8. Sınıf Türkçe 1. Dönem 1. Yazılı Soruları

Karatay

8. Sınıf Türkçe Dersi 1. Dönem 1. Yazılı Soruları, 8. sınıf türkçe 1. dönem 1. yazılı soruları ve cevap anahtarı,8. sınıf türkçe 1. dönem 1. yazılı test,8.sınıf türkçe 1.dönem 1.yazılı test çöz,8.sınıf türkçe 1.dönem 1.yazılı pdf,8.sınıf türkçe 1.dönem 1.yazılı cevap anahtarlı eğitimhane,8. sınıf türkçe 1. dönem 1. yazılı soruları ve cevap anahtarı,8.sınıf türkçe  yazılı soruları pdf,8. sınıf türkçe yazılı soruları ve cevap anahtarı,

Müfredata uygun 2023-2024 8. Sınıf Türkçe 1. dönem 1. yazılı soruları ve cevapları yer almaktadır. 8. Sınıf Türkçe 1. dönem 1. yazılı soruları cevap anahtarlı, test, klasik ve boşluk doldurma şeklinde kategoriye eklenmiştir. 8.Sınıf Türkçe 1.Dönem 1.Yazılı Soruları 2023-2024

Bu sınav; parçada anlam, metin türleri ile cümlede anlam konularını içermektedir.

8. Sınıf Türkçe Ortak Sınav Konu ve Soru Dağılımları için tıklayınız.

8. Sınıf Türkçe 1. Dönem 1. Yazılı Soruları ;

SORULAR

1. “Akşamın hafif hafif esen rüzgârı, zaman zaman inleyen trampet seslerini derin bir uğultu hâlinde her tarafa yayıyordu. Kederli bağrışmalarıyla ölümü hatırlatan karga sürüleri, bulutlu havanın donuk hüznünü daha çok artırıyordu. Karşımızdaki mor dağlar gittikçe koyulaşıyor, kararıyordu. Yamaçlardaki dağınık gölgeler, kuşsuz ormanlar, hıçkıran dereler, uzaklara giden yollar, ıssız korular sanki korkunç bir fırtınanın gürlemesini bekliyordu.” Bu metnin dil ve anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Kişileştirmeye başvurulmuştur.
B) Betimlemeden yararlanılmıştır.
C) Anlatım birinci kişi ağzından yapılmıştır.
D) İkilemelere yer verilmiştir.

2.
METİN 1: Amerika’da yaşayan 15 yaşındaki Garimella, bir gün mutfağa bıraktığı muz dilimine konan sinekleri eliyle kovaladığında sineklerin uçuşlarının onun el hareketlerinden etkilenmediğini fark etmiş. Bu durum ona, uçan robotların, karşılarına çıkan cisimlerden etkilenip uçuşta başarısız olduklarını hatırlatmış. Garimella bunun üzerinde çalışmış ve yeni bir “uçan robot” geliştirmiş. Tasarladığı uçan robotla bir bilim yarışmasında birincilik ödülü almış.
METİN 2: Görme engelli bireylerin, çevrelerindeki kurumları bulmakta zorlandıklarını düşünen Niğdeli bir öğrenci, kaldırıma sıralanan tüm kurumların ismini okuyan özel bir baston geliştirmiş. Böylece görme engellilerin, aradıkları yeri etraftaki kişilere sormalarına hiç ama hiç gerek kalmayacak.
Bu metinlerde sözü edilen çocukların ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

A) Aynı bölgede yaşamaları
B) Bilimsel bir çalışma yapmaları
C) İlkokul öğrencisi olmaları
D) Yaptıkları çalışmalarla ödül almaları

3.
– – – – Şu ana kadar bu kampanyaya 249 öğrenci velisi katıldı. Televizyonun gürültüsünden, verdiği sıkıntılardan kendilerine ve aile fertlerine yeterince zaman ayıramamaktan şikâyet eden bu veliler, şimdilerde evlerinde sükûnetin hâkim olduğunu söylüyor. Kampanya sayesinde kitap okuma alışkanlığı kazandığını söyleyen bir veli “Yavaş da olsa bir şeyler okumanın mutluluğu bir başka oluyor.” diyor.
Bu parçanın başına düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Zamanı iyi değerlendirmek için çeşitli projeler, kampanyalar üretiliyor.
B) Televizyonun insan bedeninde ve ruhunda açtığı zararları önlemek için çeşitli çalışmalar yapılıyor.
C) Ekran başında geçirilen verimsiz hatta zararlı saatlerin farkına varmaya başladık sonunda.
D) “Televizyonu Kapat, Kitabını Aç” kampanyası günde ortalama dört saat televizyon izleyip yılda sadece altı saat kitap okuyan insanlardan yola çıkılarak hazırlandı.

4. K. Gerçekten de bir şehir, duyup okumakla değil gezip görmekle, havasını solumakla ve sokaklarında kaybolmakla öğrenilirmiş dedirten bir yer Beyrut. Dünyada, başkenti olduğu Lübnan’dan daha çok biliniyor üstelik. Pek çok kültürü bir arada barındırdığından olsa gerek.
L. Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarının birbirine en çok yaklaştığı bölge, Ortadoğu olarak biliniyor. Beyrut, Ortadoğu’nun fikrî, ekonomik ve kültürel merkezi durumunda. Düzenliliği ve canlılığı bakımından bu coğrafyanın Paris’i olarak anılıyor. Bu şehri sözle ya da yazıyla anlatmak mümkün değil, mutlaka görmek gerekir.
M. Fenikelilerden tutun da Roma, Bizans ve Osmanlılara kadar pek çok kültürü ağırlamış topraklarında. Bu sebeple Beyrut’un her köşesi, bu devirlere işaret eden tarih kalıntılarını barındırıyor.
Aşağıdakilerden hangisinde metnin bölümlerini ifade eden harfler “giriş, gelişme, sonuç” şeklinde sıralanmıştır?

A) L – K – M               B) M – L – K
C) M – K – L              D) K – M – L

5. “Çiçekler soldu.” cümlesinde “soldu” sözcüğü çekimli bir “fiil”dir ve cümlenin yüklemidir. “Solan çiçekleri vazodan aldı.” cümlesinde ise “solan” sözcüğü fiil anlamını korumakla birlikte sıfat görevinde olduğu için “sıfat-fiil”dir. Bu açıklamaya göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat-fiil kullanılmıştır?

A) Çocuk, yıkanacak kıyafetlerini çamaşır makinesine koymuştu.
B) Yağmur dinince rengârenk bir gökkuşağı belirdi gökyüzünde.
C) Büyük sürprizi bozmamak için arkadaşına yalan söyledi.
D) Zorlansalar da karşı kıyıya yüzerek geçmişlerdi.

6. Hint Okyanusu kıyılarında yetişen ejder ağacının görünüşü bildiğimiz ağaçlardan biraz farklı. Mantarı andıran şapka şeklindeki dallarının üzerinde kirpi gibi yeşil saçları olan bir ağaç. Ejder ağaçlarını diğer ağaçlardan farklı yapan, kesildiği ya da gövdesinden bir sıyrık aldığı zaman akıttığı kırmızı renkli sıvıdır. Yapılan araştırmalarda kırmızı renkli bu sıvının demir içerdiği saptanmıştır. Yüksek bir antioksidan özelliğe sahip olan bu sıvının bir damlası üç elmadan daha fazla antioksidan içermektedir.
Bu parçayla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Karşılaştırmalar yapılmıştır.
B) Betimlemeden yararlanılmıştır.
C) Benzetme yapılmıştır.
D) Öyküleyici anlatıma başvurulmuştur.

7. Sanatçı, “Bugün hikâye, hayatımızın neresinde duruyor?” sorusu üzerinde düşünen, konuşan, tartışan bir eser ortaya koymuştur. Eserin metinlerine atılan başlıklar, az söz ile çok şey ifade etme özelliği gösteriyor. Başlıkları bu şekilde değerlendirmemin sebebi, onların metnin içeriğini dört başı mamur bir şekilde kuşatmasıdır. Kelime tekrarlarına kolay kolay düşmemesi, incelemelerini çalakalem değil, söylediklerinin önünü ve arkasını doldurarak yapması gibi birçok neden, sanatçının güçlü bir kalemi olduğunu açık bir biçimde ortaya koyuyor. Bu metinde aşağıdakilerden hangisinin anlamını karşılayan bir söz kullanılmamıştır?

A) Gelişigüzel                          B) Anlaşılması güç
C) Kısa ve öz anlatım            D) Eksiksiz, kusursuz

8. Aşağıdaki metinlerinin hangisinde öznel anlatım vardır?

A) Kafkas Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de 193 çeşit peynir üretiliyor.
B) RoboGait, yürüme yeteneğinin tekrar kazanılması ve geliştirilmesi için kullanılan robot destekli bir yürüyüş rehabilitasyon sistemidir.
C) Bunu da teknik imkânsızlıklardan ziyade insan beyninin tam olarak anlaşılamamış olmasına bağlıyorum.
D) Bir teleskobun ne kadar kuvvetli olduğu aynasının çapı, bir diğer deyişle teleskobun açıklığı ile belirlenir.

9. Üçüncü sınıfta okuyordum. Bir bahar günüydü. Arkadaşlarımızın çiğdem toplamaya gittiğini duymuştuk. Biz de gitmeye karar verdik. Ormanda çiğdem çoktu. Bu yüzden cumartesi günü ormana gitmeliydik. Hasan’la sözleşip cumartesi günü erkenden buluştuk. Karabaş’ı da yanımıza aldık. Akşama kadar çiğdem topladık. Çiğdemleri topraktan çıkarıp onların yumrularını yemek çok güzeldi! O günü hiç unutamıyorum.
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Anı              B) Deneme
C) Söyleşi       D) Gezi yazısı

10. “Özellikle yaz aylarında gıdaların paketlenmesine ve saklama koşullarına daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Bir grup araştırmacı, bu sorunun çözümüne katkı sağlayabilmek için bir algılayıcıgeliştirdi. Gıdalara yaklaştırılan bu algılayıcı, insanlarda hastalıkların oluşmasına neden olan bakterileri belirlediğinde ışık yayıyor.” Bu metinde sözü edilen algılayıcının üretilme amacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Gıdalarda zararlı bakteri olup olmadığını tespit etmek
B) Paketlenmiş yiyeceklerde bakteri oluşumunu engellemek
C) Yiyeceklerde bakteri oluşumuna neden olan durumları saptamak
D) Hazır gıdalarla doğal gıdalar arasındaki farkı göstermek

11.” Bir ressamın her tür resmi ortaya çıkarabilmesi söz konusu değildir………” Bu cümlenin sonuna anlam akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilemez?

A) Çünkü resim sanatının her bir dalını tam anlamıyla öğrenebilmek ve uygulayabilmek oldukça zaman alır.
B) Resim sanatının birtakım alt dalları vardır ve bir ressam en fazla dört veya beş dalda kendini yetiştirebilir.
C) Ama çevremizde veya sanat dünyasında “Elbette ben hepsini yapabilirim.” diyen sanatkârlar da yok değil.
D) Dolayısıyla bir ressam yeteri kadar çalışırsa hem portrede hem soyut resimde hem de natürmortta ustalaşabilir.

12. Güngörmüş ve saygıdeğer olduğu her hâlinden belli bir teyzeydi ev sahibesi.
Bu cümledeki altı çizili sözcüğün anlamı aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Günümüzde özveri sahibi insanlar iyice azaldı maalesef.
B) Birçok hayat deneyimi bulunan kimseler ön yargılı olmazlar.
C) O, hürmeti ve takdiri hak eden davranışlar sergiliyor.
D) Alçak gönüllü, iyi niyetli ve çalışkan biriyle çalışmak istiyoruz.

13. Okulların açıldığı günlerde mor incirler kocaman olur. Nezih Bey onları birinci sınıfa başlayan yumurcaklara ikram eder. O, okulumuzun biricik bahçıvanıdır. O geldikten sonra bahçemiz bir başka olmuş hatta sınıflarımız da. Bana, okuma bayramına ne kadar kaldı, derdi. Yakında okuyacağız, derdim sevinerek.
Aşağıdakilerden hangisinde bu parçadaki altı çizili sözcüklerden herhangi birinin anlamı verilmemiştir?

A) Yeterli bilgi ve deneyime sahip olmayan
B) Özel olarak kutlanan gün
C) Eşi, benzeri olmayan ve çok sevilen
D) Yaramaz küçük çocuk

14. “Kitap nasıl okunmalı?” sorusunu kendime göre cevaplasam bile söylediklerim, yalnızca benim için geçerli olacaktır. Herkes kendi kararını kendi vermeli. Birilerinin; neyi, nasıl okuyacağımızı; okuduklarımızı nasıl değerlendireceğimizi söylemesine izin vermek çıkış kapılarımıza kilit vurmaktır. Bu parçadaki altı çizili ifadenin yerine aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

A) özgürlüklerimize                 B) yeteneklerimize
C) birikimlerimize                   D) gayretlerimize

15. “Tiyatro ve sinema ip üstünde yürümeye benzer fakat sinemada ip yerdedir.” sözüyle aşağıdakilerden hangisi vurgulanmıştır?

A) Sinemanın tiyatroya göre izleyicide daha çok heyecan uyandırdığı
B) Tiyatro ve sinemanın, kendi içinde birtakım problemler barındırdığı
C) Tiyatronun, oyuncular açısından sinemaya göre daha riskli olduğu
D) Sinema ve tiyatronun birçok ortak yönünün bulunduğu

16. (I)Bir şair olarak ben, gerçek hayatın fotoğrafını çekmem; resmini yaparım. (II) Gözlerimle gördüklerimi, kulaklarımla duyduklarımı kalp süzgecimden geçiririm. (III) Aklım boş boş durur sanmayın sakın!
(IV) Süzülenlere onunla şekil verebildiğim için beni tanıyorsunuz.
Numaralanmış cümlelerle ilgili aşağıdaki çıkarımlardan hangisi doğrudur?
A) I. cümlede eş anlamlı sözcükler kullanılmıştır.
B) II. cümlede mecaza dayalı bir ifade bulunmaktadır.
C) III. cümlede öneri anlamı vardır.
D) IV. cümlede amaç-sonuç ilgisi kurulmuştur.

17.
Yakınmak: Sızlanmak, sızlanarak anlatmak, şikâyet etmek.
Kanıksamak: Çok tekrarlama sebebiyle etkilenmez olmak.
Eleştirmek: Bir yargıyı inceleyerek onun doğruluk veya yanlışlığını ortaya çıkarmak ve gerçek değerini belirtmek.
Aşağıdakilerden hangisi bu anlamlardan herhangi birini içermez?

A) Yaptığı güzel işlerle adından söz ettirmeyi başardı.
B) Yazar, başarılı betimlemeleri ile okuyucuya olayı âdeta yaşatıyor.
C) Telefonda yüksek sesle konuşmasına hepimiz alıştık.
D) Bazıları maalesef hâlâ durumun ciddiyetini kavramış değil.

18. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “koku” sözcüğü gerçek anlamının dışında kullanılmıştır?

A) Ortalıkta, tehlikeli şeylerin olacağını haber veren bir koku var.
B) Çöp kutusundan yayılan koku bütün mahalleyi rahatsız etti.
C) Yemek vakti yaklaştıkça mutfaktan güzel kokular gelirdi.
D) Parfümün kokusu odadaki herkesin dikkatini çekti.

19. O, ……….insanlardandı. Kimsenin sezemeyeceği biçimde gizli iş çevirmenin ustasıydı fakat hedefine de asla varamazdı. Bu metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

A) göz göze gelen
B) karda gezip izini belli etmeyen
C) dizlerinin bağı çözülen
D) ismi var, cismi yok

20. “Kışa hazırlanmak için yakacak aldık.” cümlesindeki “yakacak” sözcüğü sıfat-fiil eki yardımıyla türemiş ve kalıcı isim olmuştur, aslında yakacak odun anlamına gelmektedir.
Aşağıdaki cümlelerden hangisinde buna benzer bir kullanım vardır?

A) Dışarıda kıracak odun bırakmadı.
B) Dolmuş durağına kadar yürüdüler.
C) Yolun sağına dönen arabayı izleyin.
D) Onun tavsiye ettiği soruları çözmelisin.

TÜM 8. Sınıf Türkçe Yazılı Soruları ve Cevapları İçin Tıklayınız

CEVAPLAR

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Berna sağlik dedi ki:

    Cevap anahtarı lütfen 8.sinifvyazilaya hazırlık 1

BİR YORUM YAZIN

Soru: 13 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları