Yumuşakçalar Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi
Yumuşakçalar Nedir? Yumuşakçalar Hakkında Kısaca Bilgi (TDK), Yumuşakçalar nedir, Yumuşakçalar nasıl yazılır tdk, Yumuşakçalar anlamı tdk, Yumuşakçalar Hakkında Kısaca Bilgi,Terimleri Sözlüğü
Sizlere bu yazımızda –Yumuşakçalar – kelimesi hakkında bilgi vereceğiz.
Yumuşakçalar kelimesinin anlamı:
Yumuşakçalar Biyoloji Terimi Olarak Yumuşakçalar:
Vücutları genellikle yumuşak ancak sert kalkerli bir kabukla örtülü, vücudun arka
kısmında yüzmeye, sürünmeye vb. işlere yarayan kaslı bir ayak organı olan, iyi
gelişmiş bir kalple damar sistemleri bulunan ve özel solunum organlarına sahip,
çoğu üyesi denizde yaşayan omurgasız canlılardır.
Vücut büyüklüğü 1 milimetre olan küçük bir salyangozdan, boyu 16 metreye ve vücut ağırlığı 2 tona ulaşabilen dev mürekkep balığına kadar değişen türleri vardır.
Yumuşakçalar tuzlu ve tatlı su ile karada yaşar. Yumuşakçalar eşeyli olarak çoğalır. Yumuşakçaların pek çok çeşidi insanlar tarafından besin maddesi olarak tüketilir. İstiridyelerden elde edilen inci ile sedef, takı ve süs eşyası yapımında kullanılmaktadır.
Türk Dil Kurumu’na göre Yumuşakçalar kelimesinin anlamı:
BİLİM VE SANAT TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ
Asalakbilim Terimleri Sözlüğü – 1970
yumuşakçalar
Türkçe: nâime, İngilizce: molluscs, Fransızca: mollusques, Almanca: Weichtiere, Latin: Mollusca
Suda ya da sulak yerlerde yaşayan yumuşak vücutlu, omurgasız hayvanlar kökü. (Özellikle karındanbacaklılar sınıfı çeşitli solucanlara arakonakçı olarak konumuzu ilgilendirmektedir.)
Zooloji Terimleri Sözlüğü – 1963
yumuşakçalar
İngilizce: mollusks, Fransızca: moullusque, Almanca: Weichtiere, Latin: molluscus
(Mollusca), (Lat. molluscus = yumuşakça) : Çokgözeli hayvanlardan birincil-ağızlılar (Protostomia) filumunun bir dalı. Ekstremite ve bölütleri olmayan yumuşak bir vücutları vardır ve çoğunluk kabuk denen sert bir kalkerli örtü ile örtülüdürler. Kabuk, vücudu saran ve katlanmış bir biçimde bulunan ve manto denilen bir zardan salınır. Vücudun ard kısmı ayak denilen kaslı bir organ meydana getirir. Ayak yüzmeye, sürünmeye, v.b. uygun değişiklikler gösterir. İyi gelişmiş bir yürek ve damar sistemleri vardır. Özel solunum organlarına sahiptirler. Genel olarak ayrı eşeylidirler. Gelişmelerinde çok kere trohofor larvası görülür. Çoğu denizlerde yaşarlar. Tatlı su ve karada yaşayanları da vardır. İlkel-yumuşakcalar (Amphineura), karından-ayaklılar (Gastropoda), yassı solungaçlılar (Lamellibranchiata), kafadan-ayaklılar (Cephalopoda) sınıflarını içine alır.
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu – 1963
yumuşakçalar
Türkçe: nâime, Fransızca: mollusques
(zooloji)
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu – 1963
yumuşakçalar
Türkçe: nâime, Fransızca: mollusques, Latin: molluscus
(zooloji)
Biyoloji Terimleri Sözlüğü – 1998
yumuşakçalar
Türkçe: na’îmeler, İngilizce: mollusks, Fransızca: moullusques, Almanca: Weichtiere, Latin: Mollusca, molluscus: yumuşakça
Çok hücrelilerin (Metazoa), birincil ağızlılar (Protostomia) filumunun, ekstremite ve bölütleri olmayan, yumuşak vücutlu, iç organları örten manto denilen bir zardan salgılanan kabuk denen sert bir kalkerli örtü ile örtülü, vücudun art kısmında ayak denilen yüzmeye, sürünmeye vb. uygun değişiklikler gösteren kaslı bir organı bulunan, iyi gelişmiş bir yürek ve damar sistemleri, özel solunum organlarına sahip olan, genellikle ayrı eşeyli, gelişmelerinde çok kere trokofor larvası görülen, çoğu denizlerde, bir kısmı tatlı su ve karada yaşayan, ilkel yumuşakçalar (Amphineura), karından ayaklılar (Gastropoda), yassı solungaçlılar (Lamellibranchiata), kafadan ayaklılar (Cephalopoda) sınıflarını içine alan bir dal.
Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü – 2007
yumuşakçalar
Latin: Mollusca
Yumuşak vücutlu, iç organları örten manto adı verilen bir zardan salgılanan sert kalkerli bir kabukla örtülü, vücudun arka kısmında yüzmeye, sürünmeye vb. işlere yarayan kaslı bir ayak organı olan, iyi gelişmiş bir kalple damar sistemleri ve özel solunum organlarına sahip bir şube.
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü –
yumuşakçalar
İngilizce: mollusks
Çok hücrelilerin (Metazoa), birincil ağızlılar (Protostomia) filumunun, ekstremite ve bölütleri olmayan, yumuşak vücutlu, iç organları örten manto denilen bir zardan salgılanan kabuk denilen sert bir kalkerli örtüyle örtülü, vücudun arka kısmında ayak denilen yüzmeye, sürünmeye vb. uygun değişiklikler gösteren kaslı bir organı bulunan, iyi gelişmiş bir yürek ve damar sistemleri, özel solunum organlarına sahip olan, genellikle ayrı eşeyli, gelişmelerinde genellikle trokofor larvası görülen, çoğu denizlerde, bir kısmı tatlı su ve karada yaşayan, ilkel yumuşakçalar (Amphineura), karından ayaklılar (Gastropoda), yassı solungaçlılar (Lamellibranchiata), kafadan ayaklılar (Cephalopoda) sınıflarını içine alan bir dal.
Zıt Anlamlı Kelimeler İçin Tıklayınız
Terimler Sözlüğü İçin Tıklayınız
Nasıl Yazılır Kelimeleri İçin Tıklayınız
Atasözleri ve Anlamları İçin Tıklayınız
Deyimlerin Anlamı ve Cümle İçinde Kullanımları İçin Tıklayınız