3. Sınıf Ben ve Çevrem Konu Anlatımı
3. Sınıf Ben ve Çevrem Konu Anlatımı, Bu yazıda çevremizdeki örnekleri kullanarak varlıkları canlı ve cansız olarak sınıflandıracağız, bir bitkinin yaşam döngüsünü gözlemleyip sunacağız, yaşadığımız çevreyi daha yakından tanıyacağız, yaşadığımız çevrenin temizliğinde aktif görev alacağız, doğal ve yapay çevre arasındaki farkları açıklayacağız, yapay bir çevre tasarlayacağız, doğal çevrenin canlılar için öneminin farkına varacağız, doğal çevreyi korumak için araştırma yaparak çözümler önereceğiz. 3. Sınıf Ben ve Çevrem Konu Anlatımı, Ben ve Çevrem Konu Anlatımı, 3. Sınıf Fen Dilimleri
Ben ve Çevrem
Yakın Çevremizi Tanıyalım
Çevre, insanların diğer canlı ve cansız varlıklarla yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdüğü ortamdır.
Evimiz beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlarımızı karşıladığımız yerdir. Gün boyunca zamanımızı geçirdiğimiz ortamlardan biri de okulumuzdur.
Evimiz, okulumuz, mahallemiz, parkımız yakın çevremizi oluşturur. Yakın çevremizi canlı cansız pek çok varlıkla paylaşırız. Çevre ile ilgili her konu hepimizi yakından ilgilendirir. Çevremiz ile ilgili sorunlara karşı duyarlı olmalıyız.
Geri Dönüşüm
Çöplerin yeni ürünlere dönüşümü atık miktarını azaltır. Geri dönüşüm aynı zamanda enerji ve para tasarrufu anlamına gelir. Geri dönüşüm, dünya kaynaklarının tutumlu kullanılmasını sağlar.
Alüminyum, cam, kâğıt ve plastik gibi birçok madde geri dönüşebilir maddelerdir.
Doğal Çevre
Doğallığını koruyan, insanlar tarafından bozulmamış ve değiştirilmemiş alanlara doğal çevre denir. Dağ, orman, deniz gibi varlıklar doğal çevrenin parçalarıdır. Ülkemizde koruma altına alınmış pek çok doğal anıt ve millî park vardır.
Doğal anıtlar, doğa olaylarının etkisiyle çok uzun süreçte oluşmuş, doğa tarihi hakkında bilgi veren muhteşem oluşumlardır. Tüm insanların ilgisini çekmektedir. Acıgöl Krateri, Pamukkale Travertenleri, Nevşehir Peri Bacaları, Cennet – Cehennem Mağaraları gibi ülkemizde birçok doğal anıt vardır.
Millî parklar, dinlenme, oynama, eğlenme ihtiyacımızı karşılayan, bilimsel ve estetik bakımdan ender bulunan, tabii ve kültürel alanlardır. Doğaya olan özlemimizi giderebilmek için gittiğimiz yerlerden biri de millî parklardır. Burada pek çok bitki ve hayvanı bir arada görmek mümkündür. Ülkemiz; Göreme,
Saklıkent, Yedigöller, Küre Dağları, Kaz Dağları gibi pek çok millî parka sahiptir.
Yapay Çevre
İnsanlar yaşadıkları doğal çevreyi ihtiyaçları doğrultusunda değiştirmiştir.
– Bitki yetiştirmek için tarlalar
– Ulaşımlarını kolaylaştırmak için yollar, tüneller
– Barınmak için evler
– Tedavi için hastaneler
– Eğitim için okullar
– Oyun oynamak için parklar ve daha pek çok şey yapmıştır.
İnsanların değiştirdikleri çevreye yapay çevre denir.
Çevremizi Koruyalım
İnsanlar ihtiyaçlarını karşılamak için üretim ve tüketim faaliyetleri yaparlar.
– Arabalar, fabrikalar ve çöpler havaya çeşitli gazlar yayar. Bu gazları solumak canlıların sağlığını
olumsuz etkiler.
– Lağım suları, çöpler ve diğer atıklar; nehirlere, göllere ve okyanuslara ulaşırsa orada yaşayan canlılara
zarar verir.
Hava ve su kirliliği toprağın da kirlenmesine sebep olur.
Çevrede bulunan her şey denge içinde olmalıdır. Bu denge bozulduğunda ortaya çevre sorunları çıkar. Çevre sorunlarının başında kirlilik gelir. Çevreyi insanlar kirletir. Çevre kirliliğini de insanlar çözmelidir. Ülkemizde, bu konuda çalışmalar yapan çevreci kuruluşlar vardır.