde, hiçbir kuvvet bizi yolumuzdan döndürmeyecektir. Bizler, bütün hızımızı senden, ulusal tarihimizden ve ruhumuzdaki sönmez inanç ateşinden alıyoruz. Senin kurduğun güçlü temeller üzerinde attığımız her adım sağlam, yaptığımız her atılım bilinçlidir. En kıymetli emanetimiz olan, Türk İstiklâl ve Cumhuriyeti, varlığımızın esası olarak, eğilmez başların, bükülmez kolların, yenilmez Türk evlatlarının elinde sonsuza dek yaşayacak ve nesillerden nesillere devredilecektir. İstiklâl ve Cumhuriyetimize kastedecek düşmanlar, en modern silahlarla donanmış olarak, en kuvvetli ordularla üzerimize saldırsalar dahi, ulusal birliğimizi ve yenilmez Türk gücünün zerresini bile sarsamayacaktır. Çünkü, bu aziz vatanın toprakları üzerinde yetişen azimli ve inançlı Türk gençliği, dökülen temiz kanların ve Cumhuriyet devrimlerimizin aydın ürünleridir. Vatanın ve milletin selameti için her zorluğa iman dolu göğsümüzü germek, gerçek amacımız olacaktır. Ey Türk’ün büyük Ata’sı !İstiklâl ve Cumhuriyetimizi korumak gerektiği zaman, içinde bulunacağımız durumlar ve şartlar ne olursa olsun, kudret ve cesaretimizi damarlarımızdaki asil kandan alarak, bütün engelleri aşıp her güçlüğü yenmek azmindeyiz. Türk gençliği olarak özgürlüğün, bağımsızlığın, egemenliğin, cumhuriyet ve devrimlerin yılmaz bekçileriyiz. Her zaman, her yerde ve her durumda Atatürk ilkelerinden ayrılmayacağımıza, çağdaş uygarlığa geçmek için bütün zorlukları yeneceğimize, namus ve şeref sözü verir, kendimizi büyük Türk ulusuna adarız.
7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 64 Soru ve Cevapları
7.Etkinlik
Aşağıdaki afiş örneğini inceleyiniz. “Penceresi Sonsuzluğa Açılan Oda” metninden hareketle siz de “Atatürk” konulu bir afiş hazırlayınız. Afişinizi A4 kâğıdına, verilen işlem basamaklarını dikkate alarak grup çalışması şeklinde hazırlayınız.