Protein Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi

Karatay

Protein Nedir? Protein Hakkında Kısaca Bilgi (TDK), Protein nedir, Protein nasıl yazılır tdk, Protein anlamı tdk, Protein Hakkında Kısaca Bilgi,Terimleri Sözlüğü

Sizlere bu yazımızda –Protein – kelimesi hakkında bilgi vereceğiz. 

Protein  kelimesinin anlamı:

Protein Biyoloji Terimi Olarak Protein:
Yapısında karbon, hidrojen, oksijen ve azot gibi elementleri bulunduran temel moleküllerdir. Amino asitlerin peptid bağlarıyla birleşmesinden oluşur. Belli bir sırada dizilmiş bir veya birkaç amino-asit zincirinden oluşan büyük moleküller. Bu dizilişi genetik kodlamadaki nükleotidler belirler. Proteinler vücudumuzdaki hücrelerin, dokuların ve organların oluşması, işlevlerini görebilmesi ve bunu uyum içinde yapmaları için gereklidir. Her proteinin kendine özgü bir işlevi vardır. Sözgelimi hormonlar ve enzimler adlarını duyduğumuz protein türlerinden ikisidir.

Protein Fen Bilimleri Terimi Olarak Protein:
1- Canlı hücrelerinin temel yapısını oluşturan, genel olarak sülfür, oksijen ve karbon öğeleri bulunan amino asit bileşiminden oluşmuş karmaşık yapılı doğal madde.

2- Yapısında karbon, hidrojen, oksijen ve azot gibi elementleri bulunduran temel moleküllerdir. Amino asitlerin peptid bağlarıyla birleşmesinden oluşur. Proteinlerin amino asitlerine kadar parçalanması işlemi.

Protein Kimya Terimi Olarak Protein:
Aminoasitlerin zincir hâlinde birbirlerine bağlanmasından oluşan büyük moleküllü organik bileşik.

Protein Mutfak – Yemek Terimi Olarak Protein:
Canlı hücrelerin ana maddesini oluşturan, genellikle sülfür, oksijen ve karbon öğeleri bulunan amino asit birleşiminden oluşmuş karmaşık yapılı doğal madde. İkinci yiyecekler grubunu teşkil eden, yiyeceklerin bileşik ana besin maddesi.

Protein Genetik Terimi Olarak Protein:
Yapısında karbon, hidrojen, oksijen ve azot gibi elementleri bulunduran temel moleküllerdir. Aminoasitlerin peptid bağlarıyla birleşmesinden oluşur. Belli bir sırada dizilmiş bir veya birkaç aminoasit zincirinden oluşan büyük moleküller. Bu dizilişi genetik kodlamadaki nükleotidler belirler. Proteinler vücudumuzdaki hücrelerin, dokuların ve organların oluşması, işlevlerini görebilmesi ve bunu uyum içinde yapmaları için gereklidir. Her proteinin kendine özgü bir işlevi vardır. Sözgelimi hormonlar ve enzimler adlarını duyduğumuz protein türlerinden ikisidir.

Protein Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Protein:
Proteinlerin yapı taşları amino asitlerdir. Amino asitleri organ dokusunu yenilemeye yardımcı olur ve kasları geliştirip, saç, tırnak ve cildi destekler. Amino asitler kan üretimi için de kullanılır ve antikorların hastalıklarla savaşmasına yardım eder. Protein açısından zengin yiyecekler arasında süt, balık, et, ceviz türü kuru yemişler, peynir ve yumurtalar olarak sayılabilir.

Protein Sağlık-Tıp Terimi Olarak Protein:
Canlıda yapı elemanı, hormon, enzim, elektron ya da madde taşıyıcısı, desteklik gibi görevleri yapan, amino asitlerin birleşmesiyle oluşan organik bileşiklerin genel adı.

Protein Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Protein:
1. Hücrelerin yapı taşı. Aminoasit içeren bileşimler. Temel besin maddelerinden biri.

2. Amino asitlerin peptit bağı ile birbirlerine bağlanmaları ile oluşan organik madde.

Türk Dil Kurumu’na göre Protein  kelimesinin anlamı:

BİLİM VE SANAT TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ

Kimya Terimleri Sözlüğü – 1981
protein
İngilizce: protein, Fransızca: protéine, Almanca: protein
Hayvan ve bitki gözelerinde aminoasitlerden yapılan önemli bir besin sınıfı.

Kimya Terimleri Sözlüğü – 2007
protein
İngilizce: protein, Fransızca: protéine, Almanca: protein
Hayvan ve bitki gözelerinde aminoasitlerden yapılan önemli bir besin sınıfı.

Zooloji Terimleri Sözlüğü – 1963
protein
İngilizce: protein, Fransızca: protéin, Almanca: Eiweiss, Diğer: Yun. protos
(Yun. protos = ilk), Albüminli madde; amino asitlerinin birleşmesiyle meydana gelmiş olan ve canlı maddenin temelini yapan karışık yapılı bir organik madde.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu – 1963
protein
Fransızca: protéine, Diğer: Yun. Protos
(botanik, zooloji, kimya)

Biyoloji Terimleri Sözlüğü – 1998
protein
İngilizce: protein, Fransızca: protéine, Almanca: Protein, Eiweiss, Diğer: Yun. proteion: ilk
Canlıda yapı elemanı, hormon, enzim, elektron ya da madde taşıyıcısı, desteklik gibi görevleri yapan, amino asitlerin birbirlerine peptit bağlarıyla bağlanması sonucu oluşan, polipeptit dizilerinin tek başlarına ya da diğer moleküllerle birleşerek ipliksi, tabakalı ya da küresel şekillerde (primer, sekunder, tersiyer, kuaterner yapı) bulunabilen, tüm hücre faaliyetlerine katılan bir biyopolimer grubu.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü – 2007
protein
İngilizce: protein
Doku hücrelerinin esas yapı unsurlarından birini oluşturan, aminoasit birleşmesinden oluşmuş azotlu bileşikler grubuna ait herhangi bir madde.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü –
protein
İngilizce: protein
Amino asitlerin peptit bağlarıyla bağlanmasıyla oluşan, karbon, hidrojen, oksijen, azot ve kükürt içeren, globuler veya fibröz yapıya sahip, bütün canlılar için önemli yapısal ve fonksiyonel işlevleri olan makromoleküller. Genellikle peptit bağıyla bağlanmış 100 den fazla amino asit içeren ve molekül ağırlığı 10 kDa dan fazla olan peptitler için kullanılır.

Hemşirelik Terimleri Sözlüğü – 2015
protein
İngilizce: protein
Doku hücrelerinin esas yapı ögelerinden birini oluşturan, vücudun gelişimi, vücut yapısının ve işlevlerinin devamı için gerekli olan, aminoasitlerin birleşmesinden oluşan azotlu bileşikler grubuna ait bir madde.

İlaç ve Eczacılık Terimleri Sözlüğü – 2014
protein
İngilizce: protein
Bitkisel ve hayvansal organizmaların temel yapısını oluşturan, çok sayıda amino asit molekülünün peptit bağları ile bağlanmasıyla oluşan büyük moleküllü yapı.

Zıt Anlamlı Kelimeler İçin Tıklayınız

Terimler Sözlüğü İçin Tıklayınız

Nasıl Yazılır Kelimeleri İçin Tıklayınız

Atasözleri ve Anlamları İçin Tıklayınız

Deyimlerin Anlamı ve Cümle İçinde Kullanımları İçin Tıklayınız

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 53 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları