8. Sınıf Mevsimlerin Oluşumu Konu Anlatımı

Karatay

Bu yazımızda sizlere LGS Fen Bilimleri konusu olan aynı zamanda  8. sınıf konuları arasında yer alan  Mevsimlerin Oluşumu hakkında bilgilendireceğiz.

Mevsimlerin Oluşumu

Dünya’nın Şekli ve Hareketleri

-Dünya’nın kendi ekseni etrafında batıdan doğuya (saat yönü tersi) dönmesi sonucu gece-gündüz meydana gelir.
-Gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının meydana gelmesi Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesinden kaynaklanır.
-Dünya kendi ekseni etrafında dönme hareketi yaparken, güneş etrafında dolanma hareketi yapar.
-Dünya’nın geoid şeklindedir. Kürenin kutuplardan basık, ekvatordan şişkin biçimidir.
-Dünya’nın Güneş etrafında dolandığı yörüngesi elips şeklindedir.
-Kuzey ve güney yarım kürede dünyanın güneş ışığını dik alabileceği en uzak noktalara dönence denir. Kuzey yarım kürede yengeç, güney yarım kürede oğlak dönencesi bulunur.

Mevsimlerin Oluşumu

Günlük ve mevsimsel sıcaklık değişimlerinin sebebi, Dünya’nın günlük hareketi ve Güneş etrafında eksen eğikliğiyle dolanmasıdır.

Kuzey ve Güney kutup noktalarının Dünya’nın merkezinden geçerek birleştiren hayali çizgiye Dünya’nın dönme ekseni denir. Dünya’nın Güneş’in etrafında dolanırken bulunduğu elips yörüngesinden geçen düzleme Ekliptik (yörünge) düzlemi, Ekvator’dan geçen düzleme ise Ekvator düzlemi denir.

Ekvator düzlemi ile ekliptik düzlemi arasında 230 27ı (23 derece 27 dakika) lık bir açı vardır. Buna Dünya’nın eksen eğikliği denir.

Dünya’nın güneşin etrafında dönmesi hem mevsimlerin hem de ekinoksların oluşmasına neden olur. Diğer adı ”Güntün Eşitliği” olan ekinoks, yılda iki kez gerçekleşir.

21 Mart Ekinoksu -İlkbahar Ekinoksu

– Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer.
– Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.
-Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

23 Eylül Ekinoksu – Sonbahar Ekinoksu

-Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer.
– Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar.
-Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

LGS Fen Bilimleri için Tıklayınız

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. LGS ÖĞRENCİSİ dedi ki:

    2024 LGSdönemi niye bana denk geldi keşke test yapsalar.

  2. Sümeyye dedi ki:

    Bana dua edin lütfen 2024 LGS öğrencilerinden biri de benim

  3. Celal dedi ki:

    Kolaydi

  4. yılmaz efe koçan dedi ki:

    güzel

BİR YORUM YAZIN

Soru: 72 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları