5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 36-37 Cevapları

Karatay

Sizler için hazırladığımız 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 36-37 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Sayfa 36-37  Ders Kitabı Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Sayfa 36 Ders Kitabı Cevapları

TARİHE YOLCULUK

Yukarıdaki fotoğrafı inceleyiniz. Fotoğraftaki araba ile günümüz otomobilleri arasındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir? Açıklayınız.

Cevap:
Ortak Özellikler: Sürücü olması, Tekerleği Olması, İnsanların işlerini kolaylaştırmaları

Farklı Özellikler: Eski arabalar atlarla giderken yeni arabalarda motorlar vardır. Yeni arabalar benzin mazot veya elektrikle çalışmaktadır. Yeni arabalar eski arabalara göre daha konforlu ve güvenlidir.

Tekerleğin olmadığını düşünelim. Otomobil, otobüs, tren, bisiklet, paten, kaykay gibi araçlar nasıl hareket edecekti? Uzak bir yere gitmek herhalde epey güç olacaktı. Neyse ki günümüzden çok uzun zaman önce tekerlek icat edildi. Tekerleğin ne zaman icat edildiği bilinmiyor. Ancak ilk tekerlek resimlerine günümüzden 5200 yıl öncesinde Sümerlerde rastlanmaktadır. Peki, Sümerler kim? Tekerlek gibi, günümüzde kullandığımız pek çok icadın sahibi olan Sümerleri ve daha birçok uygarlığı tanımak için, tarihte bir yolculuğa çıkalım. Binlerce yıl öncesinin Mezopotamyasına ve Anadolusuna gidelim. Önce konumuzda geçen bazı kavramları öğrenmek için aşağıdaki metni ve tarih şeridini inceleyelim.

 

Tarihçiler, dinozorların yaşadığı dönemlerden günümüze kadar olan zamanı sizlerin öğrenmesini
kolaylaştırmak için çağlara (devirlere) ayırmışlar. Çağ önemli bir olayla başlayıp yine önemli bir olayla biten zaman dilimleridir. Yüzyıl ve asır ise yüz yıllık zaman dilimi için kullanılır. Yazının kullanılmasından önceki dönemleri “tarih öncesi devirler”, sonraki dönemleri ise “tarihî devirler” olarak adlandırmışlar. Hz. İsa’nın doğumu “milat” yani başlangıç kabul edilmiş. Hz. İsa’nın doğumundan önceki yıllara Milattan önce (MÖ), sonraki yıllara Milattan sonra (MS) denilmiş. Örneğin yazı MÖ 3200’lerde kullanılmaya başlanmıştır. 2021’de olduğumuzu düşünerek (2021+3200=5221) yazının günümüzden yaklaşık 5221 yıl önce kullanılmaya başladığını bulabiliriz.

Mezopotamya Medeniyetleri

Çok uzun zaman önce insanlar Fırat ve Dicle nehirleri arasına yani Mezopotamya’ya gelip yerleşmişler. Tarım yapmaya başlamışlar ve hayvanları evcilleştirmişler. Önce köyler inşa etmişler. Köyler büyümüş kralların yönettiği kentlere dönüşmüş. Kentler de zamanla devletler hâlini almış. Tapınaklar, saraylar yapmışlar. Yazıyı kullanmaya başlamışlar. Böylece eğitim, bilim ve sanat gelişmiş, büyük bir medeniyet hâline gelmişler. Mezopotamya medeniyetleri; Anadolu’yu, Mısır’ı, Hindistan’ı etkilemiş.

5.Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Sayfa 37 Ders Kitabı Cevapları

Mezopotamya’ya gelip yerleşen insanlar burada birçok devlet kurdular. Sümerler, Asurlar, Babiller bu devletlerden bazılarıdır. Peki, bu bilgiyi nasıl mı öğrendik? Tabii ki yazı sayesinde. Yazının bulunması insanlık için o kadar önemli ki tarihin başlangıcı kabul edilmiştir. Bu önemli buluş Mezopotamya medeniyetlerinden biri olan Sümerlere aittir. MÖ 3200’lerde Sümerler çubukla yumuşak kilden hazırlanmış tabletler üzerine yazıyorlardı . Daha sonra bu tabletleri güneşte kurutuyorlardı. Bu yazıdaki harfler çiviye benzediği için çivi yazısı olarak adlandırılmıştır.

İşte size çivi yazısı ile ilgili örnekler:

Sizce yazı bulunmasaydı yaşamımız nasıl olurdu?

Cevap:
Yazı olmasaydı medeniyet bu kadar hızlı ilerleyemezdi. Çünkü yazı sayesinde insanlar bilgiyi kaydetmişler insanlığı ve uygarlığı yeni keşif ve icatlarla çok daha ileri bir seviyeye getirmişlerdir.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 36-37 Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 72 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları