7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76-77-78-79

Karatay

Sizler için hazırladığımız 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Tema 3 Sayfa 76, 77, 78 ve 79 soruları ve cevapları aşağıdaki gibidir. aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 76 Soru ve Cevapları

4.Etkinlik

Okuduğunuz metinden neden – sonuç, amaç – sonuç ve koşul cümleleri bularak yazınız.

Cevap:

Neden- Sonuç
İşimizin gerektirdiği nedenlerle okumaya başvururuz.

Amaç – Sonuç
Güncel olayları öğrenmek için gazeteleri, dergileri okuruz.

Koşul
Fazla ağır basmadıkları, gücümü aşmadıkları zaman acılarımı törpülerler.

NOT: Neden-sonuç, amaç-sonuç ve koşul cümleleriyle ilgili daha fazla örneğe aşağıdaki butonlara tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

a) Bir yıl boyunca hangi türde kaç kitap okuyacağınızı planlayınız. Planınızı yazılı hâle getiriniz.

Cevap:

Bir yıl boyunca her hafta 1 kitap olmak üzere toplam 50 kitap okuyacağım. Okuyacağım kitaplar bilim kurgu, macera, anı, şiir türlerinde olacak. Sınav dönemlerinde kitap okuyamayabilirim. Bu zamanları tatil zamanlarında daha fazla kitap okuyarak telafi edebilirim.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 77 Soru ve Cevapları

6.Etkinlik

“Hiçbir gemi bizi bir kitap kadar uzaklara götüremez.” sözüyle ilgili duygu ve düşüncelerinizi katılımlı konuşma yöntemini kullanarak anlatınız. Konuşmanız sırasında aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

• Konuşmanıza ara vererek dinleyicilerin konuyla ilgili düşüncelerini alınız.

• Dinleyicilerin konuyla ilgili size yöneltecekleri soruları cevaplayınız.

• Konuşmanıza dinleyicileri dâhil ediniz.

Cevap

Kitaplar, insanlar için harika birer arkadaştır. Ne zaman istersek yanımızda olan bu arkadaşlar, bizim için harika dostlardır. Üstelik bu dostlar gelişimimize de büyük katkıyı sağlar. Bize farklı dünyalar açar, hayal dünyamızı geliştirir. Hem genel kültürümüzün gelişmesini sağlar, hem de düşünce dünyamızı genişletir. Kitap okumaya başladığımızda kendimizi aniden farklı diyarlarda bulabiliriz. Öyle ki; hiçbir gemiz bizi bir kitap kadar uzaklara götüremez.

Kitapların bizleri uzak diyarlara götürmesi çok hızlı olur. Bir kitabı okumaya başladığımızda hemen farklı bir dünyaya adım atmış oluruz. Bu yeni dünya, ışık hızından da daha çabuk gittiğimiz yer, bizi gündelik yaşamın bütün sıkıntılarından çekip çıkarıverir bir anda. Okuduğumuz kitabın büyülü dünyası sarar bir anda etrafımızı. Bir bakmışız ki; o kitabın içerisinde sürükleniyoruz oradan oraya…

Yeni düşünceler, yeni hayaller, belki hayatımız boyunca gidemeyeceğimiz yerler… Hemen hepsi serili verir ayaklarımızın altına; kitap okumaya başladığımızda. Kitaplar adeta uçaklardan daha hızlı seyahat araçlarıdır. Üstelik çok daha güvenlidirler de. Hem de zahmetsiz ve de ücretsiz… Kitaplar dünyanın bir ucundan diğer ucuna bizleri götürebilen en rahat ulaşım aracıdır.

Düşündükçe anlıyoruz kitapların değerini. Oysa en iyi arkadaşlarımız olan kitapların kıymetini her zaman bilmeli ve onları elimizden düşürmemeliyiz. Hayal dünyamızı geliştiren ve bizi yeni dünyalarla tanıştıran kitaplar, hayatımızda tanışabileceğimiz en sadık ve en faydalı arkadaşlarımızdır.

7. Etkinlik 

a) “Gezmek” fiili İstanbul’dan Ordu’ya seyahat edecektir. Gezmek fiilinin seyahati sırasında uğradığı illerdeki çekimlenmiş hâllerini uygun kutucuklara yazınız.

Cevap

Ankara-Gezsen

Samsun-Gezmeyelim

Ordu-Gezmeli misiniz?

b) “Bulmak” fiili İstanbul’dan Isparta’ya seyahat edecektir. Bulmak fiilinin seyahati sırasında uğradığı illerdeki çekimlenmiş hâllerini uygun kutucuklara yazınız.

Cevap: 

Bursa-Bulacaksınız

İzmir-Bulmuyoruz

Isparta-Bulmadınız mı?

 

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 78 Soru ve Cevapları

8.Etkinlik

a) Aşağıda e-kitap ile ilgili bilgi verilmiştir. Bu bilgilerden hareketle e-kitap ile basılı kitabı karşılaştırarak düşüncelerinizi anlatan bir paragraf yazınız.

Cevap:

E-kitaplar, kitaplara ulaşılmasını ve kitapların taşınmasını kolaylaştırsa da normal kitabın verdiği tadı hiçbir zaman veremez. E-kitaplar gerçekten kitap okuma konusunu oldukça kolaylaştırır. Fakat bir kitabı eline almak, kapağını incelemek, kokusunu hissetmek bambaşka bir duygudur.

b. Aşağıdaki kutucukları doldurunuz.

Kendi tercihlerinize göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 79 Soru ve Cevapları

9.Etkinlik

Aşağıdaki karikatürlerin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri boşluklara yazınız.

1. Karikatür: Kitap okumak insanın hayal dünyasını geliştirir, ufkunu genişletir.

2. Karikatür: Kitap okumak insanı her alanda yükseltir.

Gelecek Derse Hazırlık

• Yanda verilen şair ve yazarlardan birini seçiniz. Seçtiğiniz şair veya yazarın hayatı ve eserleri hakkında araştırma yapınız.

• Size en yakın kütüphaneden (sınıf, okul, ilçe kütüphanesi vb.) beğendiğiniz bir kitabı alarak okuyunuz.

• Halide Edip ADIVAR
• Orhan Veli KANIK
• Necip Fazıl KISAKÜREK
• Cengiz AYTMATOV

Cengiz Aytmatov

Ünlü Kırgız yazarı, çevirmen, gazeteci ve politikacı, 12 Aralık 1928’de Kırgızistan’ın Talas Eyaleti ‘ne bağlı Şeker Köyü’nde doğmuştur. Eğitimini Bişkek’de Veteriner Fakültesi’nde tamamlamıştır.
Yazarlığa 1952’ de başlayan Aytmatov, 1959’da Kırgız Pravdası gazetesinde muhabir olarak çalışmaya başlar. Daha sonra Povesti Gori Stepey (Dağlar ve Steplerden Masallar) adlı öykü kitabıyla büyük ün kazanır. Bu eseri ile, 1963’te Lenin Ödülü’ne lâyık görülen Aytmatov, aynı zamanda en genç Lenin Ödülü sahibi yazar unvanını kazanmıştır.
Eserlerini, Kırgızca ve Rusça olarak kaleme alan Aytmatov, eserlerinin çoğunda tema olarak aşk, dostluk, savaş döneminin acıları ve kahramanlıkları ile Kırgız gençliğinin gelenek ve göreneklerine bağlılığını seçmiştir.
Aytmatov, milletinin tarih boyunca kazandığı sosyal, kültürel, ahlaki, edebi, askeri yani bütün maddi ve manevi zenginliğini eserlerine yansıtmış, yaşadığı coğrafyanın insanının tarih içinde kazandığı değerleri, acılarını, kahramanlıklarını, tecrübelerini yazıya döküp ölümsüzleştiren, halkının içinde düştüğü zor durumları eserlerinde en güzel şekilde anlatarak, onların çözümlerine dair ipuçları göstermiş, eserlerinde kendi ifadesi ile ‘tipik insan’ı ortaya koymaya çalışmış bir yazardır.
Hikayelerinde milletinin temel mülkü olan milli hafızaya ait efsane, destan, masal, hikaye ve türküleri ve bunların meydana geldiği şartları, ardındaki hikayeleri, insanları kullanırken, Kırgız Türk kültürünü, psikolojisiyle, duyuş ve anlayış tarzıyla, maddi manevi zenginliğiyle o kültürü bina edenlerin evlatlarına yeniden hatırlatmaya çalışmıştır.
Hikayelerinde halkının değerlerini, dertlerini, bazen de onun içindeki çürümeyi anlatan yazarın en önemli özelliği, özüne bağlılık, insana, halkına ve coğrafyasına karşı gösterdiği mesuliyettir. Eserleri Türkçe’nin yanı sıra 150’den fazla dile tercüme edilerek milyonlarca baskıya ulaşan Aytmatov, 1958’de Kırgız Yazarlar Birliği Prezidyumu üyeliğine, 1962’de de Kırgız Sinematografi İşçileri Birliği birinci sekreterliğine getirilmiştir.
1966’da SSCB Yüksek Sovyet’i üyeliğine seçildikten sonra 1967’de SSCB Yazarlar Birliği Yürütme Kurulu üyesi olan ünlü yazar, 1968’de Sovyet Devlet Edebiyat Ödülü’nü almıştır.
Son yıllarda politikaya da atılan Aytmatov, Kırgızistan Meclisi’nde Talas Bölgesi Milletvekilliğinin yanı sıra Kırgızistan’ın Benelux Devletleri büyükelçiliğini de yapmıştır. Uluslararası Cengiz Aytmatov Vakfı Onur Başkanlığı’nın yanı sıra “Diyalog Avrasya” dergisinin yayın kurulu üyeliğini de yapan Aytmatov, uluslararası diyalog çalışmalarında da aktif rol almıştır.
Cengiz Aytmatov, böbrek yetmezliği sonucu tedavi gördüğü Almanya’nın Nünberg kentindeki hastanede 10 Haziran 2008 günü hayatını kaybetmiştir.
Eserleri: Dağlar Devrildiğinde, Ebedi Nişanlı (Son romanı – 2007), Darağacı, Dişi kurdun Rüyaları (1988), Gün Olur Asra Bedel (1980), Fuji-Yama, Fuji Dağının Tepesi (1973), Beyaz Gemi (1970), Selvi Boylum Al Yazmalım (1970), Elveda, Gülsarı! (1966), Dağlar ve Steplerden Masallar (1963), İlk Öğretmenim (1962), Cemile (1958), Yüzyüze (1957), Zorlu Geçit (1956), Toprak Ana, Cengiz Han’a Küsen Bulut, Çocukluğum, Kızıl Elma (Hikaye), Hiroşimalar Olmasın, İlk Turnalar, GülSarı, Deniz Kıyısında Koşan Ala Köpek, Sultan Murat, Dişi Kurdun Rüyaları, Kassandra Damgası (2013).

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 72 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları