8. Sınıf Sürdürülebilir Kalkınma Konu Anlatımı
Bu yazımızda sizlere LGS Fen Bilimleri konusu olan aynı zamanda 8. sınıf konuları arasında yer alan Sürdürülebilir Kalkınma hakkında bilgilendireceğiz.
Sürdürülebilir Kalkınma
Sürdürülebilir Kalkınma: Doğal kaynaklara zarar vermeden ,kaynakları bilinçli olarak tüketip ,gelecek nesilleri düşünerek bugünün ve geleceğin planlanmasına denir.
Sürdürülebilir kalkınma;
-Doğa ile insanlar arasında denge kurulmasını,
-Doğal kaynakların verimli bir şekilde tüketilmesini,
-Doğanın gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına imkân verecek şekilde kullanılmasını,
-Bugünkü ve gelecekteki hayatın programlanmasını
amaçlar.
Doğal kaynakların verimli kullanılması, temiz ve sürdürülebilir enerjinin sağlanması günümüz dünyasında en önemli konular arasında yer almaktadır. Küresel iklim değişikliği, enerji sektörünün de yön değiştirmesini mecbur kılıp, tasarruf ve verimli enerjiye olan eğilimi hızlandırmıştır.
Kaynakların Tasarruflu Kullanımı
İnsanların geleceği için kaynakların tasarruflu kullanımı çok önemlidir. Eğer kaynaklar hızlı şekilde kullanılırsa kısa süre içerisinde elimizde kaynak kalmayabilir. Bu da daha çok savaşların ve açlıkların ortaya çıkmasına sebep verir. Kaynakların tasarruflu kullanılabilmesi için şunlar yapılmalıdır.
-İhtiyacımız kadar alışveriş yapmamız gerekir.
-Satın almış olduğunuz ürünleri en iyi şekilde ve sonuna kadar kullanmalıyız.
-Geri dönüşüme önem vermeliyiz.
-Binalarda ısı yalıtım yapmalıyız.
-A sınıfı araçları kullanmalıyız.
Geri Dönüşüm
Geri dönüşüm, kullanım dışı kalan çöpün ham madde olarak kullanılıp yeniden üretime katılmasıdır. Bazı kimyasal atıklar, plastikler, metaller, cam ve kâğıt olarak sınıflandırabiliriz. Bu atıkların içinde değerlendirilebilir olanların ayrı ayrı toplanıp cinslerine göre ayrılarak fiziksel, kimyasal veya biyolojik işlemlerle dönüştürülerek yeniden kullanılır hâle getirilmesi veya enerji elde etmek için kullanılması şeklindeki faaliyetlerin tümü geri dönüşümdür.
Geri Dönüşümün Faydaları:
-Ham madde ihtiyacının bir kısmı karşılandığı için doğal kaynaklar korunmuş olur.
-Doğal kaynakların tüketiminin azalması ve enerji tasarrufu ülke ekonomisine de katkı sağlar.
-Doğadaki atık madde miktarı azalmış olur.
-Ağaçların kesilmesi önlendiği için hava kirliliğini azaltır.
-Bir ürünü ilk kaynaktan elde etmek ,geri dönüşümle elde etmeye göre daha fazla maliyetli ve daha fazla enerji gerektirir.