6. Sınıf Sesin Yansıması Konu Anlatımı

Karatay

Hiç boş bir odada konuştuğunuzda sesinizin yankı yaptığını fark ettiniz mi? Ya da bir dağın zirvesinde bağırdığınızda sesinizin size geri dönmesine şaşırdınız mı? İşte bu olayların arkasında sesin yansıması denilen bir fiziksel olgu vardır. Ses dalgaları, bir yüzeye çarptığında yön değiştirerek geri döner ve bu olaya yansıma denir. Günlük hayatta yankı, sesin yansımasının en bilinen örneklerinden biridir. Peki, ses her yüzeyden aynı şekilde mi yansır? Yankı neden her zaman duyulmaz? Bu soruların cevabını öğrenmek için, sesin yansımasının nasıl gerçekleştiğine ve yaşamımızdaki etkilerine birlikte göz atalım!

Sesin Yansıması

Titreşerek ses veren her madde ya da cisim bir ses kaynağıdır. Sesimiz, soluk verme sırasında akciğerden çıkan havanın gırtlağımızda bulunan ses tellerini titreştirmesiyle oluşur. Ses kaynağından çıkarak her yere dağılan ses dalgalarının bir engele çarparak geri dönmesi sesin yansıması olarak adlandırılır.

– Ses dalgaları, sert bir engele çarptığında yön değiştirerek yansımaya uğrar. Bu olay, karşı duvara doğru attığınız topun tekrar size doğru gelmesi gibidir.

– Evinizin boş bir odasında sesinizi daha şiddetli duyarsınız. Bunun nedeni boş odanın duvarlarından
yansıyarak gelen sesin daha fazla olmasıdır.

– Ses dalgaları, sert ve pürüzsüz yüzeylerde daha çok yansımaya uğrar. Evinizin banyo, tuvalet gibi
bölümlerinin duvarları fayansla kaplı olduğu için sesi daha şiddetli duyarsınız. Bu bölümlerde eşyaların az
olması yansıyarak gelen ses miktarının fazla olmasına neden olur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 20 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları