6. Sınıf İletken ve Yalıtkan Maddeler Konu Anlatımı

Karatay

İletken maddeler,  Yalıtkan maddeler,  İletken ve yalıtkan maddelerin, kullanım alanları Maddelerin elektriksel iletkenlik ve yalıtkanlık özelliklerinin hangi amaçlar için kullanılır?, İletken ve Yalıtkan Maddeler Konu Anlatımı

İletken ve Yalıtkan Maddeler 

Cam, plastik, tahta gibi elektriği iletmeyen bu maddeler, yalıtkan maddeler olarak adlandırılır. Deneyinizde kullandığınız metal çay kaşığı devredeyken ampul ışık vermiş olmalı. Bunun nedeni metal kaşığın elektrik enerjisini iletmesidir.

Katı Yalıtkan Maddeler
Pamuk
Seramik
Tahta
Elyaf
Strafor
Cam
Cam yünü
Plastik
Taş yünü
Kağıt

Sıvı Yalıtkan Maddeler
Şekerli şu
Kolonya
Saf su
Zeytinyağı
Alkollü su

Gaz Yalıtkan Maddeler
Hava
Sis

Bakır, altın, gümüş gibi maddeler de metal çay kaşığı gibi elektrik enerjisini iletir. Bu tür maddeler, iletken maddeler olarak adlandırılır.

Katı iletken Maddeler

Demir vida
Alüminyum folyo
Altın bilezik
Islak tahta
Toprak
Bakır tel
Metal kaşık
Kurşun kalem ucu
Madeni para
Not: Tüm metaller elektriği iletirler.

Kalem ucu olarak bilinen madde kömürden elde edilir. İletkendir.

Sıvı iletken Maddeler

Tuzlu su
Limonlu Su
Sirkeli su
Sirke
Turşu suyu
Musluk suyu
İçme suyu

Gaz iletken Maddeler

Gaz maddeler elektriği iletmemelerine rağmen şimşek çakması ve yıldırım düşmesi sonucu geçici olarak iletken hale gelebilirler.

Elektrik enerjisi iletiminde kullanılan kablolar, iletken ve yalıtkan maddelerden yapılmıştır. iç kısmında bakır veya alüminyum teller kullanılır. Canlıları elektrik çarpmaması için kablonun etrafı plastikle yani yalıtkan bir maddeyle kaplanır.

Elektrik iletkenliğine göre maddeler günlük yaşantımızda pek çok alanda yer almaktadırlar. Örneğin; telefon şarj kablolarının iç kısımları iletken olan metal malzemelerden, dış kısmı ise yalıtkan olan plastik malzemelerden yapılmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 80 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları