5. Sınıf Elektrik Devre Elemanları Konu Anlatımı
Bu yazıda farklı elektrik devrelerindeki pil ve lamba sayısını değiştirerek bu değişimin devre üzerindeki etkilerini keşfetmeniz, devre elemanlarını sembollerle göstererek devre şeması çizmeniz, devre şemalarının ortak bilimsel dil açısından önemini kavramanız, çizdiğiniz devreleri kurmanız ve çalıştırmanız amaçlanmaktadır. 5. Sınıf Elektrik Devre Elemanları Konu Anlatımı, Elektrik Devre Elemanları Konu Anlatımı, 5. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı
Elektrik Devre Elemanları
- Devre Elemanlarının Sembollerle Gösterimi ve Devre Şemaları
- Basit Bir Elektrik Devresinde Lamba Parlaklığını Etkileyen Değişkenler
Devre Elemanlarının Sembollerle Gösterimi ve Devre Şemaları
Bilim insanları elektrik devrelerinin gösteriminde karşılaşılan bu zorluğu aşmak için bütün ulusların kabul ettiği ortak bilimsel bir dil geliştirmişlerdir. Buna göre, her bir devre elemanı, kolay şekilde çizilebilen bir sembolle gösterilmiştir.
Elektrik devresi şemasına bakarak elektrik devresini kurabileceğimiz gibi, devreye bakarak şemayı da çizebiliriz.
Elektrik devrelerinde anahtar, devreyi açıp kapamaktadır. Günlük yaşamımızda televizyon, bilgisayar, saç kurutma makinesi gibi elektrikle çalışan araçlarda, çok çeşitli yapıda anahtarlar kullanılmaktadır.
Basit Bir Elektrik Devresinde Lamba Parlaklığını Etkileyen Değişkenler
Elektrik devrelerinde ampul, elektrik enerjisinin harcandığı devre elemanıdır. Ampul sayısı arttıkça ampul parlaklığı azalmaktadır. Aynı enerji ile iki ampulü yaktığımızda, bir ampul yanarkenki parlaklığı elde edemeyiz. Ampul sayısı arttıkça ampul parlaklığı azalır.
Bilimsel bir bilgiyi test ederken yapılan değişikliklerden etkilenen değişken bağımlı değişkendir. Sayısı ve miktarı isteğimize göre artırılıp azaltılan değişken ise bağımsız değişkendir. Deneyde bağımsız değişken artırılıp azaltılırken diğer değişkenlerin sabit tutulması gerekir. Sabit tutulan değişken ise kontrol edilen değişken olarak adlandırılır.
Yapılan etkinlikler sonucunda görüldüğü gibi bir elektrik devresinde ampul parlaklığı, devreye bağlanan pil sayısı ile doğru orantılıdır. Aynı şekilde, ampul parlaklığı, devreye bağlanan ampul sayısı ile ters orantılı bir şekilde değişmektedir.
GÜZEEEL SEVDİM VALLA BEN HATTA SINAV İÇİN BUNLARI ÇİZDİM BİLEEE
HARBİDEN ÇOOOOOOOOOOOOOOOOK GÜZEL OLDU