5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 42-43 Cevapları

Karatay

Sizler için hazırladığımız 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 42-43 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Sayfa 42-43  Ders Kitabı Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Sayfa 42 Ders Kitabı Cevapları

Sıra Sizde

Aşağıdaki haberi okuyarak haberin altında yer alan soruların cevaplarını defterinize yazınız.

Çengelli İğne, Kiremit ve Midas’ın Vatanı

Dünyanın ilk Frig Sergisi açıldı. Sergide mobilyacılıktan madenciliğe kadar birçok alanda ilklere imza atan görkemli bir medeniyetle karşılaşacaksınız. Mozaiği ilk kez mimaride kullanan Friglerin en özgün sanat dalı ise mobilyacılık. Günümüze kadar özelliğini kaybetmeden gelebilen estetik güzelliğe sahip eserlerden biri de kiremit. Fibula, iki parça kumaşı birbirine tutturmaya yarayan bir takı ve modern çengelli iğnelerin atası. Frigler Anadolu’da fibula kullanan ilk halk topluluğu. Başkent Gordion’da çok miktarda fibula bulunmuştur. Sergi sorumlusu Şennur Şentürk, Friglerdeki eşyayı sahiplenmeye vurgu yapıyor. “Onlar kullandıkları eşyaları korumuşlar. Günümüzde ise anısı olan eşyalar düşünmeden atılıyor. Oysa Frigler kepçenin bile kendi kültürünün bir yansıması olduğunun bilincindeydi.” şeklinde konuşan Şentürk, herkesi sergiye beklediklerini söyledi.
Genel Ağ haberi, 31 Aralık 2007 (Düzenlenmiştir.)

1. Frigler hangi sanat dallarında eserler vermişlerdir?

Cevap:
Mobilyacılıktan, madenciliğe kadar birçok alanda ilklere imza atan görkemli bir medeniyetle karşılaşacaksınız. Mozaiği ilk kez mimaride kullanan Friglerin en özgün sanat dalı ise mobilyacılık. Günümüze kadar özelliğini kaybetmeden gelebilen este k güzelliğe sahip eserlerden biri de kiremit. Fibula, iki parça kumaşı birbirine tutturmaya yarayan bir takı ve modern çengelli iğnelerin atası. Frigler Anadolu’da fibula kullanan ilk halk topluluğu. Başkent Gordion’da çok miktarda fibula bulunur.

2. Kültürel mirasa duyarlılık bakımından Frigler ile günümüz insanları arasında nasıl bir fark vardır?

Cevap:
Frigler kullandıkları eşyaları korumuşlar. Günümüzde ise anısı olan eşyalar düşünmeden atılıyor, aile fotoğrafları dahi satılıyor. Oysa Frigler kepçenin bile kendi kültürünün bir yansıması olduğunun bilincindeydi.”

5.Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Sayfa 43 Ders Kitabı Cevapları

Paranın kullanılmadığı zamanları düşünelim. Acaba insanlar ihtiyaçlarını nasıl karşılıyor, nasıl alışveriş yapıyorlardı? Açıklayınız.

Cevap:
Takas usulüyle ticaret yapıyor ona göre hayatlarını devam ettirmek için gerekli malzemeyi sağlıyorlar. Mesela buğday vererek canlı hayvan alıyordur. Ya da beslediği bir hayvanı verip buğday alıyordur.

Sıra geldi Anadolu’nun batısındaki medeniyetlerden Lidyalılara. Lidyalılar, Ege Denizi kıyılarından Anadolu’nun iç bölgelerine kadar verimli topraklara yerleşmişler. En önemli gelirlerini ticaretten elde etmişler. Kendi ülkelerinden başlayıp Mezopotamya’ya kadar uzanan Kral Yolu, Lidyalıları zenginleştirmiş. Ticareti kolaylaştırmak için de takas usulüne son verip yanda bir örneğini gördüğünüz madenî parayı kullanmaya başlamışlar (Görsel 2.17).

Anadolu’da tanıyacağımız son medeniyet İyonlar. Ege Denizi kıyılarına gelip yerleşen İyonlar burada çok sayıda kent kurmuşlar ve şehir devletleri hâlinde yaşamışlardır. Deniz kıyısında yaşadıklarından gemilerle birçok yerle ticaret yapmışlar. Lidyalılardan öğrendikleri parayı da kullanmışlar. Başta rolar ve kütüphaneler inşa etmişler (Görsel 2.18). Özgür düşünce ortamı sayesinde bilim alanında önemli gelişmelere öncülük yapmışlar. Filozof Tales burada doğmuş

büyümüş. Kendisi daha önce kimsenin aklına getirmediği soruları sormuş. Dünya nasıl oluştu, evrenin ilk maddesi neydi gibi pek çok soruya yanıt aramış. Tıp biliminin kurucusu Hipokrat, yuvarlak bir dünya haritası hazırlayan Hekataios, tarihin babası Heredot burada yaşamış. İyonlar, Fenikelilerle ticaretleri sonucunda onların alfabelerini almışlar. Bu alfabeyi geliştirmişler ve Romalılar’ın da son hâlini vermesiyle günümüzde kullandığımız Latin alfabesi ortaya çıkmış.

Sıra Sizde

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni www.kultur.gov.tr adresinden sanal turla ziyaret ederek aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Müzede hangi devletlere ait eserler sergilenmektedir?

Cevap:
Lidyalılar, Urartular, Frigler, Hititler den kalan eşyalar sergilenmektedir.

2. Müzede sergilenen eserlerin türleri nelerdir?

Cevap:
Tarım, hayvancılık, madencilik, dokumacılık, mobilyacılık, takı, savaş, günlük hayat gibi alanlarda kullanılan üretilen eşyalar sergilenmektedir.

3. Bu eserlerden hangileri daha çok ilginizi çekti? Neden?

Cevap:
Özellikle takılar ilgimi çekti. İnsanlar özellikle kadınların o dönemde bile süslenmelerine güzelliğe verdikleri önemi bir kez daha anlamış oldum.

4. Müzelerin tarihî eserlerin korunmasındaki önemi nedir?

Cevap:
Müzeler tarihi eserleri gerektiği gibi uygun koşullarda koruyan onları yeniden gün ışığına kavuşturan önemli kültürel yapılardır. Onlar sayesinde hem eserler korunmakta hem de hak ettikleri değeri görmektedirler.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 42-43 Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları