7. Sınıf Yurtta Barış Dünyada Barış Konu Anlatımı

Karatay

7. Sınıf Yurtta Barış Dünyada Barış Konu Anlatımı, 7. Sınıf Yurtta Barış Dünyada Barış , Yurtta Barış Dünyada Barış Konu Anlatımı, 7. Sınıf Sosyal Bilgiler , 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı, Yurtta Barış Dünyada Barış

Yurtta Barış Dünyada Barış

Uluslararası kuruluşlar; ülkeler arasındaki ekonomik, bilimsel, ticari, politik, kültürel, siyasal konular gibi birçok alanda iş birliğinin her ülkenin çıkarına olacağı inancıyla kurulur.

Bölgesinde ve dünyada söz sahibi olma amacını taşıyan ülkemiz geçmişten günümüze kadar uluslararası birçok kuruluşa üye olarak destek vermiştir ve hâlen vermektedir. Birçok uluslararası kuruluşa üye olan ülkemiz bölgesinin ve dünyanın barış ve huzuruna hizmet etmektedir.

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) Mustafa Kemal Atatürk’ün 100. doğum yıl dönümü dolayısıyla 1981 yılını Dünya Barış Yılı olarak ilan etti.

Türkiye’nin Üyesi Olduğu Uluslararası Kuruluşlar

Birleşmiş Milletler (BM) 1945:
Kuruluş amacı barışa yönelik tehditleri önlemek, ülkeler arasında dostane ilişkiler kurmak, ulusların ekonomik ve
sosyal alanda iş birliği yapmasını sağlamaktır. Birleşmiş Milletler, dünya barışını ve güvenliğini sağlamak amacıyla kurulmasına rağmen, kuruluşundan günümüze kadarki dönemde ortaya çıkan savaşlar ve savaşın olumsuz sonuçları karşısında yeterliliği tartışılmaktadır.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) -1949:
1949 yılında kurulan NATO, uluslararası siyasi, ekonomik ve önemli alanlarda işbirliğini ve dayanışmayı güçlendirmek için önemli çalışmalar yapmaktadır. Belçika, İngiltere, Kanada, Danimarka, İtalya, Portekiz, Türkiye, ABD, Hollanda gibi devletler NATO’ya üyedir Türkiye NATO’ya 1952 yılında girmiştir. Dünya barışını korumak için dünyanın birçok yerinde önemli görevler üstlenmiştir.

Türkiye ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)- 1994:
Amacı üye ülkelerin siyasi, askerî, ekonomik, çevre ve insani yükümlülüklerinin uygulanma durumlarını izlemektir. Katılımcı devletlerin demokratikleşme, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı alanlarındaki çabalarını desteklemek ve katılımcı devletlere yardım etmektir.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 1969:
Amacı İslam dünyasının hak ve çıkarlarını korumak, üye devletler arasında iş birliğini ve dayanışmayı güçlendirmektir.

TÜRK KONSEYİ (Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi)- 2009:
Amacı Türk dünyasının tarihî ve kültürel birikimlerinden en geniş şekilde yararlanmak suretiyle Türk dili konuşan ülkeler arasındaki çok taraflı iş birliğinin geliştirilmesidir.

AVRUPA KONSEYİ 1949:
Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla 1949 yılında kurulmuştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bu örgüte bağlıdır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)- 1948:
Amacı tüm insanların mümkün olan en yüksek sağlık düzeyine ulaşmasını sağlamaktır.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)- 1945:
Amacı dünyadaki gıda ve tarımla ilgili çalışmaları organize edip geliştirerek gıda güvenliğini sağlamaktır.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP)- 1961:
Amacı doğal afetler, savaşlar veya sivil çatışmalar gibi nedenlerle ani olarak açlığa maruz kalan halk kitlelerine insani amaçlarla gıda yardımı sağlamaktır.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Konuları için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları