5. Sınıf Kuvvetin Ölçülmesi Konu Anlatımı
Bu yazıda doğada var olan çeşitli kuvvetleri tanıyarak kuvvetin büyüklüğünün dinamometre ile nasıl ölçüldüğünü keşfetmeniz ve kuvvetin büyüklüğünün ölçülmesi, kuvvet birimi gibi konuları sizler için ele aldık. 5. Sınıf Kuvvetin Ölçülmesi Konu Anlatımı, Kuvvetin Ölçülmesi Konu Anlatımı, 5. Sınıf Fen Bilimleri
Kuvvetin Ölçülmesi
Duran bir cismi harekete geçiren, hareket hâlindeki bir cismi durdurabilen ve cisimlerin hızını, yönünü ve şeklini değiştirebilen etkiye kuvvet denir. Kuvvetin itme ve çekme etkisinden başka, yön ve şekil değiştirme etkisi de vardır.
Kuvvet ölçümü dinamometre adı verilen aletlerle yapılır. Dinamometre, yapısında bulunan yayın esneklik özelliğine göre ölçeklendirilmiş bir ölçüm aracıdır.
Kuvvet birimi, bilim dünyasına yaptığı katkılardan dolayı Isaac Newton’ın (Ayzek Nivtın) anısına Newton (N) olarak kabul edilmiştir. Deniz seviyesindeki 1kg’lık cisme Dünya’nın uyguladığı çekim kuvveti, yaklaşık 10 N’dır.
Dinamometreler, halk arasında kuvvetölçer adıyla bilinir. Dinamometre ile ölçülen kuvvet değerinin birimi Newton (Nivtın) olarak ifade edilir.
Her dinamometre ile her kuvvet ölçülemez. Doğru bir ölçüm yapabilmek için ölçülecek kuvvetin, dinamometrenin ölçebileceği en yüksek değerden küçük olması gerekir. Günlük hayatta kullandığımız
kantarlar bir dinamometredir ancak ölçüm değerleri kilograma çevrilerek kullanılır.