6. Sınıf Yoğunluk Konu Anlatımı

Karatay

6. sınıf Fen Bilgisi dersinde, yoğunluğun ne olduğunu, nasıl hesaplandığını ve hangi birimlerle ölçüldüğünü detaylı bir şekilde öğreneceğiz. Yoğunluğun formülü olan “yoğunluk = kütle / hacim” ile tanışacak; farklı maddelerin yoğunluklarını karşılaştıracak ve yoğunluğun günlük yaşamda ne gibi öneme sahip olduğunu keşfedeceğiz.

Yoğunluk

Evrendeki tüm maddelerin belirli bir kütlesi ve hacmi vardır. Bu nedenle kütle ve hacim maddeler için ortak özelliktir. Kütle, değişmeyen madde miktarıdır. Kütle, “m” harfi ile gösterilir ve birimi; gram(g) ve kilogram(kg)’dır. Hacim, maddenin boşlukta kapladığı alan olarak tanımlanabilir. Hacim “V” harfi ile gösterilir ve birimi “cm3”tür. Kütle eşit kollu terazi ile, hacim dereceli silindir ile ölçülür.

Bir maddenin kütlesinin hacmine oranı o maddenin yoğunluğunu verir. Bir maddenin “birim hacminin (1 cm3) kütlesine” maddenin yoğunluğu denir. Yoğunluk maddeler için ayırt edici özelliktir. Yoğunluk “d” harfi ile gösterilir. Kütle gram(g), hacim cm3 olarak alındığında yoğunluk birimi g/cm3 olur.

Bir maddenin yoğunluğunu bulmak için;


formülü kullanılır.

 

– Cismin kütlesi eşit kollu terazide ilk olarak ölçülür.
– Silindir ile beraber cismin hacmi bulunur.
– Dereceli bir silindir içerisinde sıvı eklenir. Daha sonra bu sıvı içerisine eklenir. Sıvının ilk seviyesi ile son seviyesi arasındaki fark hacmi verir.

Bunları gerçekleştirmek suretiyle cismin kütlesi ve hacmi bulunur. Daha sonra yukarıda verilen formül ile beraber kütle ve hacim hesaplaması gerçekleştirilir. Burada formül üzerinden bağlantı kuracak olursak yoğunluk sabit kaldıkça bir cismin kütlesi artarsa hacmi de artar. O zaman kütlesi azalırsa hacmi de azalır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 40 + 6 kaçtır?


Basari Sıralamaları