5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 12-13 Cevapları

Karatay

Sizler için hazırladığımız 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 1. Ünite Sayfa 12-13 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Sayfa 12-13  Ders Kitabı Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Sayfa 12 Ders Kitabı Cevapları

ÖĞRENDİKLERİMİ UYGULUYORUM

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metnin altındaki soruyu cevaplayınız.

Burunları sızlatan, dayanılması her geçen gün biraz daha zorlaşan çöp kokusu gittikçe şiddetini arttırıyordu. Her bir binanın önünde, küçük bir tepeyi andıran çöp birikintileri, mahalleye gözdağı veriyordu…

Öyle ki hemen hemen her evden belediyeye şikâyet telefonları yağmış ancak bir türlü istenilen cevap alınamamıştı.

Zehra da belediyeye şikâyet telefonu açan bu ailelerden birinin kızıydı. Derslerinde başarılı, sosyal yönü çok güçlü olan Zehra aynı zamanda da çevresinde yaşanan olaylara karşı son derece duyarlı bir çocuktu. Mahallede yaşanan çöp sıkıntısını da yakından takip ediyor, gelişmeleri ilgiyle izliyordu. Zehra tüm aile fertlerinin ve misafirliğe gelen komşularının veryansınlarını da pürdikkat dinliyordu. Zehra çekingen bir o kadar da kendinden emin hâliyle söze başladı:

“Ben ne yapmamız gerektiğini biliyorum. Belediyeye dilekçe yazmamız lazım. Sosyal Bilgiler dersinde öğrenmiştik. Bir sorun yaşadığımızda hakkımızı dilekçe ile aramalıyız. Özellikle resmî kurumlara tüm dilek ve şikâyetler dilekçe aracılığıyla iletilir. Sözlü başvurular bir anlam ifade etmez. Derdimizi yazıyla anlatmalıyız”.

Ardından komşuları Hamdi Bey söze karıştı:

“Kim bizim dilekçemizi ciddiye alsın?”

Ancak Zehra pes edeceğe benzemiyordu. Cesaretini toplayarak tekrar söze başladı. “Hayır, yanlış düşünüyorsunuz. Dilekçeyle başvurulan kurumun, otuz gün içinde dilekçe sahiplerine olumlu ya da olumsuz bir cevap vermesi gerekiyor. Aksi takdirde bu sefer de dilekçemize cevap verilmediğine dair bu kurumu gerekli mercilere şikâyet etme hakkımız doğuyor. Ancak bir şeye dikkat etmemiz gerek. O da hepimiz ayrı ayrı dilekçe yazmalıyız. Hep beraber yani topluca tek bir dilekçe yazarsak dilekçemiz kabul olmaz. Kısacası herkes şikâyetini ayrı ayrı dilekçelerle dile getirmeli”. Bu açıklamalar üzerine odada bulunanlar “doğru aslında” diyerek Zehra’yı onayladılar. Ardından hepsi dilekçesini belediyeye ulaştırdı.

5.Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Sayfa 13 Ders Kitabı Cevapları

Aradan iki gün geçmişti ki dilekçeyle belediyeye başvuran ailelere birer resmî evrak geldi. Bu evrakta çeşitli sebeplerle çöplerin toplanamadığı, bu ihmalden ötürü özür dilendiği ve sorunun en kısa zamanda halledileceği yazıyordu. Bu gelişmeden sonra herkes rahat bir nefes almış, yüzlerde memnuniyet belirmişti.

Çok geçmeden özlenen çöp arabalarının sesi duyulmuş ve mahallede hummalı bir çalışma başlamıştı. Herkes evinin penceresine, balkonuna koşup sevinçle mahallelerinin tekrar eski temiz görüntüsüne kavuşmasını seyrediyordu. Zehra ise okul sıralarında öğrenilen bilgilerin hiç de gereksiz olmadığını, aksine hayatın akışı içinde bir yerlerde imdadımıza yetiştiğini aklından geçiriyordu.

Sosyal Bilgiler dersinde öğrendiği bilgilerin vatandaş olarak Zehra’ya ne tür katkıları olmuştur? Yazınız.

Zehra Sosyal Bilgiler dersi ile hak aramayı dilekçe yazmayı ve dilekçelerin ne işe yaradığını öğrenmiş ve sosyal hayata katkısı olmuştur.

Sosyal Bilgiler dersinde yaşamımıza yön veren bazı değer ve beceriler kazanırız. Doğru karar vermek, sorunları çözerken kendimizi karşımızdaki kişilerin yerine koymak bunlardan bazılarıdır. Hem tarihimizi hem de ülkemizle birlikte dünyadaki kültürleri tanıma fırsatı da buluruz. Hem ülkemizde hem de farklı ülkelerde yaşamış önemli insanların yaptıklarından haberdar oluruz. Kültürümüzün, tarihimizin öğrenilmesi ulusal bilincimizi geliştirir.
Kültürel mirası koruma konusunda da duyarlı olmamızı sağlar
Yaşadığımız çevreyi, ülkemizi ve dünyayı daha iyi tanırız. Benzer ve farklı özelliklerimizin farkında oluruz. Çevremize karşı duyarlı oluruz. Ülkemiz ve dünyayı ilgilendiren konularda fikirler üretebilir ve daha duyarlı oluruz. Ayrıca demokratik yaşam tarzını, hak ve sorumluluklarımızı bilmemiz iyi bir vatandaş olmamızı sağlar. İnsana saygılı olmanın toplumsal ilişkilerdeki önemini fark ederiz. İnsan hakları, ulusal egemenlik ve demokrasi gibi kavramlarla tanışırız. Yaşamımızı demokratik kurallar çerçevesinde düzenlemeyi öğreniriz. Çevremizdeki tarihî eserlerin ve doğal varlıkların farkına varırız. Bunları koruma ve yaşatma konusunda bilinçli bireyler oluruz.

Sıra Sizde

Sosyal Bilgiler dersinde öğrendiklerinizin size ne gibi faydaları oldu? Örnekler veriniz.

Sorunların çözümünde nasıl bir yol izleyeceğimiz, hak arama, sosyal hayata dair bilgiler, kültürümüz, tarihimiz, ulusal bilinç, fikir yürütmek, saygı sevgi, demokrasi gibi kavramları öğrendik.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 1. Ünite Sayfa 12-13 Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 72 + 1 kaçtır?


Basari Sıralamaları