Toplum ve Kültür Konu Anlatımı
Sosyoloji ayt konu anlatımı, Sosyoloji tyt konu anlatımı , Sosyoloji yks konu anlatımı… Merhaba arkadaşlar sizlere bu yazımızda Toplum ve Kültür Konu Anlatımı hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz.
Toplum ve Kültür
- Kültürün Anlamı
- Kültürün Öğeleri
- Kültürün Toplumdaki Yeri ve Önemi
- Kültürle İlgili Temel Kavramlar
- Kültürel Tutumlar
Kültürün Anlamı
Kültür: Bir toplumun kendine özgü yaşama tarzına kültür denir. Yaşama tarzı içindeki davranış, düşünüş tarzı, alışkanlıklar, ahlâk, inanç, sanat, bilgi, hukuk, töre vs. o toplumun kültür bütünlüğünü oluşturur. Kültür, bir toplumun ortaklaşa meydana getirdiği, benimsediği, kuşaktan kuşağa aktardığı maddi ve manevi öğelerin (unsurların) tümüdür.
Kültürün Öğeleri
Maddi kültür: İnsanların yaptığı ve maddi varlığı olan her şeydir. Kitaplar, otomobiller, yollar, sanat ürünleri (cami, köprü vb) gibi somut, elle tutulur nesneler kültürün maddi öğeleridir.
Manevi kültür: İnsan ürünü olup ancak maddi bir varlığı olmayan unsurlardır. Örf, adet, gelenek,
görenek, eğitim, din, ahlak gibi unsurlar kültürün manevi öğeleridir.
Kültürün üç boyutu vardır:
1. Bilişsel boyutunu (kognitif) değerler, değer yargıları, inançlar, anlamlar, referans noktaları,
2. Davranışsal boyutunu (normatif) yazılı ve yazısız bütün kurallar, tutum ve davranışlar,
3. Maddi boyutunu ise her türlü araç-gereç, coğrafi şartlar, doğal kaynaklar oluşturur.
Kültürün Toplumdaki Yeri ve Önemi
Bir millete özgü maddi ve manevi değerlerin ahenkli bütünü olan kültür; öğrenilir, tarihîdir, süreklidir, değişkendir ve toplumsaldır. Kültür toplumları birbirinden ayıran en önemli ölçüttür. Kökleşmiş kültür içerikleriyle bireylere kişilik, bilgi ve beceri kazandırır, toplumsal bütünleşmeyi güçlendirir. İnsan, bir toplumun davranış, düşünüş
ve duyuş biçimlerini o kültüre katılarak yani toplumsallaşarak kazanır. Kültürün kazanılması genellikle üç şekilde gerçekleşmektedir. Bunlar, kültürün genel öğelerine katılma, kültürün özel öğelerine katılma, seçenekler aracılığıyla kültüre katılmadır.
Bir toplumun maddi ve manevi olan tüm ortak değerleri dil aracılığıyla gelecek kuşaklara aktarılır. Milletler ancak dilleri ve kültürleri sayesinde varlıklarını koruyabilirler. Kültürün en önemli taşıyıcı unsurlarından biri olan sanatsal etkinlikler aracılığıyla da kültürün estetik yönü kazanılır. İnsanların çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için ortaya çıkmış olan kurumlar kültürün birer parçasıdır. Maddi kültür unsurlarındaki değişmeler kurumların (aile, eğitim, siyaset gibi) fonksiyonlarında değişmelere yol açmaktadır. Manevi kültürün değişmesiyle toplumdaki bireylerin tutumları, duyguları, düşünceleri ve davranışları farklılaşmakta ve bu farklılaşmalar da toplumsal değişmeye yol açmaktadır.
Kültürle İlgili Temel Kavramlar
Farklı kültürlerin etkileşimden doğan kültürel süreçler vardır. Bunlardan popüler kültür, moda, televizyon dizileri, spor, magazin ve sosyal medya vb. araçlarla yeni alışkanlıklar, davranış biçimleri, düşünme kalıplarını ifade eder. Dünyada ya da bir toplumda alternatif kültürler içinde en yaygın, en çok benimsenen kültür baskın kültürdür. Bir kültürden başka bir kültüre giden bireylerin yeni kültüre uyum yapmakta karşılaştıkları güçlükler, sıkıntı ve bunalımlar, gösterdikleri tepkiler kültür şokudur. Farklı kültürlerin karşılaşmaları ve etkileşimi sonunda yeni bir birleşimin oluşması süreci kültürlenme, bu etkileşim sonunda her ikisinin de değişmesi durumu kültürleşme olarak adlandırılır.
Kültürel yozlaşma, yabancı kültürlerin olumsuz etkisi ve toplumun kendi öz değerlerine yeterince sahip çıkmaması sonucu meydana gelen kültürel bozulmadır. Bir ülkenin kendi kültürel değerlerini bir başka ülkeye benimsetmesi kültür emperyalizmi, bir toplumun kültürünü bir başka toplumun kültürünün bütünlüğünü bozacak biçimde etkilemesi ise kültürel yozlaşmadır. Kültür merkezciliği, kişinin kendi kültürünü merkeze alarak başka kültürleri kendi kültürünün değer sisteminden değerlendirmesi ve yargılamasıdır. Kültür merkezciliğinin karşıtı olan kültürel görelilik ise bir kültürün maddi ve manevi unsurlarının farklı toplumlar için değişik anlamlar ifade etmesidir.
Kültürel Tutumlar
Kültür merkezciliği ve yabancı kültür hayranlığı şeklinde ortaya çıkan iki kültürel tutumun aşırısı zararlıdır. Bu nedenle bir toplumu tanımlamaktan çok tanımaya çalışmak, farklılıklara saygı duymak, farklı kültürler arasında, ileri, yüksek ya da ilkel kültür şeklinde karşılaştırma yapmamak, hoşgörüye dayalı bir tutum içinde olmak
gerekir. Kültür ve farklılığın insanlığı güzelleştiren bir değer olduğu ve bunun mutlaka korunması gerektiği bilinci bireylere kazandırılmalıdır.
Kültürler arası etkileşim kaçınılmaz bir olgudur. Bu etkileşimler sonucunda da az ya da çok tüm milletler bu yapıya katkı sağlayarak ortak bir medeniyet ortaya çıkarmışlardır. Tarih boyunca pek çok medeniyet gibi, İslam medeniyeti de yetiştirdiği müstesna şahsiyetlerle, bilim ve teknolojinin gelişimine katkıda bulunmuştur. Türkler de İslam medeniyet dairesi içine girdikten sonra dünya çapında önemli bilim adamları yetiştirmiş, bilim ve teknolojiye önemli katkılarda bulunmuşlardır.