Kemoototrof Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi
Kemoototrof Nedir? Kemoototrof Hakkında Kısaca Bilgi (TDK), Kemoototrof nedir, Kemoototrof nasıl yazılır tdk, Kemoototrof anlamı tdk, Kemoototrof Hakkında Kısaca Bilgi,Terimleri Sözlüğü
Sizlere bu yazımızda –Kemoototrof – kelimesi hakkında bilgi vereceğiz.
Kemoototrof kelimesinin anlamı:
Kemoototrof Biyoloji Terimi Olarak Kemoototrof:
Ototrof beslenen canlılar, karbon kaynağı olarak havadaki karbondioksit ve inorganik maddeleri kullanarak kendi besinini üretebilen canlılardır. Bu canlılar, besin üretirken kullandığı enerji türüne fotoototrof ve kemoototrof olmak üzere ikiye ayrılır.
Kemoototroflar, kimyasal bağ enerjisini kullanarak inorganik maddelerden organik besin sentezler. Kemosentez reaksiyonlarında ışık enerjisine ihtiyaç olmadığı için gece gündüz devam edebilir.
Amonyak, hidrojen, sülfür gibi inorganik maddeleri oksitleyerek elde ettiği kimyasal enerji ile inorganik maddelerden organik madde sentezleyen bu canlılara kemoototrof adı verilir.
Nitrat, demir, kükürt bakterileri kemosentez yoluyla beslenen canlılara örnektir. Örneğin, nitrit bakterileri nitriti, nitrata dönüştürerek açığa çıkan enerji ile ATP oluşturur. Daha sonra ise bu enerjiyi inorganik maddeleri besin hâline getirirken kullanır.
Türk Dil Kurumu’na göre Kemoototrof kelimesinin anlamı:
BİLİM VE SANAT TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ
Biyoloji Terimleri Sözlüğü – 1998
kemoototrof
İngilizce: chemoautotroph, Fransızca: chimioautotrophe, Almanca: chemoautotroph
(Yun. chemeia: değişme; autos: kendi; trophe: besin) Karbondioksiti esas karbon kaynağı olarak kullanarak inorganik bileşiklerin oksidasyonundan enerji sağlayan organizmalar, bazı bakteriler.
Zıt Anlamlı Kelimeler İçin Tıklayınız
Terimler Sözlüğü İçin Tıklayınız
Nasıl Yazılır Kelimeleri İçin Tıklayınız
Atasözleri ve Anlamları İçin Tıklayınız
Deyimlerin Anlamı ve Cümle İçinde Kullanımları İçin Tıklayınız