6. Sınıf Türkçe Torunuma Mektup Metni Cevapları Sayfa 150-151

Karatay

Sizler için hazırladığımız 6. Sınıf Türkçe Cevapları Torunuma Mektup Metni Sayfa 150-151 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 150-151 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 150 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. 26 Ağustos tarihi ile ilgili yaptığınız araştırmanızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

26 Ağustos 1071 → Malazgirt Zaferi ile Anadolu’nun kapıları Türklere açılmıştır.

Cevap:
26 Ağustos 1022 → Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde Yunan ordusu bozguna uğratılarak Anadolu’nun sonsuza dek Türklerin yurdu olacağı tüm dünyaya gösterilmiştir.

2. Yaşadığınız bölgedeki müzeler ile ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

İNCE MİNARE TAŞ VE AHŞAP ESERLER MÜZESİ:

Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus Devrinde vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilmi okutturulmak üzere 1258 – 1279 yılları arasında inşa ettirilmiştir. Yapının mimarı Abdullah Bin Keluk’tur. Selçuklu Döneminin kapalı avlulu medreseleri grubundan olan yapı, tek eyvanlı olarak düzenlenmiştir. Doğusunda yer alan taç kapı, Selçuklu Devri taş işçiliğinin en güzel örnekleri arasındadır. Taçkapı, Fetih ve Yasin Sureleri’nden ayetler ile bitkisel ve geometrik motiflerle süslüdür.
Çapraz tonozlu giriş bölümünden sonra avluya girilir. Ortasında havuzu bulunan, üzeri kubbeli, kare planlı avlunun güney ve kuzeyinde beşik tonozlu dikdörtgen planlı öğrenci hücreleri bulunmaktadır. Eyvanın iki yanında kare planlı, kubbeli birer adet müderris odası da yer almaktadır. Kubbeye geçiş pandantiflerle sağlanmış olup kubbe kasnağında kufi yazıyla “El-Mülkü-Lillâh” ile avlunun oda kapıları, pencere alınlıklarında geometrik ve bitkisel motiflerle bezenmiş “Ayet-el Kursi” yazılıdır. Yapının aydınlatılması, mazgal ve dikdörtgen pencereler vasıtasıyla kubbe de yer alan fenerden sağlanmıştır.
Kesme ve moloz taşlarla inşa edilen medresenin iç mekanlarında tuğla hem statik hem de dekoratif amaçlı kullanılmıştır. Yapıya adını veren tuğla örgülü ve sekiz köşeli minaresinde turkuaz ile mor renkli çiniler bulunmaktadır. Minarenin orijinali iki şerefeli iken, 1901 yılında minaresine yıldırım düşmesi sonucu, birinci şerefe yıkılmıştır.
XIX. yüzyılın sonuna kadar medrese olarak faaliyetini sürdüren yapının 1876 -1899 yıllarında onarıldığı bilinmektedir. 1936 yılından itibaren yapıda başlatılan çeşitli onarım çalışmalarından sonra medrese 1956 yılında “Taş ve Ahşap Eserler Müzesi” olarak hizmete açılmıştır. 2001 – 2002 yılları arasında gerçekleştirilen onarım çalışmaları kapsamında yıldırım isabetiyle minaresi ile birlikte yıkılmış mescidi, son cemaat mahfeli ile bir hücresi aslına uygun olarak restore edilmiştir.
Müzede, Selçuklu, Karamanoğlu ve Osmanlı Dönemlerine ait taş ve mermer üzerine oyma tekniğiyle yazılmış yapı ve tamir kitabeleri, Konya Kalesi’ne ait yüksek kabartma rölyefler, çeşitli ahşap malzemeye oyma tekniğiyle yapılmış geometrik ve bitkisel motiflerle bezenmiş kapı ve pencere kanatları, ahşap tavan göbekleri ile mermer üzerine işlenmiş mezar şahidesi ve sandukaları teşhir edilmektedir.
Başkenti Konya olan Selçukluların sembolü çift başlı kartal ve kanatlı melek figürlerinin en güzel mermer kabartma örnekleri de müzede gösterime sunulmuştur.

KONYA ARKEOLOJİ MÜZESİ: 

Arkeoloji Müzesi ilk defa 1901 yılında Karma Ortaokulu’nun güneybatı köşesindeki yapıda açılmıştır. 1927 yılında eserler sergilenmek üzere buradan Mevlânâ Müzesi’ne, 1953 yılında da İplikçi Camii’ne taşınmıştır. 1962 yılında ise bugünkü müze kurularak hizmete sunulmuştur.

Müzemiz Neolitik Çağdan başlamak üzere, Eski Tunç, Orta Tunç (Asur Ticaret Kolonileri), Demir (Frig, Urartu) Klasik, Hellenistik, Roma ve Bizans Devrine ait eserler sergilenmektedir.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 151 Ders Kitabı Cevapları

Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

6. Sınıf Türkçe Cevapları Torunuma Mektup Metni Sayfa 150-151 Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 1 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları