8. Sınıf Dinin Temel Gayesi Konu Anlatımı
Bu yazımızda sizlere LGS Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi konusu olan aynı zamanda 8. sınıf konuları arasında yer alan Dinin Temel Gayesi hakkında bilgilendireceğiz.
Dinin Temel Gayesi
Din, insanlık tarihi kadar eski bir kurumdur. İlk insandan beri din insan hayatında var olmuştur. Çünkü ilk insan Hz. Adem (a.s) aynı zamanda ilk peygamber olarak seçilmiştir. İnsan yaratılış itibariyle hep bir varlığa bir yaratıcıya inanma ihtiyacı duymuştur. İnsan hem maddi hem de manevi yönü olan bir varlıktır. Bu nedenle Yüce Allah yarattığı ilk insanı peygamber olarak seçmiş ve insanları gerçek yaratıcıya yani kendisine götürecek yolu öğretmiştir.
“Allah esenlik yurduna çağırıyor. Dileyene (mutluluğa ulaştıracak) doğru yolları gösteriyor.” ayetinde belirtildiği üzere Yüce Allah din vasıtasıyla insanları ebedi mutluluğa çağırır ve bunun yollarını gösterir.
İslam’ın açıkladığı emir ve yasakların amacı; insanı ahlaken yüceltmektir. İnsanlar toplumda bir arada yaşarken hem ahlaki hem de hukuki bir takım yasalara uymak zorundadır. İslam dininin ahlaki ve hukuki düzenlemeleri bireysel ve toplumsal hakları güvence altına alır.
Yüce Allah, insanların bu fıtri ihtiyaçları karşılamak için her dönemde insanlar arasından peygamberler seçmiştir. Ancak insanoğlu zaman zaman nefsine uyarak Yüce Allah’ın gönderdiği dinlerden ayrılarak kendi elleriyle kutsallaştırdıkları bazı varlıkları ilahlaştırarak yeni ama batıl olan beşeri dediğimiz dinler oluşturmuşlardır.
İşte bu nedenlerden dolayı din hem birey olarak insanın hem de toplum olarak insanların hayatlarında hep var olmuştur. Bu açıklamalardan sonra din kavramını şu şekilde açıklayabiliriz: Din, sözlükte, “âdet, durum, borç, itaat” gibi değişik anlamlara gelir. Din, terim olarak ise, “Allah tarafından peygamberler aracılığıyla insanlara gönderilen ilahi kurallar bütününe” denir.
bu linkte bir peygamber tanıyorum: Hz Yusuf (as) olması gerekiyordu.