Kromozom Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi

Karatay

Kromozom Nedir? Kromozom Hakkında Kısaca Bilgi (TDK), Kromozom nedir, Kromozom nasıl yazılır tdk, Kromozom anlamı tdk, Kromozom Hakkında Kısaca Bilgi,Terimleri Sözlüğü

Sizlere bu yazımızda –Kromozom – kelimesi hakkında bilgi vereceğiz. 

Kromozom  kelimesinin anlamı:

Kromozom Biyoloji Terimi Olarak Kromozom:
1. Prokaryot ve ökaryot hücrelerde üzerinde genleri taşıyan DNA ve nükleoproteinden oluşmuş yapı. Hücrenin kendi kendini eksiksiz olarak kopyalamasına yarayan tüm bilgileri içeren ve hücre çekirdeğinde yer alan DNA lar.

2. Hücre çekirdeği içindeki kalıtsal maddedir. Genleri içeren iplik ya da çubuk biçimindeki yapılardır.

3. Ökaryotlarda DNA’nın proteinlere sarılmasıyla yoğunlaşarak paketlenen, mikroskobik olarak gözlenebilen, sayısı canlı türüne bağlı olarak değişen, genetik bilgiyi taşıyan yapı.

Kromozom Fen Bilimleri Terimi Olarak Kromozom:
Çekirdekte yer alan, kalıtsal özellikleri belirleyen molekülleri taşıyan yapılar.

Kromozom Fen Bilimleri Terimi Olarak Kromozom:
Prokaryot ve ökaryot hücrelerde üzerlerinde genleri taşıyan DNA ve nükleoproteinden oluşmuş yapı.

Kromozom Genetik Terimi Olarak Kromozom:
Prokaryot ve ökaryot hücrelerde üzerlerinde genleri taşıyan DNA ve nükleoproteinden oluşmuş yapı. Hücrenin kendi kendini eksiksiz olarak kopyalanmasına yarayan tüm bilgileri içeren ve hücre çekirdeğinde yer alan DNA molekülleri.

Kromozom Sağlık-Tıp Terimi Olarak Kromozom:
Hücre çekirdeğinde genetik bilgiyi aktaran çubuk şeklinde yapılar.Bir proteinin yapımı için gerekli tüm bilgileri taşıyan genler kromozomlara yerleşmiştir. İnsanda bir çifti cinsiyet kromozomu (kadınlarda XX, erkeklerde XY) olmak üzere 23 çift kromozom bulunur.

Türk Dil Kurumu’na göre Kromozom  kelimesinin anlamı:

BİLİM VE SANAT TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ

Zooloji Terimleri Sözlüğü – 1963
kromozom
Türkçe: cismi hayatii nevati, İngilizce: chromosome, Fransızca: chromosome, Almanca: Chromosomen, Diğer: Yun. khroma,soma
(Yun. khroma = renk, Yun.soma = vücut): Çekirdekte bulunan, göze bölünmesi sırasında belirli hale geçen, sayı ve biçimi her tür için sabit olan, koyu boyanan ve ekviprodüktif özelliğe sahip parçaların herbiri.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu – 1963
kromozom
Fransızca: chromosome
(biyoloji, botanik)

Biyoloji Terimleri Sözlüğü – 1998
kromozom
İngilizce: chromosome, Fransızca: chromosome, Almanca: Chromosome
(Yun. chroma: renk; soma: vücut) Prokaryot ve ökaryot hücrelerin çekirdeğinde bulunan, sayısı ve şekli her canlı için sabit ve belli olan, hücre bölünmesi şurasında iplikler hâlinde ortaya çıkarak koyu renkli boyanan yapılar. Kromozomlar üzerinde genler dizilidir. Her kromozom çok uzun bir DNA molekülü ile bu molekülle birlikte bulunan proteinlerin çok sayıda sarmallar meydana getirmesiyle hücre bölünmesinin metafaz safhasında belirgin olarak ortaya çıkar. İnterfazda sarmalların kısmen ya da tamamen çözünmesi sebebiyle ayırt edilemezler. Prokaryot hücrelerin tek DNA molekülüne de kromozom denir.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü – 2007
kromozom
İngilizce: chromosome
Prokaryot ve ökaryot hücrelerde üzerlerinde genleri taşıyan DNA ve nükleoproteinden oluşmuş, karyokinez bölünme sırasında hücre çekirdeğinin içinde beliren ve kromatin ipliklerinin parçalara ayrılmasıyla oluşan, bazı karekterlerin yeni bireylere geçmesini sağlayan kıvrık çubuk biçimindeki yapı.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü –
kromozom
İngilizce: (anat chromosoma
Hücre bölünmesi anında kromatin ipliklerinin kısalıp kalınlaşmasıyla ortaya çıkan, üzerinde her türde belli sayı ve biçimde genleri taşıyan, DNA molekülü ve onun yardımcı proteinlerini içeren, ışık mikroskobunda incelenebilinen ve sentromerlerin bulunduğu yere göre metasentrik, submetasentrik, akrosentrik ve telosentrik kromozomlar olarak adlandırılan koyu renkli cisimcikler.

Hemşirelik Terimleri Sözlüğü – 2015
kromozom
İngilizce: chromosome
Her organizmada belirli sayıda bulunan, hücre çekirdeğinde DNA iplikçiği içeren, RNA ve histonlarla birlikte bulunan, kalıtsal bilgiyi bir sonraki nesle aktaran yapı, ##(soyaktarıl)##.

İlaç ve Eczacılık Terimleri Sözlüğü – 2014
kromozom
İngilizce: chromosome
Ökaryotlarda genetik bilgiyi taşıyan DNA ve bazı proteinlerden oluşan yapı.

Zıt Anlamlı Kelimeler İçin Tıklayınız

Terimler Sözlüğü İçin Tıklayınız

Nasıl Yazılır Kelimeleri İçin Tıklayınız

Atasözleri ve Anlamları İçin Tıklayınız

Deyimlerin Anlamı ve Cümle İçinde Kullanımları İçin Tıklayınız

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 30 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları